ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

476 «ματωμένα» καράτια: στη Σιέρα Λεόνε το 29ο μεγαλύτερο διαμάντι που βρέθηκε ποτέ (vid)

476 «ματωμένα» καράτια: στη Σιέρα Λεόνε το 29ο μεγαλύτερο διαμάντι που βρέθηκε ποτέ (vid)

Μόλις λίγους μήνες μετά το Διαμάντι της Ειρήνης (Peace Diamond) των 709 καρατίων η γη της Σιέρα Λεόνε χάρισε ακόμη ένα σπάνιο πολύτιμο λίθο.

Το νέο πολύτιμο διαμάντι, αυτή τη φορά 476 καρατίων βρέθηκε στη Σιέρα Λεόνε, οκτώ μήνες μετά την εύρεση του Διαμαντιού της Ειρήνης στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές.

Το διαμάντι βρέθηκε από την εξορυκτική βιομηχανία Meya στην πλούσια σε διαμάντια επαρχία Κόνο.

Είναι το 29ο μεγαλύτερο διαμάντι που βρέθηκε ποτέ, σύμφωνα με τους ειδικούς, αλλά δεν έχει αποσαφηνιστεί ποια είναι η αξία του.

Ένα μεγαλύτερο διαμάντι, 706 καρατίων βρέθηκε στις 16 Μαρτίου 2017 στο Φρίταουν της Σιέρρα Λεόνε.

Τον περασμένο μήνα, οι αρχές της Σιέρα Λεόνε ανακοίνωσαν ότι το Διαμάντι της Ειρήνης διαμάντι των 709 καρατίων θα πουληθεί σε δημοπρασία τον Δεκέμβριο στη Νέα Υόρκη.

Ματωμένη λάμψη

RTX3HSN7

REUTERS/Nir Elias

Υπολογίζεται ότι ετησίως εξορύσσονται πάνω από 130 εκατ. καράτια (26.000 κιλά) διαμαντιών κάθε χρόνο ανά τον κόσμο, συνολικής αξίας 6.8 δισ. ευρώ., εκ των οποίων το 65% προέρχεται από χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αφρικής, όπως η Ανγκόλα, η Δημοκρατία του Κονγκό, η Ναμίμπια, η Τανζανία, η Σιέρα Λεόνε και η Νότια Αφρική.

Με το εμπόριό τους σχετίζονται εμφύλιοι πόλεμοι όπως στην Αγκόλα, στο Κονγκό και στη Σιέρα Λεόνε.

Τα "ματωμένα" διαμάντια όπως χαρακτηρίζονται, προκάλεσαν και χρηματοδότησαν τον πολυετή εμφύλιο πόλεμο στη Σιέρα Λεόνε που έληξε το 2002.

Οι αντάρτες υποχρέωναν τους αμάχους να εργάζονται στα αδαμαντωρυχεία και με τα έσοδα από την πώλησή τους αγόραζαν όπλα.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ