ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Όλυμπος: η κατοικία των Θεών από τη γεωλογία στο μύθο

Όλυμπος: η κατοικία των Θεών από τη γεωλογία στο μύθο

Στις 24 Νοεμβρίου το μυθικό βουνό και κατοικία των Θεών της ελληνικής μυθολογίας, ο Όλυμπος έρχεται σε πρώτο πλάνο στην εκδήλωση "Όλυμπος: το βουνό των θεών, από τη Γεωλογία στο μύθο" που διοργανώνει το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και υποστηρίζει το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει δύο 15λεπτες ομιλίες από τη γεωλόγο Dr. Αννα Ewing-Ράσσιου και τον καθηγητή Αδ. Κίλια ενώ θα γίνει και προβολή του ντοκιμαντέρ "ΟΛΥΜΠΟΣ: Το βουνό των θεών, Γεωλογική Δημιουργία και Μύθος" που υπογράφει η σκηνοθέτιδα και δημοσιογράφος Αθηνά Κρικέλη που γεννήθηκε στη Λάρισα και ζει στη Νέα Υόρκη.

Η Κρικέλη έχει βάλει στόχο να κάνει τον Όλυμπο γνωστό σε όλον τον κόσμο και μαζί, εκείνους που δίνουν "ξεχωριστές" μάχες τόσο για την προστασία του, όσο και για την προστασία εκείνων που τον επισκέπτονται και τον εξερευνούν. Σκοπός της να δημιουργήσει συνολικά 12 ντοκιμαντέρ, όσα και οι "Θεοί του Ολύμπου".

Ήδη, όπως είπε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, βρίσκεται στην ολοκλήρωση του πέμπτου κατά σειρά τεκμηριογραφήματος. Μέχρι στιγμής το project έχει αποσπάσει 7 χρυσές πρωτιές παγκοσμίως. Η συγκεκριμένη ταινία τεκμηρίωσης βασίζεται στην 10χρονη έρευνα της Annie Rassios για τον Όλυμπο και την γεωλογική του γέννηση.

Ο τίτλος του "Όλυμπος: Η δημιουργία" παραπέμπει και στο περιεχόμενό του. "Ο θεατής δεν απολαμβάνει μόνο την ιστορική και μυθική πορεία του Ολύμπου αλλά 'ταξιδεύει' 250 εκατομμύρια χρόνια πίσω και συναντά την αρχική μορφή του φημισμένου βουνού. Τότε που αποτελούσε μέρος της Αφρικανικής Τεκτονικής πλάκας" σημειώνει η Κρικέλη.

clouds on mount olympus

@Billy Onjea via Goodfreephotos

Ο Όλυμπος είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας γνωστό παγκοσμίως κυρίως για το μυθολογικό του πλαίσιο, καθώς στην κορυφή του (Μύτικας-2.917 μ.) κατοικούσαν οι Δώδεκα Ολύμπιοι Θεοί των αρχαίων Ελλήνων.

Είναι επίσης το δεύτερο σε ύψος βουνό στα Βαλκάνια (μετά τη Ρίλα στη Βουλγαρία), αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή της Ευρώπης από τις Άλπεις έως τον Καύκασο. Ο συμπαγής ορεινός του όγκος δεσπόζει επιβλητικός στα όρια Μακεδονίας και Θεσσαλίας, με μια σειρά από ψηλές κορυφές που αυλακώνουν βαθιές χαράδρες, γύρω από τις οποίες εκτείνεται μια περιοχή ιδιαίτερης βιοποικιλότητας.

Για την προστασία της μοναδικής αυτής κληρονομιάς, ανακηρύχθηκε ήδη από το 1938 ως ο πρώτος Εθνικός Δρυμός της Ελλάδας.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

-Trailer_Mt.OlympusTheCreation from Athina Krikeli on Vimeo.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ