ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Xριστούγεννα 2017: νοσταλγικό bazaar του Ελληνικού Λογοτεχνικού Aρχείου στο ΜΙΕΤ

Xριστούγεννα 2017: νοσταλγικό bazaar του Ελληνικού Λογοτεχνικού Aρχείου στο ΜΙΕΤ

Ρακέτες του τένις από τις αρχές του αιώνα, φυλαγμένες σε ειδική ξύλινη θήκη για να σκεβρώνει το επίσης ξύλινο “πλαίσιο” τους, χάρτινα και μεταλλικά κουτιά για τα χάπια της ημέρας, παιγνίδια απ τον καιρό που η γιαγιά επαιζε με κούκλες κι ο παππούς είχε κι αυτός αυτοκινητάκια-μινιατούρες, χάρτινα χριστουγεννιάτικα στολίδια, μετοχές που πλέον αποδίδουν μόνο ποσοστά νοσταλγίας, κιτρινισμένες εφημερίδες με ειδήσεις του 20ου αιώνα, περιοδικά με εφήμερα ιλουστρασιόν εξώφυλλα του 1960, καθρεφτάκια, μολυβοθήκες και ξύλινες κασετίνες, φαναράκια, σουβέρ και σουπλά απο αφίσες ασπρόμαυρων ελληνικών ταινιών μαζί με ζεστό καφέ κι ενα ασημένιο πουγκί – το γούρι του 2018 , προσφέρονται, πωλούνται κι ανασκαλεύουν μνήμες και ρετρό αγάπες στο βιβλιοφιλικό Χριστουγεννιάτικο Παζάρι του ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ το ερχόμενο Σάββατο 16 και την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ (Τσιμισκή 11, Θεσσαλονίκη).

Είκοσι χρόνια απ την ίδρυση του (το 1997 στη Θεσσαλονίκη ) το ΕΛΙΑ – συνεργαζόμενο και συστεγαζόμενο πλέον με το Μορφωτικό Ιδρυμα της Εθνικής Τράπεζας, διοργανώνει το καθιερωμένο πλέον χριστουγεννιάτικο μπαζάρ .

Το ΕΛΙΑ στη Θεσσαλονίκη φιλοξενήθηκε τα τρία πρώτα χρόνια της λειτουργίας του (1997-2000) στην Εταιρεία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, από το 2000 έως το 2011 στεγάστηκε στην οδό Θεοφίλου 13 στην Άνω Πόλη, σε διατηρητέο κτίριο της οθωμανικής περιόδου, ενω από τον Φεβρουάριο του 2011 συστεγάζεται με το Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ στη Βίλα Καπαντζή, στην οδό Βασιλίσσης Όλγας 108.

Το ΕΛΙΑ Θεσσαλονίκης έχει συγκεντρώσει από δωρεές, πλήθος ιδιωτικών αρχείων, τα περισσότερα από τα οποία σχετίζονται με τον βορειοελλαδικό χώρο. Το φωτογραφικό αρχείο του έχει εμπλουτιστεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια από δωρεές οικογενειακών και ιδιωτικών αρχείων καθώς και από δωρεές συλλεκτών όπως η ψηφιοποιημένη συλλογή καρτ-ποστάλ του Άγγελου Παπαΐωάννου με περισσότερες από 1000 καρτ-ποστάλ της οθωμανικής περιόδου και τη συλλογή του Γιώργου Δέλλιου που περιέχει δύο από τις παλιότερες φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης και πολλές φωτογραφίες από την πυρκαγιά του 1917.

Η βιβλιοθήκη του - αποτέλεσμα αποκλειστικά δωρεών, περιέχει σήμερα περισσότερους από 15.000 τίτλους βιβλίων με έργα κυρίως ελληνικής λογοτεχνίας και φιλολογίας, ελληνικής και τοπικής ιστορίας, τέχνης καθώς και με έργα για τη Θεσσαλονίκη, μία συλλογή η οποία εμπλουτίζεται διαρκώς. Στο ΕΛΙΑ στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν επίσης συλλογές τεκμηρίων σχετικών με τον κινηματογράφο, το θέατρο και τη φωτογραφία με σημείο αναφοράς τη Θεσσαλονίκη. Πλούσια είναι η συλλογή θεατρικών προγραμμάτων παραστάσεων που δόθηκαν στη Θεσσαλονίκη καθώς και συλλογή αφισών πολιτιστικών εκδηλώσεων και εκθέσεων.

Το Βιβλιοφιλικό - Χριστουγεννιάτικο Παζάρι του ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017, 11:00-17:00 και την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017, 11:00-17:00 στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ, Τσιμισκή 11, Θεσσαλονίκη όπου θα διατίθενται κι όλες οι εκδόσεις του ΜΙΕΤ (λευκώματα, βιβλία κ.α) σε ειδικές τιμές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ