ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αναστέλλεται η έκδοση των αντισημιτικών λιβέλων του Σελίν διχάζοντας τη Γαλλία

Αναστέλλεται η έκδοση των αντισημιτικών λιβέλων του Σελίν διχάζοντας τη Γαλλία

Μετά από έντονες διαμαρτυρίες για την πρόθεση να φέρει ξανά στη λογοτεχνική επικαιρότητα τους αντισημιτικούς λιβέλους του συγγραφέα Λουί-Φερντινάν Σελίν ο εκδοτικός οίκος Gallimard ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει οποιαδήποτε έκδοση. Η απόφαση του οίκου αποτελούσε εδώ και μέρες αντικείμενο πολεμικής στη Γαλλία.

"Στο όνομα της εκδοτικής ελευθερίας μου και της ευαισθησίας μου στην εποχή μου, αναστέλλω το σχέδιο αυτό κρίνοντας ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις μεθοδολογίας και μνήμης για να αντιμετωπισθεί γαλήνια" αναφέρει ο Αντουάν Γκαλιμάρ σε κείμενό του που απηύθυνε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το σχέδιο να επανεκδοθούν οι αντισημιτικοί λίβελλοι του Σελίν ("Φλυαρίες για μια σφαγή", "Σχολή πτωμάτων" και "Τα ωραία σεντόνια") είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις ιδιαίτερα εκ μέρους του Σερζ Κλάρσφελντ, προέδρου της ένωσης Γιοι και Κόρες Εκτοπισμένων Εβραίων της Γαλλίας. Όπως είχε διευκρινίσει ο οίκος Gallimard ήθελε να παρουσιάσει "μια κριτική έκδοση" των λιβέλλων "χωρίς καμιά επιείκεια".

"Οι λίβελοι του Σελίν ανήκουν στην πιο αποτρόπαιη ιστορία του γαλλικού αντισημιτισμού. Όμως το να τους καταδικάζουμε σε λογοκρισία εμποδίζει το να φωτισθούν οι ρίζες τους και η ιδεολογική εμβέλειά τους και δημιουργείται ανθυγιεινή περιέργεια εκεί όπου δεν πρέπει να ασκείται παρά μόνο η κριτική μας ικανότητα", εκτιμά ο εκδότης. Όμως, πρόσθεσε, "καταλαβαίνω και συμμερίζομαι τα συναισθήματα αναγνωστών ότι η προοπτική αυτής της έκδοσης σοκάρει, τραυματίζει ή ανησυχεί για προφανείς ανθρώπινους και ηθικούς λόγους".

Τα κείμενα αυτά αποτελούν "μια αφόρητη προτροπή σε αντισημιτικό και ρατσιστικό μίσος", είχε ανακοινώσει την Τρίτη το Αντιπροσωπευτικό Συμβούλιο Εβραϊκών Θεσμών της Γαλλίας (CRIF). Ο πρόεδρος του CRIF Φρανσί Καλιφά είχε καλέσει τις εκδόσεις Gallimard "να μην προχωρήσουν στο σχέδιο επανέκδοσης αυτών των αντισημιτικών εμπρηστικών κειμένων".

L. F. Céline c Meurisse 1932

"Σ' αυτό το στάδιο δεν έχει ορισθεί καμιά ημερομηνία έκδοσης", υπενθύμισε ο Αντουάν Γκαλιμάρ. Τα εν λόγω κείμενα είχαν συνταχθεί από τον συγγραφέα του "Ταξιδιού στην άκρη της νύκτας" μεταξύ του 1937 και του 1941.

Οι λίβελλοι του Σελίν δεν είναι απαγορευμένοι στη Γαλλία, όμως δεν έχουν επανεκδοθεί μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου. Ο ίδιος ο συγγραφέας και στη συνέχεια η χήρα του, η Λισέτ Ντετούς, ηλικίας 105 ετών, ήταν αντίθετοι στην επανέκδοσή τους.

Μπορεί ωστόσο εύκολα να τους βρει κάποιος στο Ίντερνετ ή να τους αγοράσει σε παλαιοβιβλιοπωλεία, χωρίς να συνοδεύονται από κριτικό σημείωμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ