ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η πιο σκοτεινή ώρα: Επίσημη πρεμιέρα Τρίτη 16 Ιανουαρίου

Η πιο σκοτεινή ώρα: Επίσημη πρεμιέρα Τρίτη 16 Ιανουαρίου

Την Τρίτη 16 Ιανουαρίου οι ιστορικές ομιλίες του Ουίνστον Τσόρτσιλ γέμισαν το Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής (Εθνικό Ιστορικό Μουσείο) που πρώτη φορά στην Ιστορία του άνοιξε τις πύλες του για να λάβει χώρα προβολή κινηματογραφικής ταινίας.

Πλήθος κόσμου απόλαυσε τον βραβευμένο με Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία του Γκάρι Όλντμαν στην ταινία του Τζο Ράιτ Η Πιο Σκοτεινή Ώρα που βγαίνει στις 18 Ιανουαρίου στους κινηματογράφους, με τη Γενική Διευθύντρια της εταιρείας διανομής UIP, κα. Μαριλίζα Τοτόμη να καλωσορίζει το κοινό, δίνοντας το βήμα στην Πρέσβη της Βρετανίας στην Ελλάδα, κα. Kate Smith που απηύθυνε χαιρετισμό και προλόγισε την ταινία.

Πριν την έναρξη της ταινίας η Βρετανίδα Πρέσβυς δήλωσε:

“H ταινία αφηγείται την ιστορία μιας μάχης, με την μεταφορική έννοια, που εξελίχθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας αλλά, παρά ταύτα, ήταν καθοριστική για την έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Churchill είχε την αποφασιστικότητα, τη διορατικότητα και το θάρρος να συνειδητοποιήσει ότι η Βρετανία, ακόμα και μόνη της, δεν είχε άλλη επιλογή από το να συνεχίσει να μάχεται για όσο άντεχε και όσο χρειαζόταν, για να υπερασπιστεί την ελευθερία και τη δημοκρατία. Πέντε μήνες αργότερα, η Βρετανία θα έβρισκε στην Ελλάδα έναν πολύτιμο σύμμαχο με τον οποίο θα μοιραζόταν το ίδιο ακριβώς πνεύμα αντίστασης, το ίδιο κουράγιο και τον ίδιο πατριωτισμό που επέδειξε η Βρετανία υπό την ηγεσία του Churchill τις σκοτεινές μέρες του 1940. Για αυτό, αλλά και για πολλούς άλλους λόγους, είμαι σίγουρη ότι η εξαιρετική αυτή ταινία θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον για το ελληνικό κοινό.”

Κατά τις πρώτες εβδομάδες της πρωθυπουργίας του, όταν οι Ναζί είχαν αρχίσει να καταλαμβάνουν την Ευρώπη, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ έπρεπε, έχοντας όχι μόνο την απειλή της εισβολής των δυνάμεων του Χίτλερ στη χώρα του, αλλά και 300.000 στρατιώτες εγκλωβισμένους στη Δουνκέρκη, να αποφασίσει, στην πιο σκοτεινή στιγμή της δικής του αλλά και της ιστορίας της χώρας του, αν θα συνθηκολογήσει με τις Δυνάμεις του Άξονα ή αν θα τους αντιμετωπίσει στο πεδίο της μάχης.

Την ταινία, που έχει αποσπάσει, παγκοσμίως, διθυραμβικές κριτικές, απόλαυσαν εκπρόσωποι του πολιτικού, επιχειρηματικού και δημοσιογραφικού κόσμου, μεταξύ αυτών ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Δημήτρης Παρασκευόπουλος και οι κκ. Μίμης Ανδρουλάκης, Όλγα Κεφαλογιάννη, Στέφανος Μάνος, Χρήστος Πρωτόππαπας, Τηλέμαχος Χυτήρης, Κώστας Γείτονας, Θανάσης Δαβάκης, Γιώργος και Ηρώ Κόβα, Πέτρος Κόκκαλης, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Διαμαντής Καραναστάσης, Πέτρος Δούκας, Χάρης Θεοχάρης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Βασίλης Καραμητσάνης, Νίνα Βλάχου, Δημήτρης Βλαστός, Δάφνη Οικονόμου, Χρήστος Γιακουμόπουλος, Αιμιλία Παπαθανασοπούλου, Μαρία Σαράφογλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ