ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Mουσείο Ακρόπολης: μετά τη Μύρτιδα ας γνωρίσουμε την Αυγή

Mουσείο Ακρόπολης: μετά τη Μύρτιδα ας γνωρίσουμε την Αυγή

Οκτώ χρόνια μετά τη γνωριμία μας με τη Μύρτιδα την άνοιξη του 2010 στο Μουσείο Ακρόπολης μια άλλη γυναίκα είναι έτοιμη να μας συστηθεί κουβαλώντας πληροφορίες για το παρελθόν και τον πολιτισμό μας. Το όνομα αυτής; Αυγή.

"Η Αυγή στην αυγή του πολιτισμού" είναι το θέμα της ημερίδας που διεξάγεται στις 19 Ιανουαρίου στο φιλόξενο αμφιθέατρο του μουσείου. Σε αυτή θα γίνουν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις, που θα συμβάλλουν στην κατανόηση της ιστορίας και του πολιτισμού μας. Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί η ανάπλαση του προσώπου της Αυγής, της γυναίκας της μεσολιθικής εποχής –του 7000 π.Χ.– από το σπήλαιο της Θεόπετρας των Τρικάλων.

Πρόκειται για μία φιλόδοξη προσπάθεια οι επισκέπτες να έρθουν και πάλι σε επαφή με τη φιλότιμη δουλειά της ομάδας αναπλάσεων που με επικεφαλής τον καθηγητή Ορθοδοντικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μανώλη Παπαγρηγοράκη φέρνουν πιο κοντά μας καθημερινά πρόσωπα της μακρινής αρχαιότητας.

Σύμφωνα με όσα είχε αποκαλύψει πριν από λίγο καιρό ο καθηγητής, το όνομα Αυγή δόθηκε συμβολικά στο δεύτερο κορίτσι, που έρχεται από την αυγή της μεσολιθικής εποχής και είχε βρεθεί από τη σπηλαιολόγο Αικατερίνη Κυπαρίσση στο σπήλαιο της Θεόπετρας στα Τρίκαλα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες αυτή η 18χρονη από τα βάθη της αρχαιότητας έχει πιο τραχιά χαρακτηριστικά και δυσκόλεψε την επιστημονική ομάδα περισσότερο λόγω των ρούχων και των μαλλιών της.

Στόχος της ομάδας, όπως έχει γίνει γνωστό, ήταν πριν περάσουν άλλα 8 χρόνια να έρθει στο φως και η τρίτη ανάπλαση, αυτή της Ηδύλης, ενός μικρού κοριτσιού από τις Φερές, που βρέθηκε σε τάφο με επιτύμβιο επίγραμμα από τον πατέρα της.

mouseio akropolis1

Η "γνωριμία" πραγματοποιείται μεταξύ 17:00 και 21:00 και θα την προσφωνήσουν ο αναπληρωτής πρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Διεθνών Σχέσεων ΕΚΠΑ Κωνσταντίνος Μπουραζέλης, ο πρύτανης Πανεπιστημίου Πειραιά Άγγελος Κότιος και ο υπουργός Έρευνας & Καινοτομίας Κωνσταντίνος Φωτάκης.

Στην εκδήλωση ομιλητές θα είναι οι Νίνα Κυπαρίσση-Αποστολίκα (αρχαιολόγος), Σοφοκλής Σωτηρίου (φυσικός), Παναγιώτης Τούλας (νευροακτινολόγος), Κωσταντίνος Χριστοδούλου (καθηγητής Νομικής), Θεοφάνης Μπομπότης (αρχιτέκτονας), Νίκος Φίλιππας (καθηγητής Χρηματοοικονομικής Διοικητικής), Παναγιώτης - Εμμανουήλ Ταβανιώτης (αρχιτέκτονας), Δημήτρης Δικαίος (καθηγητής Ιατρικής), Γιάννης Μετζικώφ (ενδυματολόγος), Ηλίας Μαμαλάκης (συγγραφέας) κα.

Συντονιστής της εκδήλωσης είναι η δημοσιογράφος Βίκυ Φλέσσα και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

pente xronia me tin murtida

Aπό την εκδήλωση του 2015 "Πέντε Χρόνια με τη Μύρτιδα"/ EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ