ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εθνική Βιβλιοθήκη: φέρνει την τραγικότητα του εβραϊκού ολοκαυτώματος στο ΚΠΙΣΝ

Εθνική Βιβλιοθήκη: φέρνει την τραγικότητα του εβραϊκού ολοκαυτώματος στο ΚΠΙΣΝ
Ο εκτοπισμός των Εβραίων από τα Ιωάννινα, 25η Μαρτίου 1944 ©Wetzel, Bundesarchiv

Από το Σάββατο 20 Ιανουαρίου έως την Τρίτη 30 Ιανουαρίου η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος οργανώνει αφιέρωμα στο εβραϊκό ολοκαύτωμα στις νέες εγκαταστάσεις της στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Το αφιέρωμα με τίτλο "Tο Oλοκαύτωμα του Eλληνικού και του Eυρωπαϊκού Eβραϊσμού" εντάσσεται στο πλαίσιο των Eκδηλώσεων Λόγου που πραγματοποιούνται με την αποκλειστική ευθύνη της Εθνικής Βιβλιοθήκης.

Για έντεκα ημέρες, το κοινό καλείται, μέσα από εκθέσεις τεκμηρίων και βιβλίων, ομιλίες, κινηματογραφικές προβολές και συναυλίες, να αναμετρηθεί ηθικά, για άλλη μια φορά, με το γεγονός του Ολοκαυτώματος που συγκλόνισε τον 20ό αιώνα.

Τις εκδηλώσεις επιμελείται ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

vivliothiki2

Αναλυτικά το πρόγραμμα

Ο εκτοπισμός των Εβραίων του Διδυμότειχου, Μάρτιος 1943/Εθνική Βιβλιοθήκη Της Ελλάδος

Το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων, 1941–44. Προσωπικές Μαρτυρίες: Περιοδεύουσα έκθεση τεκμηρίων του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος και έκθεση βιβλίων από τις συλλογές της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, με μαρτυρίες Ελλήνων Εβραίων που επέζησαν. Αναγνωστήριο Πύργου Βιβλίων της ΕΒΕ, 2ος όροφος, ώρα: 09:00 - 21:00.

Συνεχής προβολή των ντοκυμαντέρ Συναγωνιστής: Έλληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση του Ντάβιντ Γαβριηλίδη και Το Tραγούδι της Zωής του Τώνη Λυκουρέση. Aίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων 1 (113), ισόγειο της ΕΒΕ, ώρα: 09:00 - 21:00.

Προβολή του ντοκυμαντέρ Θα Πέσει η Νύχτα του Αντρέ Σίνγκερ. Αίθουσα Πύργου Βιβλίων, ισόγειο της ΕΒΕ, ώρα: 19:00.

Προβολή του ντοκυμαντέρ Shoah του Κλωντ Λανζμάν. Αίθουσα Πύργου Βιβλίων, ισόγειο της ΕΒΕ, ώρα: 12:00.

Κεντρική εκδήλωση για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Αίθουσα Πύργου Βιβλίων, ισόγειο της ΕΒΕ, ώρα: 19:30.

Προβολή του ντοκυμαντέρ Νύχτα και Καταχνιά (1956) του Αλαίν Ρεναί.

Συναυλία Wiegala, μουσική από τα ναζιστικά στρατόπεδα. Συνδιοργάνωση με την Εθνική Λυρική Σκηνή. Αίθουσα Χορωδίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ώρα: 17:00 - 18.10. Διάρκεια: 1:10'

Περισσότερες πληροφορίες στο Facebook της Εθνικής Βιβλιοθήκης (facebook.com/NLGreece)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ