ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ορθοδοξία & επιστημονική γνώση στο διεθνές συνέδριο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών

Ορθοδοξία & επιστημονική γνώση στο διεθνές συνέδριο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών

Σε έναν διάλογο των επιστημών και της σκέψης μας καλεί το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) στο διεθνές συνέδριο με θέμα "Ο Ορθόδοξος Χριστιανισμός και η επανεκτίμηση της επιστημονικής γνώσης" στην Αθήνα.

Το δεύτερο συνέδριο στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου Science and Orthodoxy around the World (Η Επιστήμη και η Ορθοδοξία στον Κόσμο) εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο η ιδιαίτερη προσέγγιση της Ορθοδοξίας μπορεί να συμβάλει στην επανεκτίμηση της επιστημονικής γνώσης και στην ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ της θρησκείας και των φυσικών επιστημών.

Το project Science and Orthodoxy around the World μελετά γενικότερα το διάλογο μεταξύ φυσικών επιστημών και θρησκείας στον Ορθόδοξο κόσμο.

Αποτελεί την πρώτη φιλόδοξη προσπάθεια να δοθεί μια συνολική εικόνα των σχέσεων μεταξύ επιστήμης και θρησκείας σε ολόκληρο τον Ορθόδοξο χώρο, που περιλαμβάνει πάνω από 300 εκατομμύρια ανθρώπους σε πολλές χώρες. Στο έργο συμμετέχουν περισσότεροι από 50 ειδικοί από 15 χώρες και από διάφορα πεδία (Θετικές Επιστήμες, Φιλοσοφία, Ιστορία, Θεολογία, Εκπαίδευση).

Το δεύτερο συνέδριο του έργου (στην αγγλική γλώσσα) θέτει επί τάπητος ζητήματα όπως σε ποιό βαθμό είναι συμβατές στην εποχή μας η θρησκεία και η επιστήμη, αν έχει θέση το θαύμα και το θείο στον σημερινό κόσμο και ποιά είναι η στάση της Ορθοδοξίας σήμερα σε σχέση με τις βιοηθικές συνέπειες των επιστημονικών επιτευγμάτων.

Tι είναι το project SOW

Το project SOW απευθύνεται σε όλους τους ερευνητές των σχετικών πεδίων, τους μελετητές των σχέσεων επιστημών και θρησκείας σε όλο τον κόσμο, καθώς και σε ένα ευρύτερο κοινό που ενδιαφέρεται για ζητήματα που ανακύπτουν από τις σχέσεις των επιστημών με τη θρησκευτική πίστη.

Οι δράσεις του SOW αναδεικνύονται μέσα από την ιστοσελίδα αυτή, τρία μεγάλα διεθνή συνέδρια με παράλληλα θεματικά εργαστήρια και έκδοση των πρακτικών, δύο ανεξάρτητα εργαστήρια, δημόσιες διαλέξεις σε 6 πόλεις, ένα ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους και 45 άρθρα σε διεθνούς κύρους επιστημονικά περιοδικά.

Σκοπός του SOW είναι η εδραίωση διεθνώς μιας μόνιμης πλατφόρμας διαλόγου μεταξύ επιστημόνων και ορθόδοξων διανοητών, ο οποίος διάλογος, αν και υφίσταται ως έναν βαθμό, δεν είναι ιδιαίτερα εμφανής σε διεθνές επίπεδο. Στοχεύει, επίσης, στο να φέρει τον Ορθόδοξο κόσμο στο προσκήνιο της διεθνούς έρευνας των σχέσεων επιστημών και θρησκείας.

Τέλος, στοχεύει και στη συλλογή, καταγραφή και ανάδειξη των απόψεων και θέσεων που συγκροτούν σήμερα τον διάλογο αυτόν στην Ελλάδα, τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία και τη Γεωργία, αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τη Γαλλία και την Αυστραλία, μέσα από μια εξειδικευμένη βάση δεδομένων ανοικτής πρόσβασης καθώς και ένα σύνολο προσωπικών συνεντεύξεων.

science 1

2nd International SOW Conference from Project SOW on Vimeo.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ