ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

City of Athens: η viral λυρικότητα της Αθήνας τη νύχτα σε ανάλυση 5K (vid)

City of Athens: η viral λυρικότητα της Αθήνας τη νύχτα σε ανάλυση 5K (vid)

Από τη στιγμή που το film μικρού μήκους City of Athens - A Portrait of a Changing Metropolis (Πόλη των Αθηνών: Ένα πορτρέτο μιας μητρόπολης που αλλάζει) αναρτήθηκε οnline το νυχτερινό πορτρέτο μιας μητρόπολης που υπογράφει ο βραβευμένος σκηνοθέτης και φωτογράφος Αλέξανδρος Μαραγκός έγινε viral με τα σχόλια των χρηστών του διαδικτύου να αποθεώνουν το ταλέντο του δημιουργού αλλά και την ομορφιά μιας νυχτερινής πτήσης επάνω από την Αθήνα.

"Το film είναι μια ωδή στην πρωτεύουσα της Ελλάδας" σημειώνει ο Μαραγκός που έχει συνθέσει πλάνα με τεχνικές hyperlapse, timelapse και drivelapse για να απαναθανατίσει το "κλεινόν άστυ" της μητρόπολης μας.

Βάζοντας το φακό του να κοιτάει την πόλη από ψηλά, από ταράτσες, λόφους και υψώματα ο Μαραγκός δείχνει μια Αθήνα σαγηνευτικά αστή και ζωντανή.

Το film ολοκληρώθηκε μετά από 90 μέρες δουλειάς. "Ένα από τα πλάνα τραβήχτηκε από την ταράτσα του Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής (ΓΑΔΑ). Αυτή είναι η πρώτη φορά που δόθηκε άδεια για κάτι τέτοιο" σημειώνει ο δημιουργός.

Το μικρού μήκους αριστούργημα που εξερευνά τον αστικό πυρήνα της πόλης αποτελείται από 60.000 εικόνες σε ανάλυση 5K.

Από την Ακρόπολη στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και από την Ακαδημία Αθηνών στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος ο πολυβραβευμένος κινηματογραφιστής και φωτογράφος Αλέξανδρος Μαραγκός δείχνει μια Αθήνα γοητευτικά υπέροχη.

Η NASA και οι άλλοι

Η ματιά του Αλέξανδρου Μαραγκού δεν περνά ποτέ απαρατήρητη, είτε απαθανατίζει τις φυσικές ομορφιές και τα παιχνιδίσματα του φωτός και των σκιάσεων, είτε όταν κλέβει ματιές σαν αυτή της Αντζελίνα Τζολί.

Ο Αλέξανδρος Μαραγκός μόλις το 2016 απέσπασε συνολικά επτά τιμητικές διακρίσεις με πέντε φωτογραφίες στην κατηγορία των επαγγελματιών φωτογράφων στα διεθνή βραβεία International Photography Awards (IPA) 2016. Ο Μαραγκός κατάφερε να αναδειχθεί ανάμεσα σε επαγγελματίες από 162 χώρες του κόσμου με 17.037 φωτογραφίες.

Την ίδια χρονιά ο Έλληνας φωτογράφος απέσπασε άλλες δύο τιμητικές διακρίσεις σε έναν από τους σημαντικότερους φωτογραφικούς διαγωνισμούς, τα βραβεία PX3 Prix de la Photographie Paris Awards.

Το 2017 η επίσημη ιστοσελίδα της NASA επέλεξε μια φωτογραφία του Μαραγκού ως Αστροφωτογραφία της Ημέρας.

"Τι συνέβη στον ουρανό; Αρκετά κοινά χαρακτηριστικά αλληλεπιδρούν με ασυνήθιστο τρόπο. Πρώτα, πίσω από τους λόφους είναι ο φωτεινός Ήλιος. Μπροστά από τον Ήλιο είναι λεπτά σύννεφα, ενδεχομένως ένα στρώμα εξαγωνικών κρυστάλλων πάγου που μαζί δημιουργούν το Φωτοστέφανο 22 Μοιρών που περιβάλλει τον Ήλιο. Η ασυνήθιστη λυγισμένη γραμμή που διασχίζει την εικόνα είναι ένα ίχνος συμπύκνωσης - ένα είδος σύννεφου που δημιουργείται από τα διερχόμενα αεροπλάνα. Μεγάλο μέρος αυτού του ίχνους θα πρέπει στην πραγματικότητα να είναι πιο μακριά από ό,τι το λεπτό νέφος, επειδή ρίχνει μια σκιά πάνω στο σύννεφο, δίνοντας μια ασυνήθιστη τρισδιάστατη ποιότητα στην εικόνα. Η φωτογραφία λήφθηκε στα τέλη Ιανουαρίου στην πόλη της Πάτρας στη Δυτική Ελλάδα" γράφει το κείμενο της NASA που συνοδεύει τη λήψη του Αλέξανδρου Μαραγκού.

alexandros maragos nasa 2017 1

ΔΗΜΟΦΙΛΗ