ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ: η Μαντλέν Αβραμούση του Αrte «βούτηξε» τον κόσμο στο ελληνικό βλέμμα

20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ: η Μαντλέν Αβραμούση του Αrte «βούτηξε» τον κόσμο στο ελληνικό βλέμμα

"Σε αναγνώριση του πάθους της για το ντοκιμαντέρ και της συνεχιζόμενης μέχρι και σήμερα υποστήριξής της στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τιμάμε την Μαντλέν Αβραμούση" είπε η Ελίζ Ζαλαντό, γενική διευθύντρια του ΦΚΘ στην τιμητική εκδήλωση για τη Μαντλέν Αβραμούση, commissioning director του γαλλικού καναλιού Arte France και μια γυναίκα που μετράει περισσότερα από 25 χρόνια εμπειρίας στο χώρο. 

"Είναι περισσότερο από αυτό που αξίζω" επισήμανε η Μαντλέν Αβραμούση η οποία στην πολύχρονη πορεία της στο χώρο του ντοκιμαντέρ και από τη θέση-κλειδί που κατέχει στο Arte συμμετείχε στη συμπαραγωγή πολλών ντοκιμαντέρ ελληνικής παραγωγής και συμπαραγωγής, όπως τα Καναρίνι μου γλυκό του Ρόι Σερ και Μέχρι την τελευταία σταγόνα: Ο μυστικός πόλεμος του νερού στην Ευρώπη του Γιώργου Αυγερόπουλου, το οποίο μάλιστα προβάλλεται στη φετινή διοργάνωση.

"Το ντοκιμαντέρ είναι πάνω από όλα ομαδική δουλειά. Επιστρέφω λοιπόν την τιμή που μου κάνετε σε όλους τους ανθρώπους που έχουμε συνεργαστεί στην προώθηση του ελληνικού ντοκιμαντέρ. Έρχομαι σε αυτό το φεστιβάλ από τότε που ήταν ‘μωρό’ και τώρα είναι εικοσάχρονη… κοπέλα. Χρόνια πολλά, λοιπόν, και να ξέρετε ότι το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης δεν είναι απλά μια ωραία ευκαιρία να δεις ενδιαφέροντα πράγματα και να χαλαρώσεις με τις ταινίες, αλλά κυρίως μια ευκαιρία να δεις και να γνωρίσεις ανθρώπους και να χτίσεις δεσμούς μαζί τους μέσα στο χρόνο, έτσι ώστε να προκύψουν ωραίες συνεργασίες. Δεν μπορείτε να πιστέψετε πόσοι εξαιρετικά ταλαντούχοι έλληνες ντοκιμαντερίστες υπάρχουν".

"Αν, όμως, πράγματι αξίζω για κάτι αυτήν την τιμή, τότε είναι για την αποφασιστικότητά μου" πρόσθεσε. "Γιατί πράγματι χρειάζεται ο παραγωγός να είναι πολύ αποφασισμένος και ανοιχτόμυαλος. Είμαι περήφανη και συγκινημένη που βρίσκομαι σήμερα εδώ σε αυτήν την ιστορική, κοσμοπολίτικη και ανοιχτόμυαλη πόλη, σε αυτό το ιστορικό κτίριο, ακριβώς όσο περήφανη ήμουν κάθε φορά που πηγαίναμε, μαζί με όλη την ομάδα του Dolphin Man, να κάνουμε pitching αυτήν την ταινία σε όλα τα σημαντικά φεστιβάλ ντοκιμαντέρ του κόσμου" πρόσθεσε.

mt 1043730 PROBOLH THS TAINIAS DOLPHIN MAN 05 03 2018

@motionteam

"Στη δουλειά μας, πρέπει κανείς να περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να κάνει ένα ντοκιμαντέρ. Μοιάζει με το να φτιάχνεις ένα σπίτι. Χρειάζεται υπομονή και χρόνος προκειμένου να μπουν οι σωστές βάσεις" τόνισε η Αβραμούση προτού καταδυθεί με ολόκληρη την αίθουσα στον απέραντο γαλάζιο κόσμο του Dolphin Man του Λευτέρη Χαρίτου, μια συμπαραγωγή του Arte.

Dolphin Man trailer from Moving Docs on Vimeo.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ