ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ίδρυμα Ωνάση: παγκόσμια διάκριση για την έκθεση «Emotions, Αρχαία Ελλάδα 700 π.Χ. – 200 μ.Χ.»

Ίδρυμα Ωνάση: παγκόσμια διάκριση για την έκθεση «Emotions, Αρχαία Ελλάδα 700 π.Χ. – 200 μ.Χ.»

Οι New York Times την χαρακτήρισαν "μια παράξενη υπέροχη έκθεση". Τώρα η έκθεση "Emotions, ένας κόσμος συναισθημάτων, Αρχαία Ελλάδα 700 π.Χ. – 200 μ.Χ.", που παρουσιάστηκε στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Υόρκης, από τις 9 Μαρτίου έως τις 24 Ιουνίου 2017 δικαιώνεται από τον πιο δίκαιο κριτή, το κοινό. Η έκθεση απέσπασε το βραβείο κοινού στα Global Fine Art Awards 2017 σημειώνοντας ρεκόρ ψήφων στα 4 χρόνια ζωής του παγκόσμιου πολιτιστικού θεσμού.

Μετά τα διθυραμβικά σχόλια δημοσιογράφων, κριτικών τέχνης και επισκεπτών, ήρθε και η σπουδαία επιβράβευση.

Η έκθεση "Emotions, ένας κόσμος συναισθημάτων, Αρχαία Ελλάδα 700 π.Χ. – 200 μ.Χ. απέσπασε το ένα από τα δύο βραβεία κοινού που απονέμουν τα Global Fine Art Awards ετησίως. Την έκθεση είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν περισσότεροι από 49.000 επισκέπτες στη Νέα Υόρκη, αλλά και περισσότεροι από 40.000 επισκέπτες στην Αθήνα και το Μουσείο της Ακρόπολης, όπου μεταφέρθηκε από τις 18 Ιουλίου μέχρι τις 19 Νοεμβρίου 2017, με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση.

Η μεγάλη απήχηση της έκθεσης, σε αριθμό επισκεπτών, αποτυπώθηκε τελικά και στην ψηφοφορία με τις προτιμήσεις του κοινού, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2018.

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας ανακοινώθηκαν σε σχετική εκδήλωση που έγινε την Πέμπτη 8 Μαρτίου στη Νέα Υόρκη. Αν και δεν αποκαλύφθηκε ο απόλυτος αριθμός ψήφων, ωστόσο, όπως ανέφεραν οι διοργανωτές, η έκθεση συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων στην 4χρονη ιστορία του θεσμού!

Διαμορφωμένη από μια ομάδα διακεκριμένων επιμελητών, η έκθεση περιλάμβανε αγγεία, γλυπτά (από αγάλματα φυσικού μεγέθους από την Ακρόπολη μέχρι ταφικά ανάγλυφα), θεατρικές μάσκες, φυλακτά, νομίσματα και αναθήματα, καθώς και άλλα έργα τέχνης, η δημιουργία των οποίων ανάγεται από τις αρχές του 8ου αιώνα π.Χ. μέχρι και τον 2ο αιώνα μ.Χ.

Πολλά από τα εκθέματα έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση στις ΗΠΑ και κάποια από αυτά ταξίδεψαν για πρώτη φορά εκτός ελληνικών συνόρων. Στο σύνολό τους, τα 130 αριστουργήματα φώτισαν την παρουσία των συναισθημάτων στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και βίο, αναδεικνύοντας αφενός τη σημασία που έχουν αυτά για την κατανόηση της αρχαίας ελληνικής τέχνης, λογοτεχνίας, ιστορίας, πολιτικής ζωής, κοινωνίας και θρησκείας, αλλά και αφετέρου τη διαχρονική αξία που έχουν τα συναισθήματα στη ζωή μας μέχρι σήμερα.

Τι είναι τα Global Fine Art Awards

Τα Global Fine Art Awards (Παγκόσμια Βραβεία Καλών Τεχνών) αποτελούν ένα κορυφαίο ετήσιο πρόγραμμα, που δημιουργήθηκε με στόχο να αναγνωρίζει και να τιμά τις καλύτερα επιμελημένες εκθέσεις τέχνης και design σε παγκόσμιο επίπεδο, οι οποίες παρουσιάζονται σε μουσεία, γκαλερί, μπιενάλε, αλλά και ως δημόσια εκθέματα.

Για το 2017, συνολικά 85 υποψηφιότητες, από 28 χώρες και 60 πόλεις σε όλο τον κόσμο, ανέδειξαν 33 φιναλίστ, οι οποίοι διεκδίκησαν τα 13 βραβεία των επιτροπών και τα 2 υψηλού κύρους βραβεία κοινού. Το ένα εκ των δύο αυτών βραβείων απονεμήθηκε στην έκθεση του Ωνάσειου Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Υόρκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ