ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μύρτις: ντεμπούτο αύριο για το συλλεκτικό γραμματόσημο των ΕΛΤΑ

Μύρτις: ντεμπούτο αύριο για το συλλεκτικό γραμματόσημο των ΕΛΤΑ

Τα Ηνωμένα Έθνη επέλεξαν τη Μύρτιδα ως "Φίλη των Στόχων της Χιλιετίας" με την ευκαιρία της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας που συγκλήθηκε στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο του 2010. Τώρα η φιγούρα της Αρχαίας Ελλάδας και το διαχρονικό μήνυμα της μπορούν να ανήκουν σε όλους μας καθώς την Πέμπτη 15 Μαρτίου κάνει ντεμπούτο στα ταχυδρομικά καταστήματα ως συλλεκτικό γραμματόσημο.

Η αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων "Μύρτις" που παρουσιάζεται την Πέμπτη στις 19.00 σε εκδήλωση των Ελληνικών Ταχυδρομείων, του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του επικ. καθηγητή Μανώλη Ι. Παπαγρηγοράκη, στη μεγάλη αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30) θα διατίθενται στα ταχυδρομικά καταστήματα έως τις 14 Φεβρουαρίου 2019, εκτός αν εξαντληθούν νωρίτερα.

Το κορίτσι του 5ου αι. π.Χ., θύμα του λοιμού των Αθηνών, της οποίας το πρόσωπο αναπλάστηκε στο επιστημονικό πρόγραμμα "Μύρτις: πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν" που ανέλαβε το πανεπιστήμιο Αθηνών είναι ένα συλλεκτικό γραμματόσημο που στέλνει από την αρχαία Αθήνα ένα πολυμεταφρασμένο μήνυμα προς τους αρχηγούς των 150 κρατών μελών του ΟΗΕ.

Το μήνυμα της είναι να σταματήσει ο θάνατος παιδιών από απολύτως προβλέψιμες και θεραπεύσιμες ασθένειες. "Ο θάνατός μου ήταν αναπόφευκτος. Τον 5ο αιώνα π.Χ. δεν είχαμε ούτε τη γνώση ούτε τα μέσα για την καταπολέμηση θανατηφόρων ασθενειών. Όμως εσείς, οι άνθρωποι του 21ου αιώνα, δεν έχετε καμία δικαιολογία. Διαθέτετε όλα τα απαραίτητα μέσα και πόρους για να σώσετε τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, εκατομμυρίων παιδιών που όπως εγώ πεθαίνουν από αρρώστιες οι οποίες μπορούν να προληφθούν και να θεραπευτούν".

Με αυτή τη σειρά γραμματοσήμων τα ΕΛΤΑ εγκαινιάζουν το Εκδοτικό Πρόγραμμα Γραμματοσήμων του 2018. Η έκδοση αποτελείται από ένα φεγιέ διαστάσεων 70×90 mm που περιλαμβάνει ένα γραμματόσημο 35×45 mm, σε σχεδίαση-προσαρμογή Ανθούλα Λύγκα. Επίσης, κυκλοφορούν 5.000 εικονογραφημένοι φάκελοι πρώτης ημέρας κυκλοφορίας, με παράσταση σχετική με το θέμα της σειράς.

Myrtis

Ποια είναι η Μύρτις

Ο επίκ. καθ. πανεπιστημίου Αθηνών Μανώλης Ι. Παπαγρηγοράκης αναφέρει σχετικά: "Το 1994-1995, στη διάρκεια των εργασιών της εταιρείας Αττικό Μετρό, βρέθηκε στην περιοχή του Κεραμεικού ο χώρος όπου ήταν γνωστό (πρώτη ανασκαφή 1870, Ελληνική Αρχαιολογική Εταιρεία) πως υπήρχε το νεκροταφείο της αρχαίας Αθήνας.

Η ανασκαφή έφερε στο φως έναν ομαδικό τάφο με σκελετικό υλικό από την ταφή περίπου 150 ανθρώπων, ενηλίκων και παιδιών, που έζησαν και πέθαναν την εποχή του λοιμού των Αθηνών (430-426 π.Χ.). Η αιτία που προκάλεσε το λοιμό της Αθήνας αποτελούσε μέχρι σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της Ιστορίας της Ιατρικής.

Η διερεύνηση για τον παθογόνο παράγοντα αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί σε υλικό από την εσωτερική (πολφική) κοιλότητα δοντιών των φερομένων ως θυμάτων του Λοιμού, με σύγχρονες εργαστηριακές μεθόδους DNA, προκειμένου να προσδιοριστεί ο αιτιολογικός παράγοντας της φονικής ασθένειας. Ως υλικό της μελέτης χρησιμοποιήθηκαν ακέραια δόντια, εντοπίστηκε δε το βακτήριο Salmonella enterica serovar Typhi (τυφική Σαλμονέλα), το οποίο είναι υπεύθυνο για την εκδήλωση τυφοειδούς πυρετού.

Ανάμεσα στα οστά του ομαδικού τάφου υπήρχε το κρανίο ενός κοριτσιού περίπου 11 χρόνων. Διατηρούσε ένα σημαντικό χαρακτηριστικό παιδιού αυτής της ηλικίας, δηλαδή μέρος της νεογιλής οδοντοφυΐας συγχρόνως με τη μόνιμη. Ήταν εξαιρετικά διατηρημένο, χωρίς οστικές απώλειες και, επιπλέον, είχε ατόφια την κάτω γνάθο και όλα τα δόντια. Η άριστη κατάσταση του κρανίου της Μύρτιδος γέννησε την ιδέα της ανάπλασης ενός παιδικού κεφαλιού της εποχής του Περικλή.

Γι’ αυτό το σκοπό κατασκευάστηκε ένα ακριβές αντίγραφο του κρανίου, πάνω στο οποίο, με τη μέθοδο 'Μάντσεστερ', ολοκληρώθηκε η ανάπλαση του προσώπου της Μύρτιδος. Αξίζει κι εδώ να σημειώσουμε ότι το Περιφερειακό Κέντρο Πληροφόρησης του ΟΗΕ ζήτησε από τη Μύρτιδα να γίνει 'φίλη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας του ΟΗΕ'.

Έτσι, η Μύρτις έγινε πολύτιμη συνεργάτιδα του ΟΗΕ, στέλνοντας μήνυμα προς τους ηγέτες του κόσμου, που έλαβαν μέρος τον Σεπτέμβριο του 2010 στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ