ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Banksy: επιτίθεται στον Ερντογάν με καμπάνια εναντίον του στο Instagram για τη Ζεχρά Ντογάν

Banksy: επιτίθεται στον Ερντογάν με καμπάνια εναντίον του στο Instagram για τη Ζεχρά Ντογάν

"Ένα χρόνο πριν η Ζεχρά Ντογάν φυλακίστηκε γιατί φιλοτέχνησε μια φωτογραφία που είδε σε μια εφημερίδα. Διαμαρτυρηθείτε ενάντια σε αυτή την αδικία αναδημοσιεύοντας τον πίνακα της και κάντε tag τον πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν" γράφει ο εικαστικός του δρόμου και ανώνυμος street artist  Banksy που πυρπολεί την αδικία.

Η δημοσιογράφος Ντογάν που ήταν η εκδότης της ιστοσελίδας JINHA (Πρακτορείο Ειδήσεων Τζιν) συνελήφθη στις 12/6 μεταξύ των επαρχιών Ντιγιαρμπακίρ και Μάρντιν ενώ ταξίδευε από το Ντιγιαρμπακίρ προς το Μάρντιν για να δει την οικογένεια της.

Η Ντογάν είχε συλληφθεί στις 23/7/2016 με βάση νόμους που πέρασαν στα πλαίσια της καταστάσεως Εκτάκτου Ανάγκης, μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Η Ντογάν κατηγορήθηκε από "ανώνυμους μάρτυρες" πως είναι "μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης" και ως τέτοια έκανε "προπαγάνδα υπέρ της τρομοκρατίας" και κρατήθηκε μέχρι τις 9/12/2016, όταν αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους μέχρι να γίνει η δίκη της.

Στις 2/3 του 2017 δικαστήριο την καταδίκασε σε 2 έτη και 9 μήνες φυλάκισης διότι κοινοποίησε σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης πίνακες της με θέμα την Νουσαϊμπίν του νομού Μάρντιν και επίσης επειδή κοινοποίησε σημειώσεις της 10 ετών Ελίφ Ακμπογά.

Ο Banksy είναι ο τελευταίος σε μια σειρά από καλλιτέχνες και ανθρώπους του πνεύματος που κάνουν έκκληση για δικαιοσύνη.

https://www.instagram.com/p/BgXSA__Dn4N

"Την ευχή για ελευθερία της πληροφόρησης" εξέφρασαν στις αρχές του Ιανουαρίου 14 Γάλλοι συγγραφείς και δημοσιογράφοι στους συναδέλφους τους που βρίσκονται στη φυλακή στην Τουρκία, σε σημερινό δημοσίευμά τους στον ιστότοπο του γαλλικού περιοδικού L'Obs και στην τουρκική εφημερίδα της αντιπολίτευσης Cumhuriyet.

Ο σκιτσογράφος Πλαντί, οι δημοσιογράφοι Φλοράνς Ομπενά, Εντουί Πλενέλ, Ελίζ Λισέ, Πιέρ Ασκί και ο ακαδημαϊκός και πρόεδρος της επιτροπής των βραβείων Γκονκούρ, Μπερνάρ Πιβό, έγραψαν τις ευχές τους για ελευθεροτυπία, κυρίως "για να ξέρουν οι δημοσιογράφοι που βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα ότι δεν τους ξεχνούν και για να ακουστεί ο αγώνας τους πέραν των συνόρων" ανέφερε το δημοσίευμα της εφημερίδας.

Η Φαμπιέν Σαντές, του France Inter, εξέφρασε τις ευχές της στη Ζεχρά Ντογάν, τη νεαρή κουρδικής καταγωγής καλλιτέχνιδα και δημοσιογράφο. "Για το 2018, σου εύχομαι ελευθερία. Αυτή των μετακινήσεων, αυτή επίσης του να γράφεις και να ζωγραφίζεις, όπως το κάνουμε εμείς εδώ χωρίς να συνειδητοποιούμε πλήρως την τύχη μας" σημειώνει.

Τα μηνύματά τους δημοσιεύτηκαν στο πλαίσιο εκστρατείας που πραγματοποίησε η ένωση Prix Albert Londres 2017 - Scam, σε συνεργασία με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (RSF) και την ένωση Informer n'est pas un delit (η Πληροφόρηση δεν είναι αδίκημα).

Περισσότεροι από 55.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στην Τουρκία βάσει της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Η Τουρκία βρίσκεται στην 155η θέση του καταλόγου για την ελευθερία της έκφρασης των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα που περιλαμβάνει 180 χώρες.

Ο Banksy βρυχάται

Πέντε χρόνια μετά την περίφημη καλλιτεχνική "διαμονή" του Banksy στη Νέα Υόρκη ο ακτιβιστής και μυστικοπαθής καλλιτέχνης φέρεται να επέστρεψε στη μητρόπολη των ΗΠΑ.

Ο Banksy ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Instagram μια φωτογραφία. Σε αυτή ένας από τους αρουραίους που είναι το σήμα κατατεθέν του τρέχει ενάντια στο χρόνο σε ένα ρολόι τοίχου το οποίο είναι τοποθετημένο σε πρόσοψη κτιρίου. Στο βάθος, ευδιάκριτα ορθώνεται η σιλουέτα του Empire State Building.

Το εν λόγω ρολόι τοίχου διακοσμεί την είσοδο ενός κτιρίου το οποίο παλιά, φιλοξενούσε μια τράπεζα κι ένα ταχυδρομείο, στη βορειοδυτική γωνία της Sixth Avenue και του 14th Street, στο Greenwich Village. Το κτίριο πρόκειται να κατεδαφιστεί.

Από τότε που ο Banksy ολοκλήρωσε την καλλιτεχνική "διαμονή" του στη Νέα Υόρκη, εστίασε τις αστικές παρεμβάσεις του στο Λονδίνο και τη Δυτική Όχθη.

Βέβαια ο ανώνυμος street artist δεν μοιάζει να έμεινε εκεί. Στη Νέα Υόρκη μια αόμη μεγάλη τοιχογραφία του δείχνει τη Ντογάν πίσω από τα κάγκελα στο Μανχάταν.

2018 03 16T015102Z 1247566303 RC1974290240 RTRMADP 3 ART BANKSY NEW YORK

@REUTERS/Ashlee Espinal

ΔΗΜΟΦΙΛΗ