ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η γεύση του στέμματος: 19 βασιλικοί οίκοι προστατεύουν τις γαστρονομικές παραδόσεις της μοναρχίας

Η γεύση του στέμματος: 19 βασιλικοί οίκοι προστατεύουν τις γαστρονομικές παραδόσεις της μοναρχίας

Καθώς η μοναρχία έχει αναδειχθεί σε έσοδο για τα κράτη που την εκμεταλλεύονται ως κομμάτι μιας τουριστικής βιομηχανίας που υποκλίνεται στα οικόσημα και μετράει περισσότερα από 35 εκατομμύρια επισκέπτες, δεκαεννέα ανάκτορα-μουσεία και βασιλικές κατοικίες γιορτάζουν φέτος τη γαστρονομία και τις μαγειρικές παραδόσεις ένδεκα ευρωπαϊκών χωρών με στέμμα.

Με τίτλο "Στο τραπέζι του βασιλιά", η εκδήλωση που διοργανώνεται από το δίκτυο ευρωπαϊκών βασιλικών κατοικιών, θα λάβει διάφορες μορφές από το έναν τόπο στον άλλο και ανάμεσα σε άλλα απαντάει στο ερώτημα "τι έτρωγαν οι ευρωπαίοι μονάρχες;".

Δεκαεννέα ανάκτορα-μουσεία και βασιλικές κατοικίες γιορτάζουν φέτος τη γαστρονομία και τις μαγειρικές παραδόσεις ένδεκα ευρωπαϊκών χωρών, από την Αυστρία έως την Πορτογαλία, από το Βέλγιο έως την Ουγγαρία, το Βέλγιο και τη Γαλλία με πληθώρα εκδηλώσεων.

Έκθεση, ημέρα μελέτης, συνεστίαση, γευσιγνωσία, εργαστήρια, όλα όσα συνθέτουν το τραπέζι του στέμματος προσεγγίζονται με σεβασμό στην ιστορικότητα τους.

Από τον εξωτικό ανανά που "αποπλάνησε" τις Βερσαλλίες στη Γαλλία -με καταγωγή από τη Βραζιλία, ο "βασιλιάς" των φρούτων καλλιεργείτο από τους κηπουρούς της Αυλής και συχνά υπήρχε στο τραπέζι του γάλλου μονάρχη ενώ έγινε "πηγή έμπνευσης για τις διακοσμητικές τέχνες" ως χαρακτηριστικό μοτίβο στα υφάσματα και στα σερβίτσια στον οίνο που θα είναι και το θέμα μελέτης για δύο ημέρες, 22 Ιουνίου και 28 Σεπτεμβρίου, για τη θέση που διεκδίκησε στα τραπέζια των ευρωπαϊκών ανακτόρων όλα όσα εκτίμησαν οι βασιλικοί ουρανίσκοι θα αποκαλυφθούν στα πλαίσια μιας πρωτοβουλίας που είναι γεμάτη αισθήσεις.

Παράλληλα στις 8 Οκτωβρίου, επίσης με πρωτοβουλία του Ανακτόρου των Βερσαλλιών, οι μεγάλοι βραβευμένοι σεφ που συνεργάζονται με τις ευρωπαϊκές βασιλικές κατοικίες θα συναντηθούν για να αποτίσουν τιμή στην "ευρωπαϊκή υψηλή κουζίνα" με πιάτα εμπνευσμένα από ιστορικά μενού.

Οι συναντήσεις με τους κηπουρούς του Τριανόν στις Βερσαλλίες θα είναι ανοικτές για το κοινό. Ένας άλλος διάσημος λαχανόκηπος, αυτός του Ανακτόρου Het Loo, στην Ολλανδία, θα ανοίξει τις πύλες του για τους επισκέπτες. Ο ανανάς θα είναι επίσης το τιμώμενο φρούτο στο Ανάκτορο της Σίντρα, στην Πορτογαλία, όπου καλλιεργείται στα θερμοκήπια.

beyeren 1056 banquet still life

Banquet Still Life, Abraham van Beyeren @Wikipedia

Τέλος τα Ανάκτορα της Βαρσοβίας οργανώνουν γευσιγνωσίες παλιών πιάτων, σύμφωνα με συνταγές που χρονολογούνται από την εποχή της βασίλισσας Μπόνια Σφόρτσα (1494-1557) που εισήγαγε αρώματα και λαχανικά άγνωστα μέχρι τότε στην κουζίνα.

Στην ένωση ευρωπαϊκών βασιλικών κατοικιών (www.europeanroyalresidences.eu) μετέχουν 25 ιδρύματα που διαχειρίζονται 80 ανάκτορα σε 15 χώρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ