ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σαμπάνια: ρεκόρ πωλήσεων 4,9 δισεκ. ευρώ για τις φυσαλίδες της πολυτέλειας

Σαμπάνια: ρεκόρ πωλήσεων 4,9 δισεκ. ευρώ για τις φυσαλίδες της πολυτέλειας

Η ιστορία της είναι άρρηκτα δεμένη με την αριστοκρατία και τα χώματα της Γαλλίας. Η σαμπάνια (γαλλ. champagne), αυτός ο εκλεκτός αφρώδης οίνος που παράγεται από σταφύλια που καλλιεργούνται στη Γαλλία και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή της Καμπανίας απ' όπου πήρε και το όνομα της είναι νικηφόρα.

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ιαπωνία αποτελούν με αυτή τη σειρά τις πρώτες τρεις εξαγωγικές αγορές σαμπάνιας, της οποίας οι πωλήσεις το 2017 κατέγραψαν έναν κύκλο εργασιών 4,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσό ρεκόρ, ανακοίνωσε η Διεπαγγελματική Επιτροπή Καμπανίτη Οίνου.

"Η επίδοση αυτή οφείλεται στην αύξηση των εξαγωγών" αφρώδους οίνου από την Καμπανία που αντιπροσωπεύουν "2,8 δισεκατομμύρια ευρώ, παρουσιάζοντας δηλαδή αύξηση 6,6% σε σχέση με το 2016", ανακοίνωσε η Επιτροπή.

Οι ΗΠΑ διατηρούν τη θέση της "υπ΄αριθμόν ένα εξαγωγικής αγοράς από την άποψη της αξίας" με πωλήσεις που έφθασαν τα 586 εκατομμύρια ευρώ πέρυσι. Ακολουθεί η Βρετανία και η τριάδα συμπληρώνεται από την ισχυρή αύξηση της ιαπωνικής αγοράς όσον αφορά την αξία (+21,3%) καθώς και τον όγκο (17,6%).

"Η Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και η Ταϊβάν" είναι νέες ισχυρές αγορές για τον αμπελοοινικό κλάδο της Καμπανίας, ενώ "τα αποτελέσματα της Νότιας Κορέας είναι επίσης αξιοσημείωτα (+39,5% από την άποψη της αξίας)" με αγορές που ξεπερνούν "για πρώτη φορά το ένα εκατομμύριο φιάλες", ανέφερε η Επιτροπή Καμπανίτη.

Το 2017, οι συνολικές πωλήσεις ανήλθαν στα 307,3 εκατομμύρια φιάλες, σημειώνοντας αύξηση 0,4% σε σχέση με το 2016", σύμφωνα με το διεπαγγελματικό όργανο.

Τα μυστικά της φυσαλίδας

champagne

Τα κύρια σταφύλια που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή σαμπάνιας είναι Pinot Noir, Chardonnay και Pinot Meunier. Σύμφωνα με το νόμο της Σαμπάνιας επιτρέπονται μόνο σταφύλια που καλλιεργούνται σύμφωνα με τους κανόνες ονομασίας σε ειδικά καθορισμένα οικόπεδα εντός της ονομασίας που θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή της σαμπάνιας. Ορισμένοι αφρώδης οίνοι που παράγονται σε άλλες περιοχές του κόσμου χρησιμοποιούν άλλα σταφύλια.

Η σαμπάνια απέκτησε παγκόσμια φήμη λόγω της σύνδεσής της με τους Γάλλους βασιλείς. Οι βασιλείς από όλη την Ευρώπη διέδωσαν το μήνυμα της μοναδικότητας του αφρώδους οίνου από την Καμπανία και τη σύνδεσή του με την πολυτέλεια και την εξουσία στα μέσα του 17ου, 18ου και 19ου αιώνα.

Οι κορυφαίοι κατασκευαστές κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια για τη δημιουργία μιας ιστορίας και ταυτότητας για το κρασί τους, συνδέοντάς τους και με την αρχοντιά. Μέσα από τη διαφήμιση και τη συσκευασία του επεδίωξαν να συνδεθεί η σαμπάνια με την υψηλή πολυτέλεια, τις κοινωνικές εκδηλώσεις και τελετουργίες.

Οι προσπάθειές τους συνέπεσαν με την ανάδυση μιας μεσαίας τάξης που αναζητούσε τρόπους να δαπανήσει τα χρήματα της σε σύμβολα αναβάθμισης της κοινωνικής της τάξης.

David Lynch + Dom Perignon: Director's Cut from Luke Gilford on Vimeo.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ