ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι μεσαιωνικοί θρύλοι και η Βίβλος του Διαβόλου

Οι μεσαιωνικοί θρύλοι και η Βίβλος του Διαβόλου
Reuters/Courtesy of Kungl.bibliot

Η παρουσία του στα ράφια της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Σουηδίας, συνδέεται μόνο με σκοτεινές ιστορίες. Το Codex Gigas, είναι το μεγαλύτερο μεσαιωνικό εγχειρίδιο που διασώζεται.

Περιλαμβάνει πλήθος Χριστιανικών συγγραμμάτων, ανάμεσα σε αυτά και την πλήρη έκδοση της Βουλγάτα. Βουλγάτα (Vg) είναι η λατινική μετάφραση της Αγίας Γραφής που χρονολογείται από το τέλος του 4ου αιώνα μ.Χ. Μεταφράστηκε από τον Ιερώνυμο κατ' εντολή του Πάπα Δάμασου Α΄ και υιοθετήθηκε ως η επίσημη εκδοχή της Βίβλου, από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

Όμως το βιβλίο, περιέχει και μία «μαύρη» σελίδα για το Χριστιανισμό. Αυτή δεν είναι άλλη, από την εικονογράφηση, που καταλαμβάνει μία ολόκληρη τη σελίδα. Πρόκειται για τη μορφή του Διαβόλου όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, σαν τέρας με κέρατα, κόκκινα νύχια, πράσινο πρόσωπο και τρομακτική μορφή.

Αυτή η σελίδα ήταν αρκετή για να του «κολλήσουν» οι μεταγενέστεροι μελετητές το παρατσούκλι, «Βίβλος του Διαβόλου» , λέγοντας ότι, ο Πρίγκιπας του Σκότους και του Ερέβους το έχει καταραστεί.

Οι ιστορικοί πιστεύουν, όπως αναφέρει το Reuters, ότι το βιβλίο προέρχεται από μοναστήρι των Βενεδικτίνων μοναχών, Podlažice, που βρίσκεται στην Τσεχία. Έχει ύψος 91,45 cm, πλάτος 50,8 cm και πάχος 22,86 cm. Το Codex Gigas ζυγίζει 72,7 κιλά και χρειάζονται δύο άτομα για να το σηκώσουν. Είναι δερματόδετο, χειρόγραφο σε περγαμηνή και έχει τελειώματα από μέταλλο.

Πέπλο μυστηρίου καλύπτει και το δημιουργό, της "Γιγάντιας Βίβλου", όπως μεταφράζεται το Codex Gigas από τα λατινικά. Σύμφωνα με ένα μεσαιωνικό μύθο, ο μοναχός που το «φιλοτέχνησε», έσπασε τη μοναχική κουρά και καταδικάστηκε σε θάνατο. Ο ίδιος μύθος αναφέρει ότι η ποινή που του επεβλήθη, ήταν να τον «χτίσουν» ζωντανό. Ωστόσο, ο μοναχός για να αποφύγει την τιμωρία του δεσμεύθηκε να γράψει μέσα σε μία νύχτα ένα βιβλίο, για το οποίο όλη η ανθρωπότητα θα δόξαζε το μοναστήρι καθώς θα περιλάμβανε όλη την ανθρώπινη γνώση.

Ο ηγούμενος συμφώνησε και έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία στον πρώην μοναχό. Ο απολωλός μοναχός, φθάνοντας τα μεσάνυχτα, διαπίστωσε ότι δεν μπορούσε να ολοκληρώσει το έργο του. Έτσι, έπεσε γονατιστός και άρχισε να προσεύχεται. Αντί όμως να σηκώσει τα μάτια του ψηλά στον ουρανό, τα έστρεψε στη Γη, απευθύνοντας τις προσευχές του στο Διάβολο. Του προσέφερε την ψυχή του, με αντάλλαγμα να του γράψει ο Εωοσφόρος το βιβλίο.
Ο πρίγκιπας του Σκότους, άκουσε τις προσευχές του και με μεγάλη του χαρά, τον βοήθησε να ολοκληρώσει το έργο του. Ως ένδειξη ευγνωμοσύνης, ο πρώην μοναχός φιλοτέχνησε μέσα στη Βίβλο το πορτρέτο του Εωσφόρου. Άλλη όμως εκδοχή του μύθου αναφέρει ότι ο ίδιος ο Διάβολος έγραψε το εγχειρίδιο και φιλοτέχνησε την προσωπογραφία του.

Τι λένε οι ιστορικοί

Μετά από εκτενείς αναλύσεις, οι γραφολόγοι κατέληξαν ότι μόνο ένας άνθρωπος έγραψε το μοναδικό αυτό βιβλίο. Οι δε ιστορικοί εκτιμούν ότι ο συγγραφέας του ήταν ένας άνδρας, που υπέγραφε ως Herman the Recluse.

Οι γραφολόγοι προσομοιώνοντας τη γραφή της "Βίβλου του Διαβόλου", κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι θα χρειαζόταν πέντε χρόνια, συνεχούς γραψίματος για να την ολοκληρώσει ένας και μοναδικός άνθρωπος, χωρίς να περιλαμβάνεται το χρονικό διάστημα που θα χρειαζόταν για την εικονογράφησή του.

Όποιος και αν βοήθησε τον Herman the Recluse, να γράψει το Codex Gigas, είτε ήταν ο Θεός του Φωτός, είτε ο Πρίγκιπας του Σκόπους, το μυστικό του έχει χαθεί στο χρόνο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ