ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Art Basel: η τέχνη του δρόμου πρωταγωνιστεί στη φουάρ του Χονγκ Κονγκ

Art Basel: η τέχνη του δρόμου πρωταγωνιστεί στη φουάρ του Χονγκ Κονγκ

Σχεδόν μια εβδομάδα μετά την (ευτυχώς ανεπιτυχή) απόπειρα κολοσσού της fast fashion ένδυσης να να ορίσει την τέχνη του δρόμου ως βανδαλισμό δημόσιων χώρων η Art Basel του Χονγκ Κονγκ δικαιώνει τους street artist και τα mural που κάνουν το αστικό τοπίο ένα άνοιγμα στη δημιουργία. Δεν είναι μια τυχαία επιλογή.

Τα τελευταία χρόνια η τέχνη του δρόμου πρωταγωνιστεί στο Χονγκ Κονγκ καθώς η δημιουργικότητα των καλλιτεχνών στην πρώην βρετανική αποικία αποτυπώνεται στα δρομάκια αλλά και στους τοίχους της.

Το εμπορικό μέρος αυτού του καλλιτεχνικού κινήματος βρίσκεται στο προσκήνιο αυτή την εβδομάδα στην κινεζική αυτή περιοχή με την ευκαιρία της έκτης διοργάνωσης της Art Basel, της μεγάλης διεθνούς έκθεσης σύγχρονης τέχνης.

Τα έργα των καλλιτεχνών που εκπροσωπούνται από τις γκαλερί θα εκτεθούν για πέντε μέρες, αρχής γενομένης από αύριο Τρίτη, σε ένα τεράστιο εκθεσιακό κέντρο στην προκυμαία της πόλης.

Εκτός όμως από τις γκαλερί η τέχνη ανθεί και στον δρόμο. Ο 43χρονος Βρετανός Νταν Κίτσενερ που υπογράφει τοιχογραφίες, έρχεται για τρίτη φορά αυτόν τον μήνα στην πρώην βρετανική αποικία. Ζωγραφίζει με σπρέι ατμοσφαιρικές αστικές σκηνές σε στενά δρομάκια.

"Το Χονγκ Κονγκ ξυπνά μέσα μου ένα συγκεκριμένο συναίσθημα, την απεραντοσύνη και τους ουρανοξύστες παράλληλα με τα μικροσκοπικά σοκάκια" λέει ο καλλιτέχνης την ώρα που ζωγραφίζει στον τοίχο ενός μπαρ.

Στον Νταν αρέσει περισσότερο να αναπαράγει το φως των νέον, τις αντανακλάσεις και τη βροχή που τον είχαν μαγέψει όταν ήταν στο Τόκιο. Ο καλλιτέχνης μόλις ολοκλήρωσε τη γεμάτη λεπτομέρειες ζωγραφική μίας υπαίθριας αγοράς στην επιχειρηματική συνοικία Γουάν Τσάι και τώρα ετοιμάζεται να ζωγραφίσει στον τοίχο ενός μπαρ στο Σέντραλ, στην καρδιά της μεγαλούπολης.

Μπροστά ακριβώς από το μπαρ υπάρχει μια εμβληματική τοιχογραφία που αναπαριστά παλιά σπίτια σε φωτεινό μπλε φόντο. Η τοιχογραφία αυτή την οποία υπογράφει ο Αλεξ Κροφτ, θεωρείται η πιο φωτογραφημένη της πόλης.

H Ασία αλλάζει το χάρτη της αγοράς τέχνης

Το Χονγκ Κονγκ δεν διαθέτει διεθνώς αναγνωρισμένο μουσείο τέχνης με αποτέλεσμα σπάνια να πραγματοποιούνται στο έδαφός του μεγάλες εκθέσεις. Μερικές φορές επίσης, είναι δύσκολη η χορήγηση άδειας για τη διοργάνωση δημόσιων θεαμάτων.

Η αυξανόμενη όμως ζήτηση στην Ασία, σε συνάρτηση με τον αυξανόμενο αριθμό εκθέσεων, αρχίζει να αλλάζει τα δεδομένα.

Το 2015 πουλήθηκε από τον οίκο δημοπρασιών Sotheby's του Χονγκ Κονγκ, αντί του αστρονομικού ποσού των 220.000 ευρώ, ένα ψηφιδωτό του γάλλου καλλιτέχνη του δρόμου Invader.

Το ψηφιδωτό απεικόνιζε τον Hong Kong Phooey, έναν σκύλο που επιδίδεται στις πολεμικές τέχνες- καρικατούρα μίας αμερικανικής σειράς κινουμένων σχεδίων της δεκαετίας του 1970.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ