ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: το όραμα, οι πρωταγωνιστές και το στοίχημα φέτος

Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας: το όραμα, οι πρωταγωνιστές και το στοίχημα φέτος

Είκοσι ξένοι δημιουργοί, εκ των οποίων οι δέκα εμφανίζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σημαντικοί έλληνες ερμηνευτές, μεγάλοι δάσκαλοι του χορού, μία παγκόσμια πρεμιέρα, παραστάσεις χορού που συνδυάζουν διαφορετικά είδη από σύγχρονο τσίρκο ως street dance και ένα εντατικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σκιαγραφούν το προφίλ του φετινού Φεστιβάλ, που θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των εραστών του χορού το δεκαήμερο 13-22 Ιουλίου στην Καλαμάτα.

Η κορυφαία συνάντηση δημιουργών του σύγχρονου χορού στη χώρα μας, πραγματοποιείται για 24η συνεχή χρονιά με νέα καλλιτεχνική κιευθύντρια τη Λίντα Καπετανέα που θέλησε να δημιουργήσει "ένα Φεστιβάλ ανοιχτό στη διεθνή κοινότητα, σε όλες τις ηλικίες, στις τέχνες και στη συνεργασία με άλλους φορείς αλλά και ένα Φεστιβάλ αφιερωμένο στην εκπαίδευση και την έρευνα, υποστηρικτικό και δοτικό στους δημιουργούς, ικανό να εμπνεύσει το κοινό σε ηθικό και φιλοσοφικό επίπεδο".

Με την πεποίθηση ότι ο χορός είναι ανθρώπινη ανάγκη, το φετινό πρόγραμμα είναι "ένας ύμνος στο ανθρώπινο σώμα, στις άγνωστες και αμέτρητες δυνατότητές του".

H φετινή χρονιά είναι αφιερωμένη σε δημιουργούς και δασκάλους με πολύπλευρη δραστηριότητα και σε μεγάλους ερμηνευτές που εξερευνούν και δοκιμάζουν τα όρια των ανθρώπινων δυνατοτήτων. Οι επισκέπτες του Φεστιβάλ καλούνται να αναλογιστούν τις πραγματικές τους δυνάμεις εμπνεόμενοι από τα παραδείγματα χορευτών, ακροβατών, εικαστικών, μουσικών και ποιητών, που συνεχώς δοκιμάζουν τα όρια του ανθρώπινου σώματος, της κίνησης και της ύπαρξης.

Βασικό ζητούμενο της Καπετανέα είναι να εδραιωθεί ο διάλογος του χορού με όλες τις τέχνες που θα προωθεί τον στοχασμό και την ενασχόληση με το ανθρώπινο σώμα και την κίνηση, σε όλα τα επίπεδα: πρακτικό, φιλοσοφικό, καλλιτεχνικό, εκπαιδευτικό. Στο πλαίσιο αυτό, το πρόγραμμα περιλαμβάνει από γλυπτική και σύγχρονο τσίρκο μέχρι ζωγραφική και street dance, με έργα που συνδυάζουν διαφορετικές μορφές τέχνης.

Θέτοντας επίσης ως στόχο τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, ένα ακόμη χαρακτηριστικό του φετινού Φεστιβάλ είναι η επέκτασή του σε όλη τη διάρκεια του έτους, με δραστηριότητες και υποδομές που θα μπορούν να φιλοξενούν residencies, ανταλλαγές καλλιτεχνών, σεμινάρια, διαλέξεις, προβολές, συναυλίες, έτσι ώστε το δεκαήμερο του καλοκαιριού να είναι η κορύφωση της εντατικής προετοιμασίας του χειμώνα.

Τέλος, η νέα εικαστική ταυτότητα του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας (24KDF), που υπογράφει ο graphic designer Mike Rafail, κινείται στις βασικές κατευθύνσεις του προγράμματος και αντανακλά την αξία του χορού ως μορφής γλώσσας.

Τα γράμματα του λογότυπου –πρόκειται για τα αρχικά του Φεστιβάλ– αντιμετωπίζονται ακριβώς όπως το ανθρώπινο σώμα: μπορούν να κινηθούν, να χρωματιστούν και να μεταμορφωθούν χωρίς να χάνουν το νόημά τους.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΔΦΧΚ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ