ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Μorrissey βραβεύθηκε για το πολύ κακό του σεξ

Ο Μorrissey βραβεύθηκε για το πολύ κακό του σεξ

Ο πρώην frοntman των Smiths έγινε συγγραφέας. Μόλις πριν τρεις μήνες το πρώτο του μυθιστόρημα του List of the Lost κυκλοφόρησε απ' τον εκδοτικό οίκο Penguin Books (UK). Ένα βιβλίο σε μαλακό εξώφυλλο στη σειρά Νέα Μυθιστορήματα που ήρθε στα βιβλιοπωλεία σχεδόν δύο χρόνια μετά την κυκλοφορία της πολύ πετυχημένης αυτοβιογραφίας του, που βγήκε τον Οκτώβρη του 2013.

“Το List of the Lost θα πωλείται στην Μεγάλη Βρετανία, την Ιρλανδία, την Αυστραλία, την Ινδία, την Νέα Ζηλανδία και την Νότιο Αφρική” ανακοίνωνε ο εκδοτικός, καθόλου προετοιμασμένος για όσους (πολλούς) βιβλιοκριτικούς δεν το καλοδέχθηκαν.

Το νέο βιβλίο του Morrissey αφορά μια ομάδα σκυταλοδρομίας που είναι καταραμένη από ένα δαίμονα (!). Αυτό όμως που έκανε τους ανθρώπους της λογοτεχνίας να νοιώσουν ανατριχίλες είναι οι “κακογραμμένες ερωτικές σκηνές” που έφερε στο φως αυτός που τραγουδούσε για μια λάμψη που δεν σβήνει ποτέ. Αυτό:

Οι ερωτικές στιγμές που αφηγείται έγιναν αφορμή για να του δοθεί το βραβείο για το Χειρότερο Λογοτεχνικό Σεξ της χρονιάς (Bad Sex in Fiction Award). Ο Ελληνοαμερικανός συγγραφέας Τζορτζ Πελεκάνος έχασε καθώς ένα απόσπασμα από το The Martini Shot ήταν το ίδιο “αποκρουστικό” τον είχε αναδείξει συνυποψήφιο.

To βραβείο που απονέμεται κάθε χρονιά από την λογοτεχνική έκδοση της Βρετανίας, Literary Review, από το 1993 έχει ένα σκοπό. Να φέρει στο φως τα κακογραμμένα ερωτικά συγγραφικά αποσπάσματα της σοδιάς των γραμμάτων.

Ο βρετανός βάρδος δεν έδωσε το παρόν στην τελετή του Λονδίνου. “Ίσως επειδή σερβίρουμε λιχουδιές για κρεατοφάγους” σχολίασε σκωπτικά ένας από τους διοργανωτές καθώς ο Morrissey είναι σκληροπυρηνικός χορτοφάγος. Ο μουσικοκριτικός Charles Shaar Murray παρέλαβε το βραβείο εκ μέρους του λέγοντας: “Kυρίες και κύριοι, σε έναν ιδανικό κόσμο αυτό το βραβείο θα το κρατούσε στα χέρια του ο Morrissey. Ή κάποιος που εκδίδει τον Morrissey. Ή κάποιος που συμπαθεί τον Morrissey. Δυστυχώς δεν καταφέραμε να βρούμε κανέναν από τους παραπάνω”.

Το ίδιο βραβείο έχει απονεμηθεί στο παρελθόν στους Σεμπάτσιαν Φωκς, Μέλβιν Μπραγκ και την αδελφή του δημάρχου του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, στην Ρέιτσελ τζόνσον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ