ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μαρίνα Αμπράμοβιτς: υποβάλλει τον εαυτό της σε ένα εκατομμύριο βολτ για την τέχνη

Μαρίνα Αμπράμοβιτς: υποβάλλει τον εαυτό της σε ένα εκατομμύριο βολτ για την τέχνη

Η αινιγματική εικαστικός Μαρίνα Αμπράμοβιτς θέλει να σοκάρει ακόμη μια φορά, αυτή τη φορά τον ίδιο της τον εαυτό. Η καλλιτέχνης από τη Σερβία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να "εκθέσει" τον εαυτό της σε ένα εκατομμύριο βολτ που θα αφήσει να περάσουν από το σώμα της ώστε να αποπειραθεί να σβήσει ένα κερί με ηλεκτρισμό από τις άκρες των δακτύλων της.

Η εικαστική performance θα παρουσιαστεί στη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών το 2020. Η Αμπράμοβιτς θα είναι η πρώτη γυναίκα καλλιτέχνης στην οποία θα παραχωρηθούν οι χώροι του πολιτιστικού ιδρύματος στα 250 χρόνια ιστορίας του.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα των The Synday Times η Αμπράμοβιτς συνεργάζεται με την εταιρία Factum Arte, η οποία δημιουργεί ένα ειδικό μηχάνημα επεξεργασίας του ηλεκτρισμού, το οποίο θα χρησιμοποιήσει η εκκεντρική εικαστικός.

"Αν διοχετευθεί σωστά το ηλεκτρικό ρεύμα που θα διέρχεται από τα ακροδάχτυλα της, θα μπορεί να σβήσει ένα κερί από απόσταση ενός μέτρου" είπε στην εφημερίδα, ο ιδιοκτήτης της Factum Arte, Adam Lowe.

Ο ίδιος προειδοποιεί ότι εάν πάει κάτι στραβά το αποτέλεσμα ίσως είναι ολέθριο για την Αμπράμοβιτς, ωστόσο αυτό είναι ένα ρίσκο που η ίδια είναι πρόθυμη να πάρει.

"Δεν είμαστε απερίσκεπτοι με την τεχνολογία", δήλωσε στους The Times. "Οι εμφανίσεις της είναι εξαιρετικά ακραίες. Πολλά από τα πράγματα που έχει κάνει είναι πολύ πιο επικίνδυνα" πρόσθεσε.

Η Lowe θα κατασκευάσει ένα ειδικό μηχάνημα χρησιμοποιώντας την τεχνική φωτογραφίας Kirlian, η οποία αναπτύχθηκε τον 19ο αιώνα. "Η ηλεκτρική ενέργεια είναι κάτι που οι άνθρωποι πραγματικά δεν καταλαβαίνουν", δήλωσε ο Lowe.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ