ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πρεμιέρα για τον αριστουργηματικό Νέο της Μαντίνειας στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Πρεμιέρα για τον αριστουργηματικό Νέο της Μαντίνειας στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Ο Νέος της Μαντίνειας, αρ. ευρ. Γ 698 @Φωτογραφικό Αρχείο Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Φωτογραφικό Αρχείο Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Το Αθέατο Μουσείο, η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου φέρνει στο φως ακόμη ένα κρυμμένο θησαυρό. Το Αθέατο Μουσείο που προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών "δίνει" στο κοινό το αριστουργηματικό άγαλμα νέου, το 17ο αντικείμενο της επιτυχημένης αυτής δράσης.

Το αριστουργηματικό δείγμα της τέχνης που όριζε την κλασική αρχαιότητα συνδυάζει την ηρωική γυμνότητα των εφήβων με τα χαρακτηριστικά του Αντίνοου, ευνοούμενου του αυτοκράτορα Αδριανού κάνει πρεμιέρα από τις 16 Απριλίου στο ΕΑΜ.

Όπως ενημερώνει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο Νέος της Μαντίνειας εντοπίστηκε το 1886 στα περίχωρα της ομώνυμης αρχαίας πόλης και μεταφέρθηκε στις αποθήκες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Το έργο αναδύθηκε για πρώτη φορά τη Δευτέρα 16 Απριλίου στην "αίθουσα του βωμού" (αιθ.34) για να παραμείνει εκεί ως την Κυριακή 22 Ιουλίου 2018.

Η έκθεσή του στο Αθέατο Μουσείο πλαισιώνει την περιοδική έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου "Αδριανός και Αθήνα. Συνομιλώντας με έναν ιδεατό κόσμο" που εγκαινιάστηκε στις 28 Νοεμβρίου 2017 και θα διαρκέσει για ένα έτος.

Εικ.01

Ο Νέος της Μαντίνειας, αρ. ευρ. Γ 698 @Φωτογραφικό Αρχείο Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Από τον Μάιο ως τον Ιούλιο του 2018, οι αρχαιολόγοι του Μουσείου υποδέχονται τους επισκέπτες και κάνουν μαζί τους έναν μαγικό περίπατο στον κόσμο του Αδριανού και του Αντίνοου, από την Αθήνα ως τη Μαντίνεια της Αρκαδίας, ξεδιπλώνοντας την πνευματική αναγέννηση της ελληνικής παιδείας και τη δημιουργική νοσταλγία του παρελθόντος, στα χρόνια του φιλέλληνα αυτοκράτορα.

Για την παρακολούθηση της παρουσίασης του Νέου της Μαντίνειας (τις Παρασκευές στις 4 και 25 Μαΐου, 8 Ιουνίου και 6 Ιουλίου και τις Κυριακές στις 3 και 10 Ιουνίου, 15 και 22 Ιουλίου) είναι απαραίτητη η προμήθεια εισιτηρίου και η δήλωση συμμετοχής κατά την προσέλευση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ