ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ολονύκτια λυρικότητα από το σκοτάδι στο φως στο Ναό του Επικούριου Απόλλωνα

Ολονύκτια λυρικότητα από το σκοτάδι στο φως στο Ναό του Επικούριου Απόλλωνα

Αυτό τον Ιούλιο μια ολονύχτια παράσταση θα αναδείξει το κάλλος και την αρμονία του "Παρθενώνα" της Πελοποννήσου κάτω από την πανσέληνο. Εκεί, στις Βάσσες της αρχαίας Φιγαλείας, σε υψόμετρο 1.130 μέτρων ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα θα γίνει το σκηνικό για μια performance γεμάτη λυρικότητα για πρώτη φορά στην μακραίωνη ιστορία του.

Η ολονύχτια παράσταση της βιωματικής περφόρμανς From Darkness to Light της διεθνούς διακεκριμένης χορογράφου Αποστολίας Παπαδαμάκη έχει προγραμματιστεί για την πανσέληνο του Ιουλίου (28-29/7).

Ο κύκλος παραστάσεων με τίτλο The Sleep & Dream Performance series, που κέρδισε κοινό και κριτικούς όταν είχε παρουσιαστεί στο Μουσείο Βορρέ (2014), στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης (2016) και πέρυσι στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, ταξιδεύει για πρώτη φορά υπαίθρια, στον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα στη Φιγαλεία, στα σύνορα μεταξύ Αρκαδίας και Μεσσηνίας.

Η Αποστολία Παπαδαμάκη εμπνέεται από τη χώρα των ονείρων και το φως του Απόλλωνα και προσκαλεί τους θεατές να συνυπάρξουν δημιουργικά με την καλλιτεχνική ομάδα της παράστασης, να θαυμάσουν το φως της πανσελήνου και της ανατολής και να ζήσουν μία συναρπαστική εμπειρία στον περιβάλλοντα χώρο του επιβλητικού ναού.

Η ολονύχτια παράσταση From Darkness to Light επιχειρεί να σηματοδοτήσει τη σχέση του ανθρώπου με το σκοτάδι και το φως, την παραστασιακή δράση με τον ύπνο, τα όνειρα και τη φαντασία μέσα από τον χορό και τη μουσική.

Ισχύς, κάλλος, αρμονία

apollo

Η διακεκριμένη χορογράφος αντλεί την έμπνευσή της από τις τελετουργικές εγκοιμήσεις των αρχαίων Ελλήνων και από τα χαρακτηριστικά του ναού: Ισχύς, κάλλος και αρμονία.

Γι' αυτό το καλλιτεχνικό γεγονός, ο στενός συνεργάτης της χορογράφου, ο βραβευμένος μουσικός και συνθέτης Τρύφωνας Κουτσουρέλης, δημιούργησε ένα πρωτότυπο μουσικό έργο 14 ωρών, ένα site specific sound installation, που θα συνοδεύει τις δράσεις τής ολονύχτιας παράστασης.

Σημειώνεται, ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε ομόφωνα για την παραχώρηση του χώρου.

Η παράσταση επιχορηγείται από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, τελεί υπό την Αιγίδα του ΕΟΤ και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Η Αποστολία Παπαδαμάκη που υπογράφει τη σύλληψη, τη χορογραφία και τη σκηνοθεσία της παράστασης, είναι η χορογράφος τής τελετής έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας καθώς και της πρώτης υποβρύχιας παράστασης χορού στον κόσμο Drops of Breath στο Σούνιο.

Διετέλεσε, επίσης, πρόεδρος του ΔΣ της Κρατικής Σχολής Χορού και μέλος του ΔΣ του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Για τους διανυκτερεύοντες θεατές θα δοθούν πληροφορίες σύντομα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ