ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γιατί δύο μπουκάλια ουίσκι αξίζουν 1,2 εκατ. δολάρια;

Γιατί δύο μπουκάλια ουίσκι αξίζουν 1,2 εκατ. δολάρια;

Την απάντηση έδωσε βάζοντας το χέρι βαθιά στην τσέπη ανώνυμος επιχειρηματίας που ξόδεψε 1,2 εκατομμύρια δολάρια για δύο μπουκάλια ουίσκι από εμβληματικό σκωτσέζικο αποστακτήριο όμως ίσως δεν το έκανε για το περιεχόμενο αλλά για τις ετικέτες τους.

Ο ανώνυμος αγοραστής έκανε την αγορά στο κατάστημα Le Clos στο διεθνές αεροδρόμιο του Ντουμπάι καταβάλλοντας το απίστευτο χρηματικό ποσό.

Πρόκειται για μαλτ ουίσκι Macallan του 1926, το οποίο διατηρήθηκε για 60 χρόνια σε δρύινα βαρέλια. Όταν το ουίσκι εμφιαλώθηκε το 1986, παράχθηκαν συνολικά 40 φιάλες.

Οι ετικέτες των μπουκαλιών σχεδιάστηκαν από διάσημους καλλιτέχνες, τον Βρετανό Σερ Πίτερ Μπλέικ και τον Ιταλό Βαλέριο Αντάμι, έναν από τους πιο δημοφιλείς ζωγράφους του 21ου αιώνα. Κάθε καλλιτέχνης πήρε 12 από τα σπάνια μπουκάλια ουίσκι.

Όπως σημειώνει η Die Welt "ο αγοραστής ίσως είναι συλλέκτης έργων τέχνης".

Πρόκειται για νέο παγκόσμιο ρεκόρ όσον αφορά την τιμή πώλησης ουίσκι.

Το 2014 σε δημοπρασία του οίκου Sotheby's στο Χονγκ Κονγκ πουλήθηκε ένα μπουκάλι ουίσκι Macallan M Imperiale έναντι 628.000 δολ., το οποίο όμως ήταν έξι λίτρων.

Το fund των σπάνιων ουίσκι

Το Platinum Whisky Investment Fund είναι το πρώτο στο είδος του επενδυτικό ταμείο που στοχεύει στην άντληση κερδών από την αύξηση της τιμής σπάνιων ειδών ουίσκι.

Στόχος του Platinum Whisky Investment Fund, που ξεκίνησε να λειτουργεί τον Ιούνιο του 2014 στο Χονγκ Κονγκ, είναι να προσφέρει μια ετήσια απόδοση μέχρι και 17%, επωφελούμενο από τις αυξανόμενες τιμές για παλιά και σπάνια single malt ουίσκι.

Οι διαχειριστές του fund αγοράζουν single malt με την προοπτική να τα πουλήσουν με κέρδος, καθώς η αξία θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια του fund, που έχει επταετή διάρκεια ζωής.

Το fund, διαθέτει μια συλλογή με πολλά παλιά και ακριβά μπουκάλια, μεταξύ των οποίων ένα σπέσιαλ malt 60 ετών από το αποστακτήριο Macallan στη Σκωτία, το οποίο εκτιμάται στα 200.000 δολάρια.

Μέσα στα δύο πρώτα χρόνια λειτουργιάς του το fund κατέφερε να αντλήσει τα 9 από τα 10 εκατομμύρια δολάρια που είχε θέσει ως στόχο κι έχει επανεπενδύσει περιπου 6 εκατομμύρια δολάρια στην αγορά 7.000 σπάνιων φιαλών ουίσκι.

Στο fund, που έχει ορίσει τις 250.000 δολάρια ως κατώτατο όριο επένδυσης, έχουν μερίδια 37 άνθρωποι, ένας εκ των οποίων, ο επιχειρηματίας Ted Hodgkinson.

"Στη χειρότερη περίπτωση, αν δεν μπορέσουμε να πουλήσουμε όλο το ουίσκι, οι 37 μας θα κάνουμε ένα τρομερό πάρτι" είπε ο ίδιος στο Bloomberg.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ