ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

El Bulli: ο Φεράν Αντριά ανοίγει ξανά το καλύτερο εστιατόριο του κόσμου

El Bulli: ο Φεράν Αντριά ανοίγει ξανά το καλύτερο εστιατόριο του κόσμου

Ο αλχημιστής των γεύσεων, ο ισπανός σεφ Φεράν Αντριά, επιστρέφει. Ο Αντριά ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει το καλοκαίρι του 2019 γαστρονομικό εργαστήριο εντός των τειχών του άλλοτε μυθικού του εστιατορίου το οποίο έκλεισε το 2011.

Το σχέδιο "El Bulli 1846" όπως ονομάζεται, "θα αρχίσει τη δραστηριότητά του μεταξύ του Ιουνίου και του Οκτωβρίου 2019. Είναι ήδη επτά χρόνια που κάνουμε πολλά πράγματα για να ετοιμαστούμε γι αυτή τη στιγμή, η οποία πλησιάζει σύντομα", εξήγησε ο 56χρονος σεφ στο περιθώριο των εγκαινίων έκθεσης στο μουσείο Πικάσο της Βαρκελώνης.

Ο καινοτόμος μάγειρας, που καταφεύγει στην επιστήμη για να εφευρίσκει νέες τεχνικές που μετατρέπουν παραδοσιακά φαγητά σε γαστρονομικές περιπέτειες και συχνά παρουσιάζεται ως ο εφευρέτης της μοριακής γαστρονομίας, έκλεισε τον Ιούλιο του 2011 το εστιατόριό του El Bulli -βραβευμένο πέντε φορές ως το καλύτερο παγκοσμίως από το περιοδικό Restaurant- με στόχο να το ξανανοίξει τρία χρόνια αργότερα ως κέντρο σπουδών και πειραματισμού για τη γαστρονομία και τη δημιουργικότητα γενικότερα.

Ωστόσο, οι εργασίες ανακαίνισης καθυστέρησαν λόγω περιβαλλοντικών ανησυχιών, γιατί το εστιατόριο βρίσκεται μέσα σε έναν ορμίσκο της Κόστα Μπράβα, στη βορειοανατολική Ισπανία, στο μέσο του προστατευόμενου φυσικού δρυμού του Κάβο ντε Κρέους.

Μετά την επανεξέταση του έργου και τη μείωση των διαστάσεών του, ο Αντριά απέσπασε την περασμένη εβδομάδα τις δημοτικές άδειες για τη συνέχιση των εργασιών.

Eπιστήμονας της γεύσης, αντάρτης της κουζίνας

Ο Ferran Adrià του εμβληματικού εστιατορίου El Bulli που τάραξε τα ύδατα της γαστρονομίας αναδεικνύοντας το φαγητό σε τέχνη άνοιξε το μυαλό και τις σημειώσεις του στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Marres του Μάαστριχτ στην έκθεση Ferran Adrià: Notes on Creativity συνεχίζει την περιοδεία της στη Γηραιά Ήπειρο.

Ο ίδιος το έχει ομολογήσει σε ανύποπτο χρόνο ότι το εργαλείο του για να δημιουργήσει την επανάσταση του στην τρίτη αίσθηση.

“Κρατώ πάντα ένα μολύβι και ένα σημειωματάριο στο χέρι μου. Μαγειρεύω περισσότερο θεωρητικά παρά πρακτικά” έχει πει.

“Το μολύβι λοιπόν έχει συμβολική αξία για εμένα. Ο τύπος του ανθρώπου που έχει μαζί του ένα μολύβι είναι ένας άνθρωπος ανοιχτός στις αλλαγές” πρόσθεσε ο διάσημος Kαταλανός που καθιέρωσε τη “μοριακή μαγειρική” αποπλανώντας τους γευσιγνώστες με ένα άστατο παγάκι που καθώς πέφτει σε μια σάλτσα, δίνει “ζωή” σε μία νέα συνταγή.

Αμφιλεγόμενος για τις πρακτικές του, όχι όμως και για τις αλχημείες του ουρανίσκου του, ο Ferran Adrià μας κάνει ανοιχτή πρόσκληση στο δημιουργικό κόσμο του σε μία έκθεση που αποδομεί το δαιδαλώδες μυαλό του.

Δίνοντας έμφαση στο στρατηγικό αλλά κυρίως, εικαστικό σχεδιασμό των menu τουη έκθεση είναι γεμάτη από κολάζ και εικονογραφήσεις, από σκίτσα και σχέδια που σημειολογούν επάνω στην υπεροχή του ταλέντου του.

Εικαστικός της τροφής, ο Adrià χρησιμοποιεί τη ζωγραφική για να πυροδοτήσει τις γεύσεις του. Στην έκθεση προβάλλεται και η ταινία 1846, ένα νούμερο σημαντικό για τον ίδιο καθώς τόσα ήταν και τα εξωπραγματικά πιάτα που επινόησε με την ομάδα του όσο το El Bulli σέρβιρε για δύο δεκαετίες τα πανάκριβα πιάτα του.

Ο Adrià επιμένει να είναι ένας υπηρέτης της υψηλής γαστρονομίας, της εικόνας και της χημείας και είναι μάλλον απίθανο να υπάρξει κάποιος σαν αυτόν στο άμεσο μέλλον.

Άλλωστε, ο ίδιος έχει έρθει από το μέλλον.

El porqué de la transformación_elBulli Foundation from Visual13 on Vimeo.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ