ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Google: αποκαλύπτει τα πολλά πρόσωπα της Φρίντα Κάλο σε μια έκθεση υπερπαραγωγή

Google: αποκαλύπτει τα πολλά πρόσωπα της Φρίντα Κάλο σε μια έκθεση υπερπαραγωγή

Με τίτλο τα "Πρόσωπα της Φρίντα" (Faces of Frida) η έκθεση για τη σπουδαία εικαστικό φέρει την υπογραφή της Google. Ο κολοσσός της τεχνολογίας συνεργάστηκε με ένα διεθνές δίκτυο ειδικών στη Φρίντα Κάλο και φέρνει στην ίδια πλατφόρμα 33 μουσεία σε επτά χώρες για να μας αποπλανήσει online.

Στα 800 εκθέματα περιλαμβάνονται φωτογραφίες έργων της Φρίντα Κάλο. Μεταξύ αυτών και 20 υψηλότατης ευκρίνειας φωτογραφίες έργων της - από την Art Camera του Google Arts & Culture - που έως σήμερα δεν είχαν ψηφιοποιηθεί.

Επιπλέον, προσωπικές φωτογραφίες, αποσπάσματα ημερολογίων, επιστολές, ενδύματα. Σχέδιά της από ιδιωτικές συλλογές, πρώιμες εκδοχές έργων της τις οποίες είχε φιλοτεχνήσει στο πίσω μέρος πινάκων της (άρα δεν τις έχει δει κανείς που δεν είχε τη δυνατότητα να αγγίξει τους ολοκληρωμένους πίνακές της).

Ακόμη και μία φωτογραφία του Ντιέγκο Ριβέρα, μεγάλου έρωτά της, συζύγου και μεγάλου βάσανου της, πάνω στην οποία είναι αποτεθειμένα τα χείλη με κόκκινο κραγιόν της Φρίντα.

Οι χρήστες της εφαρμογής έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν «τα μέρη που επέδρασαν στην καριέρα της», μέσα από πέντε Google Street view tours (ακόμη και την περίφημη Γαλάζια Οικία στην Πόλη του Μεξικού, όπου γεννήθηκε και πέθανε).

Ματιά σε βάθος μπορούν να έχουν οι χρήστες και στη συνεχιζόμενη επίδραση της Φρίντα στη μουσική, τη μόδα, τον χορό. Αλλά και να διαβάσουν δοκίμια και αφιερώσεις, κυρίως από γυναίκες και ΛΟΑΤΚΙ καλλιτέχνες.

faces of frida google arts and culture 2

«Παρ' όλο που οι αυτοπροσωπογραφίες είναι το σημείο συνάντησης στο οποίο οι περισσότεροι κάνουν τη "γνωριμία" της Φρίντα, η γυναίκα την οποία παραστούν λατρεύεται για πολλά περισσότερα πράγματα από την τέχνη της» δήλωσε, στο Hyperallergic, η επικεφαλής στην Google Arts & Culture, Λουιζέλα Μάτσα.

«Η πολυπλοκότητα της σκέψης της όσον αφορά τον φεμινισμό και την πολιτική, η σχέση της με το σώμα της, η κληρονομιά και η χώρα της, παραμένουν φρέσκες και εξακολουθούν να εμπνέουν κόσμο με διαφορετικό υπόβαθρο» τόνισε.

Το δράμα της προσωπικής ζωής της Φρίντα Κάλο γοητεύει όσο και η τέχνη της. Ανακαλύψτε και τα δύο στην έκθεση που εδώ και δύο μέρες είναι προσβάσιμη δωρεάν.

Η πρόσβαση είναι εφικτή μέσω της εφαρμογής - διαθέσιμης και για iOS και για Android - και του ιστότοπου Google Arts & Culture.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ