ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Άντονι Μπουρντέν: τελευταίος αποχαιρετισμός στο καλύτερο κακό παιδί της γαστρονομίας

Άντονι Μπουρντέν: τελευταίος αποχαιρετισμός στο καλύτερο κακό παιδί της γαστρονομίας

Ο Άντονι Μπουρντέν δεν ήταν απλά ένας ταλαντούχος μάγειρας, παραμυθάς, ακτιβιστής, εραστής των γεύσεων και των αληθινών εμπειριών που κάνουν τη ζωή να αξίζει. Ήταν ένας επαναστάτης της βιομηχανίας του θεάματος και ο αναπάντεχος θάνατος του κλείνει την ιστορία του με μια έκρηξη πικρής γεύσης. Ο Μπουρντέν δεν ήταν ποτέ ένας κλασικός celebrity, ούτε κλασικός chef

Δεξιοτέχνης σε ό,τι και αν καταπιάστηκε ο Μπουρντέν έγραφε, μιλούσε, επικοινωνούσε τη γνώση και την εμπειρία του με έναν τρόπο ευθύ.

Αποφεύγοντας το ύφος που πολλοί πουλάνε για να καθιερωθούν σε μια βιομηχανία που καλλιεργεί τη ματαιοδοξία ο Μπουρντέν λάτρευε το street food και τους ανθρώπους που ζουν αληθινά.

Αυτή άλλωστε ήταν και η ειδοποιός διαφορά του από άλλους συναδέλφους του. Ο Μπουρντέν μέσα από τα βιβλία και τις τηλεοπτικές εκπομπές του, ειδικά μέσα από τη σειρά για το CNNi Parts Unknown εκθείασε την ουσία και πέταγε στα σκουπίδια τα περιττά φτιασιδώματα.

Γευσιγνώστης αλλά κυρίως γνώστης των απολαύσεων της ζωής ο Μπουρντέν εργάστηκε στη δεκαετία του 80 σε μισό τετραγωνικό μέτρο σε μια κουζίνα πολυπολιτισμική στη μητρόπολη που τον μεγάλωσε, τη Νέα Υόρκη.

Παθιασμένος με τη ζωή έχοντας πολεμήσει με τον εθισμό των ναρκωτικών ο Μπουρντέν δεν χαριζόταν σε συναδέλφους του που ενδιαφέρθηκαν περισσότερο για το φαίνεσθαι από το είναι.

Κέρουακ των γεύσεων, punk της κουζίνας

BOU6

Για κάποιους ο Μπουρντέν ήταν ένας λογοτέχνης με περισσότερες γνώσεις για τη γεύση από τους συναδέλφους του.

Τζακ Κέρουακ της μαγειρικής, ένα από τα πολλά παρατσούκλια που του είχαν φορτώσει καθώς εκείνος χαμογελούσε γενναιόδωρα, ο Μπουρντέν έγραψε βιβλία μαγειρικής αλλά και λογοτεχνίας, ανακάλυψε, και μαζί του και εμείς, τα διαφορετικά πρόσωπα της Γης, όργωσε χώρες, κουζίνες, καταδύθηκε σε γεύσεις, μέθυσε με τοπικές γεύσεις από την Καρταχένα στην Κολομβία στη Νάξο της Ελλάδας -ένα νησί που λάτρευε- και κρατούσε αποστάσεις από του προβολείς, όχι όμως και από τους ντόπιους που τον υποδέχονταν ως έναν καρδιακό φίλο όπου και αν βρισκόταν.

Ο Μπουρντέν ήταν ειλικρινής για κάθε περιπέτεια στη ζωή του. Δεν δίσταζε να αναφερθεί στη σκοτεινή περίοδο της ζωής του, όταν αποπλανούσε ουρανίσκους στη Νέα Υόρκη "φτιαγμένος" με κρακ, κοκαίνη ή άλλες ναρκωτικές ουσίες στις κουζίνες της πόλης του.

Εραστής της ροκ και ιδιαίτερα της punk σκηνής, μια μουσική που ταίριαζε στην ιδιαίτερα μποέμ και του δρόμου ιδιοσυγκρασία του, ο Μπουρντέν αγαπούσε τους Ramones, Dead Boys, New York Dolls και κάθε άλλο καλλιτέχνη που έκρυβε μέσα του κάτι από πανκ -ή ροκ- και αντιπαθούσε τους celebrity chef που "ενδιαφέρονται να πουλήσουν περισσότερο τον εαυτό τους από τα πιάτα τους".

Ένας Γάλλος στη Νέα Υόρκη

bourd

Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 25 Ιουνίου του 1956. O γαλλικής καταγωγής Μπουρντέν από την πλευρά του πατέρα του αποφοίτησε από το Culinary Institute of America το 1978.

Βετεράνος της κουζίνας και ίσως ο πιο επιδραστικός σεφ των καιρών μας ο Μπουρντέν πέρασε από αναρίθμητες κουζίνες και καθιερώθηκε ως επαγγελματίας στην τέχνη του διοικώντας ως executive chef τη Brasserie Les Halles.

Το πρώτο βιβλίο του Kitchen Confidential: Adventures in the Culinary Underbelly (2000) τον έκανε ένας ευπώλητο συγγραφέα γεύσης και το πρώτο του τηλεοπτικό πρόγραμμα, το A Cook's Tour κατάφερε να τον αναδείξει σε τηλεαστέρα μέσα από 35 επεισόδια που προβλήθηκαν από το 2002 έως το 2003 στο Food Network.

Από το 2013 ήταν ένας από τα πρόσωπα του CNN με τη σειρά εκποπών Anthony Bourdain: Parts Unknown.

Άθεος, απόγονος ενός μουσικού και μιας δημοσιογράφου, ο Μπουρντέν πέρασε από τις κουζίνες των Supper Club, One Fifth Avenue και and Sullivan στη Νέα Υόρκη πριν βρεθεί στη Brasserie Les Halles του Μανχάταν.

Αρθρογράφος σε εκδόσεις κύρους (The New Yorker, The New York Times, The Times, Los Angeles Times, The Observer, Gourmet, Esquire, The Face, BlackBook, The Independent, Best Life, Financial Times, Town & Country) ο Μπουρντέν ήταν ορκισμένος εχθρός των σεφ που έκαναν την κουζίνα κόκκινο χαλί και συχνά καταφερόταν εναντίον των Paula Deen, Bobby Flay, Guy Fieri, Sandra Lee, Rachael Ray αλλά και τους "ημίθεους" για πολλούς της σύγχρονης γαστρονομίας Alan Richman, Alice Waters και Alain Ducasse.

Στον αντίποδα ήταν φανατικός υποστηρικτής των chef Ferran Adrià, Juan Mari Arzak, Mario Batali, Fergus Henderson, José Andrés, Thomas Keller, Martin Picard, Eric Ripert, και Marco Pierre White.

Για τον Μπουρντέν οι ακτιβιστές της γεύσης, οι vegetarian, ήταν ένα κόκκινο πανί και τους αντιμετώπιζε κυνικά και σκωπτικά. Για τον Μπουρντέν η επιλογή να μην καταναλώνεις συγκεκριμένες τροφές ήταν συχνά ένδειξη αγένειας σε πολιτισμούς και τοπικές κουζίνες και αποκαλούσε το πρόβλημα των vegeterian με την κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών ως ένα "πρόβλημα του πρώτου κόσμου".

Όρεξη για ακτιβισμό

Ο Μπουρντέν είχε ψηλά στην ατζέντα του την αντιμετώπιση του ρατσισμού ενάντια σε λατίνους στις ΗΠΑ και άλλες μεινότητες και πρόσθεσε τη δική του φωνή στη μάχη κατά της σεξουαλικής κακοποίησης μετά από την περιπέτεια της Άσια Αρτζέντο. Η Αρτζέντο, ένα από τα θύματα του Χάρβει Γουάινστιν, ήταν και η τελευταία σύντροφος του.

Ο Μπουρντέν παντρεύτηκε την αγαπημένη του από τα σχολικά χρόνια, Nancy Putkoski, το 1985 και έμεινε μαζί της δια δύο δεκαετίες.

Τον Απρίλιο του 2007 παντρεύτηκε την Ottavia Busia με την οποία απέκτησε και τη κόρη του Ariane. Χώρισαν το 2016.

Ο Μπουρντέν είχε μπλε ζώνη στο βραζιλιάνικο jiu jitsu και βραβεύθηκε στη διάρκεια της καριέρας του ως συγγραφέας, μάγειρας και εραστής μιας ζωής που εγκατέλειψε αιφνίδια αφήνοντας μια γλυκόπικρη επίγευση στον θλιβερό επίλογο της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ