ΚΟΣΜΟΣ

Υπάρχει δεύτερη γυναίκα πίσω από το αινιγματικό πορτρέτο της Μόνα Λίζα;

Υπάρχει δεύτερη γυναίκα πίσω από το αινιγματικό πορτρέτο της Μόνα Λίζα;
Courtesy Brinkworth Films

Μια ανακάλυψη ανατρέπει όλα όσα ξέραμε για το εμβληματικό και δη αινιγματικό έργο τέχνης. Σύμφωνα με τον Γάλλο επιστήμονα Πασκάλ Κοτ ένα δεύτερο πορτρέτο κρύβεται κάτω από το μειδίαμα που προβλημάτισε πολλούς. Τουλάχιστον εκεί κατέληξε μέσω της ανακλαστικής τεχνολογίας φωτισμού (Layer Amplification Method) που χρησιμοποίησε για να επιχειρηματολογήσει την ανακάλυψη του.

Ο επιστήμονας έχει περάσει περισσότερο από μία δεκαετία μελετώντας τον πίνακα από το 2004 όταν και το Μουσείο του Λούβρου του έδωσε πρόσβαση στο έργο τέχνης. Ο Κοτ ισχυρίζεται ότι η ανακάλυψη του ανατρέπει κάθε δεδομένο σχετικά με τον πίνακα που φιλοτέχνησε ο Λεονάρντο Νταβίντσι τον 16ο αιώνα αλλά όσα προτείνει αμφισβητούνται από τον πολλούς.

Ο Μάρτιν Κεμπ, επίτιμος καθηγητής στην Ιστορία της Τέχνης στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης είναι ένας μόνο από τους πολλούς που δεν πείθονται. “Οι ανακαλύψεις του έχουν πολύ ενδιαφέρον αλλά ο ισχυρισμός του ότι υπάρχει μια άλλη εικόνα πίσω από το πορτρέτο της Μόνα Λίζα δεν μοιάζει αρκετά πειστικός”.

O Γάλλος επιστήμονας επιμένει ότι η τεχνική του δίνει τη δυνατότητα να “διεισδύσουμε βαθύτερα στο έργο του Ντα Βίντσι” με την πολυφασματική τεχνολογία. “Μπορούμε να αναλύσουμε τι ακριβώς συμβαίνει στο εσωτερικό των στρωμάτων του χρώματος και να ξεφλουδίσουμε σαν κρεμμύδι κάθε στρώμα του έργου” δήλωσε στο BBC και ουσιαστικά θέλει να ανατρέψει την ταυτότητα της Μόνα Λίζα.

Ποια είναι η αινιγματική γυναίκα

Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε σήμερα πρόκειται για την προσωπογραφία της Lisa Gherardini που γεννήθηκε στις 15 Ιουνίου του 1479 στην Φλωρεντία. Γόνος πλούσιας οικογένειας, ήταν η κόρη από τον τρίτο γάμο του πατέρα της Antonmaria di Noldo Gherardini με την Lucrezia del Caccia και στα 15 της παντρεύτηκε τον κατά πολύ μεγαλύτερο της και ιδιαίτερα πλούσιο έμπορο μεταξιού Francesco di Bartolomeo di Zanobi del Giocondo. Έτσι το όνομα της έγινε Gioconda.

Συλλέκτης και φιλότεχνος, ο σύζυγος της αποφάσισε να γιορτάσει τη γέννηση του γιού τους Andrea αλλά και την απόκτηση ενός νέου σπιτιού με ένα πορτρέτο της που ζήτησε να φιλοτεχνήσει για λογαριασμό του ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

536 χρόνια μετά το χαμόγελο της Τζοκόντα ακόμη δημιουργεί θρύλους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ