Τι αποκαλύπτει η αποκρυπτογράφηση του Δίσκου της Φαιστού
Μία από τις πιο σημαντικές προκλήσεις για την επιστημονική έρευνα πλησιάζει σε μία ολοκληρωμένη απάντηση: η πλήρης αποκρυπτογράφηση του Δίσκου της Φαιστού.
Ο γλωσσολόγος - αρχαιολόγος Γκάρεθ Όουενς σε συνεργασία με τον καθηγητή της Οξφόρδης Τζον Κόλμαν, (John Coleman), έχουν ολοκληρώσει την ανάγνωση του Δίσκου σε ποσοστό 90%. «Χάρη στον Μάικλ Βέντρις, (Michael Ventris), ο οποίος έκανε την αποκρυπτογράφηση της γραμμικής Β, του συστήματος γραφής και βρήκε πίσω από εκεί ελληνικά από τη μυκηναϊκή εποχή, μπορούμε να πάμε πιο πίσω, στη Μινωική Κρήτη και να διαβάζουμε τις Μινωικές επιγραφές» τονίζει ο Όουενς και διευκρινίζει ότι ανάγνωση δεν σημαίνει και κατανόηση, αλλά φωνητική εκφορά, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου.
«Το πρόβλημα πλέον είναι η κατανόηση. Η έρευνα έχει πάει σε άλλο επίπεδο, παραμένει, ωστόσο, μια πρόκληση καθώς ο Δίσκος της Φαιστού είναι η καλύτερη Μινωική επιγραφή που έχει βρεθεί και πάνω της έχει 61 λέξεις, τη στιγμή που η αμέσως μετά καλύτερα σωσμένη επιγραφή έχει μόλις οκτώ λέξεις» λέει και προσθέτει: «πρόκειται για το αίνιγμα της Μινωικής Κρήτης, όμως πιστεύω ότι δεν είναι τόσο αίνιγμα. Το διαβάζουμε, το πλησιάζουμε και τώρα που ολοκληρώσαμε την ανάγνωσή του κατά 90% - γιατί θα ήταν αλαζονικό να πούμε ότι ολοκληρώσαμε την ανάγνωση κατά 100% - προσπαθούμε να πούμε τι σημαίνει».
Διαβάστε ακόμη
Η Αστάρτη «ξεκλειδώνει» το μυστήριο του Δίσκου της Φαιστού
Θεσσαλονίκη: Σύλληψη 46χρονου στη Θέρμη για παράνομη διάθεση βεγγαλικών
12:34
Στη Γαλλία τα μαύρα κουτιά του Falcon που συνετρίβη στην Άγκυρα - Το χωριό που γλύτωσε στο παρά πέντε
12:21
Χαρμολύπη στη Βηθλεέμ που γιορτάζει τα πρώτα Χριστούγεννα μετά από δύο χρόνια (pics&vid)
12:08
Χαρδαλιάς: Γιορτή της αγάπης, της συνύπαρξης και της ελπίδας, τα Χριστούγεννα
11:55