ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ανυπόγραφος πίνακας του Ντα Βίντσι ίσως απεικονίζει τον Μακιαβέλι - Το μεγάλο μυστήριο

Ανυπόγραφος πίνακας του Ντα Βίντσι ίσως απεικονίζει τον Μακιαβέλι - Το μεγάλο μυστήριο
Twitter

Ένα πορτρέτο του Μακιαβέλι; Και μάλιστα δια χειρός Λεονάρντο ντα Βίντσι; Ένας ανυπόγραφος πίνακας, ξεχασμένος πολλά χρόνια μέσα σε ένα γαλλικό πύργο, που απεικονίζει έναν άνδρα που μοιάζει με τον Ιταλό φιλόσοφο Νικολό Μακιαβέλι θα υποβληθεί σε πραγματογνωμοσύνη για να διαπιστωθεί αν πράγματι είναι έργο του ντα Βίντσι.

Ο πίνακας βρέθηκε την περασμένη άνοιξη μέσα στις αποθήκες του πύργου του Βαλανσέ, στην κεντρική Γαλλία. Η ζωγραφική σε ξύλο, διαστάσεων 55 επί 42 εκατοστών απεικονίζει έναν άνδρα η ταυτότητα του οποίου είναι άγνωστη, με γενειάδα, φαλακρό, απροσδιόριστης ηλικίας, ντυμένο στα μαύρα, με μυστηριώδες βλέμμα.

Σύμφωνα με τα αρχεία του πύργου, πρόκειται για πορτραίτο του Ιταλού Νικολό Μακιαβέλι, στοχαστή της Αναγέννησης, το οποίο φιλοτέχνησε ο συμπατριώτης του Λεονάρντο ντα Βίντσι. Ο πίνακας υπέστη συντήρηση στο Βερολίνο, τη δεκαετία του 1890. Το κάστρο στο οποίο βρίσκεται ανήκε στο Δούκα Ταϋλεράνδο, έναν πολύ πλούσιο συλλέκτη έργων Τέχνης. Ο πίνακας θα εξεταστεί από πολλούς ειδικους προκειμένου να λυθεί το μυστήριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ