ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε η βραβευμένη με Πούλιτζερ συγγραφέας-σύμβολο Χάρπερ Λι

Πέθανε η βραβευμένη με Πούλιτζερ συγγραφέας-σύμβολο Χάρπερ Λι
REUTERS/Larry Downing

Η Χάρπερ Λι, της οποίας το λογοτεχνικό μυθιστόρημα Όταν Σκοτώνουν τα Κοτσύφια (To Kill A Mockingbird) καθόρισε τη λογοτεχνία του 20ου αιώνα καθώς έθιξε τα φυλετικά προβλήματα του αμερικανικού νότου, πέθανε στη γενέτειρα της σε ηλικία 89 ετών.

Η Χάρπερ Λι γεννήθηκε στις 28 Απριλίου του 1926, στο Μονρόεβιλ της Αλαμπάμα, μια πόλη που χάρισε στον κόσμο δύο φημισμένους συγγραφείς από την ίδια γενιά. Η Λι ήταν συμμαθήτρια στο δημοτικό με τον Τρούμαν Καπότε, η φιλία της με τον οποίο διατηρήθηκε για πολλά χρόνια. Μάλιστα, σύμφωνα με ομολογία της συγγραφέως, ο χαρακτήρας του Ντιλ βασίστηκε σ’ αυτόν, ενώ, το 1966, ο Καπότε αφιέρωσε σε εκείνη το αριστουργηματικό του Εν Ψυχρώ.

Το Όταν Σκοτώνουν τα Κοτσύφια κυκλοφόρησε το 1960 αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές και ένα χρόνο αργότερα τιμήθηκε το Πούλιτζερ. Η κινηματογραφική μεταφορά του το 1962 με πρωταγωνιστή τον Γκρέγκορι Πεκ στο ρόλο του δικηγόρου ο οποίος υπερασπίζεται ένα Αφροαμερικανικό, που κατηγορείται άδικα ότι βίασε μια λευκή γυναίκα, έγινε αμέσως μεγάλη εμπορική επιτυχία και απέσπασε τρία βραβεία Όσκαρ.

Η Λι γεννήθηκε το 1926, το νεότερο από τα τέσσερα παιδιά του δικηγόρου Αμασα Κόλμαν Λι και της Φράνσις Κάνινγχαμ Φιντς Λι. "Γεννήθηκα σε μια μικρή πόλη, το Μονρόεβιλ της Αλαμπάμα, πήγα στο τοπικό δημοτικό σχολείο, μετά στο γυμνάσιο και εν τέλει στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα. Αυτή ήταν η παιδεία μου" έλεγε.

Μέχρι να εκδόσει το Βάλε Έναν Φύλακα το οποίο κυκλοφόρησε τον Δεκέμβρη του 2015 το Όταν Σκοτώνουν Τα Κοτσύφια ήταν το μοναδικό της βιβλίο. Στο διάσημο μυθιστόρημα παρακολουθούμε μέσα από τα μάτια της Σκάουτ και του Τζεμ Φιντς, τον παραλογισμό, τη βία και το ρατσισμό στον αμερικανικό Νότο της δεκαετίας του 1930.

Mockingbird first

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

125 συγγραφείς επιλέγουν τα 10 κορυφαία βιβλία όλων των εποχών

Έφυγε από τη ζωή η Γαλλίδα συγγραφέας Ζιλιέτ Μπενζονί

Πέθανε ο μεγάλος Γάλλος συγγραφέας Μισέλ Τουρνιέ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ