ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μικρά προσφυγόπουλα από τη Συρία και τα συγκινητικά, γεμάτα ελπίδα όνειρα τους για το μέλλον

Μικρά προσφυγόπουλα από τη Συρία και τα συγκινητικά, γεμάτα ελπίδα όνειρα τους για το μέλλον
MEREDITH HUTCHISON/IRC

"Τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις;" Είναι μια κλασική ερώτηση που δημιουργεί ελπίδες και ένα ερώτημα που απευθύνεται επανειλημμένως σε αγόρια και κορίτσια του Δυτικού κόσμου. Υπάρχουν όμως και παιδιά που δεν έχουν ερωτηθεί ποτέ. Η φωτογράφος Meredith Hutchinson αποφάσισε να την απευθύνει σε αυτά, σε μικρούς Σύρους πρόσφυγες που δεν έχουν ερωτηθεί ποτέ κάτι τέτοιο.

Παρά την τωρινή δύσκολη καθημερινότητα, ανήλικοι πρόσφυγες από τη Συρία, που ζουν πλέον σε γειτονικές χώρες, ονειρεύονται για το τι μπορεί να τους επιφυλάσσει το μέλλον. Το International Rescue Committee (IRC) αποφάσισε να αναζητήσει την απάντηση.

Οι φωτογραφίες είναι όλες τραβηγμένες στον καταυλισμό Zaatari της Ιορδανίας και στην κοντινή πόλη Mafraq, όπου διαμένουν περισσότεροι από 160.000 δηλωμένοι πρόσφυγες, πολλοί εκ των οποίων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών.

Τα κορίτσια που μένουν στον καταυλισμό Zaatari ή στο Mafraq στα βόρεια της Ιορδανίας ήταν περισσότερο από πρόθυμα να συζητήσουν για τους στόχους και τις προσδοκίες τους για το μέλλον -τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο.

Το κάθε κορίτσι σκηνοθέτησε την δική του φωτογράφηση και πόζαρε ως τον μελλοντικό του εαυτό. Όπου ήταν δυνατό, τα κορίτσια τοποθετήθηκαν στο κανονικό περιβάλλον εργασίας στο οποίο θα βρίσκονται αν τα όνειρα τους όντως υλοποιηθούν. Με αυτό τον τρόπο, μπόρεσαν να γνωρίσουν ανθρώπους του χώρου και να βιώσουν στιγμιαία το όνειρό τους.

Το Vision Νot Victim είναι μια πρωτοβουλία του International Rescue Committee που σκοπό έχει να ταρακουνήσει την κοινωνία, να πυροδοτήσει συζήτηση για κοινωνική ανάπτυξη και να ανατρέψει τα απαγορευτικά στερεότυπα και τις προκαταλήψεις.

Το συνέδριο Supporting Syria and the Region που διεξήχθη στο Λονδίνο τον περασμένο μήνα είχε σκοπό να επισημάνει και να ρίξει φως στα προβλήματα που αυτά τα παιδιά αντιμετωπίζουν για το σήμερα και το αύριο που δικαιωματικά θα έπρεπε να τους ανήκει.

"Αυτές οι φωτογραφίες απεικονίζουν τη γενιά που μια μέρα θα αναδομήσει τη Συρία. Η Βρετανία κάνει μια παράκληση σε όλο τον κόσμο να επενδύσει στην εκπαίδευση έτσι ώστε να μην στερηθούν αυτά τα παιδιά την ευκαιρία στο μέλλον των ονείρων τους. Αν τους εξασφαλίσουμε την παιδεία, τους δίνουμε την ευκαιρία να γίνουν οι γιατροί, οι δικηγόροι και οι αρχιτέκτονες του μέλλοντος" σχολίασε η γραμματέας διεθνούς ανάπτυξης Justine Greening.

Έμεινε άφωνος στη θέα της κόρης του ως επιστήμονα

Η Hutchison θυμάται με ιδιαίτερη συγκίνηση την περίπτωση ενός κοριτσιού που είχε αρραβωνιαστεί και ετοιμαζόταν να παντρευτεί σε ηλικία μόλις 13 ετών. "Θυμάμαι χαρακτηριστικά τη στιγμή που δείξαμε τις φωτογραφίες της στους γονείς της. Η μητέρα ήταν κατενθουσιασμένη ωστόσο ο πατέρας έμεινε απόλυτα σιωπηλός. Χαμογελαστός μεν αλλά σιωπηλός. Κοίταζε τις φωτογραφίες σαστισμένος".

"Μέχρι το τέλος του πρότζεκτ οι γονείς είχαν ακυρώσει τον αρραβώνα, ενώ ταυτόχρονα υποσχέθηκαν να την στηρίξουν ώστε να τελειώσει το σχολείο και να σπουδάσει" πρόσθεσε.

Αυτή είναι η δύναμη μιας εικόνας, αυτό είναι κάτι ανεκτίμητο που χαρίζεται σε αυτά τα κορίτσια μέσα από αυτό το ανθρωπιστικό, εικαστικό project.

"Κοιτώντας τις φωτογραφίες στο τέλος του λευκώματος βλέπεις ότι αυτά τα παιδιά δεν θυμίζουν σε τίποτα τα μικροσκοπικά, ταπεινά και φοβισμένα ανθρωπάκια που ήταν. Οι ελπίδες τους ξεπερνούν κατά πολύ το φόβο τους. Με δυναμισμό και αποφασιστικότητα είναι έτοιμες να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα."

ΔΗΜΟΦΙΛΗ