ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Robin Gunningham είναι ο Banksy επιβεβαιώνουν ακαδημαϊκοί από το Queen Mary

Ο Robin Gunningham είναι ο Banksy επιβεβαιώνουν ακαδημαϊκοί από το Queen Mary
Wikipedia

Ο Banksy δεν είναι ένας street-artist. Δεν είναι ένας ακόμη καλλιτέχνης του δρόμου. Δεν είναι μια κανονική φιγούρα αλλά ένας εμβληματικός στη σημειολογία του και επιδραστικός στην agenda του σχολιαστής της επικαιρότητας με παρεμβάσεις στο αστικό τοπίο. Κανένας όμως μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να αφαιρέσει από επάνω του την ανωνυμία που τόσο επιμελημένα διεκδικεί 10 χρόνια τώρα. Ποιος ή ποια είναι ο Banksy; Σήμερα μια ομάδα επιστημόνων (πιστεύει ότι) έχει την απάντηση.

Η επιστήμη αναζήτησε τη λύση

Με τη βοήθεια της μεθόδου που ονομάζεται Γεωγραφικό Προφίλ και χρησιμοποιείται κατά κόρον στις έρευνες της αστυνομίας όταν καταδιώκει εγκληματίες που διαφεύγουν, ομάδα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο του Queen Mary του Λονδίνου ισχυρίζονται ότι κατάφεραν να ταυτοποιήσουν το μυστήριο του Βanksy.

https://www.instagram.com/p/p

Το όνομα του είναι Robin Gunningham και αυτή η αποκάλυψη τους έρχεται στη δημοσιότητα παρά τις προσπάθειες των δικηγόρων του να τους καθυστερήσουν σύμφωνα με δημοσίευμα της Τhe Independent.

H μεθοδολογία

https://www.instagram.com/p/p

Πρώτη τους κίνηση ήταν να χαρτογραφήσουν τα σημεία εκείνα όπου εμφανίζονται πιο συχνά τα έργα του, έχοντας επιλέξει 140 παρεμβάσεις του καλλιτέχνη στο Λονδίνο και το Μπρίστολ. Αυτά ήταν και τα “θερμά σημεία” που θα μπορούσαν να τους αποκαλύψουν τα μέρη όπου δραστηριοποιείται ο street-artist.

Στη συνέχεια διασταύρωσαν τα “ίχνη” με μια παμπ, ένα γήπεδο, μια διεύθυνση κατοικίας στο Μπρίστολ και τρεις διευθύνσεις στο Λονδίνο και κατέληξαν στον Gunningham.

“Θα είναι μια πραγματική έκπληξη αν ο Banksy δεν είναι ο Gunningham” δήλωσε στο BBC μέλος της ομάδας ανίχνευσης από το Queen Mary. “Αν αναζητήσετε το όνομα του στη μηχανή αναζήτησης της Google θα βρείτε περισσότερες από 43.500 αναφορές ανάμεσα στους δύο” πρόσθεσε ο βιολόγος Steve Le Comber.

Ο αντίλογος βέβαια υπάρχει. Για το Gizmodo η ταυτοποίηση δεν μπορεί να ληφθεί σοβαρά υπόψη καθώς ο καλλιτέχνης δεν υπογράφει τα έργα του οπότε κάποια από αυτά μπορεί να είναι απλά δημιουργίες από street-artists που μιμούνται τη “γραφή” του.

Μια φημολογία που επιβεβαιώθηκε

https://www.instagram.com/p/p

Ήδη από 2008 δημοσιογραφική έρευνα είχε αποκαλύψει την ταυτότητα του εικαστικού ακτιβιστή. Ο Banksy ήταν ο γιος μιας οικογένειας μεσαίας τάξης από το Μπρίστολ, το όνομα του όντως Robin Gunningham έγραφε η Daily Mail.

Σήμερα οι ερευνητές επανέρχονται και επιβεβαιώνουν την ταυτότητα του άντρα που εδώ και 2 δεκαετίες “ενοχλεί” με τις παρεμβάσεις του και βάζουν τέλος στα σενάρια του παρελθόντος που ήθελαν τον Banksy είτε μια καλλιτεχνική κολεκτίβα, είτε μια γυναίκα.

Υιοθετώντας την αποκάλυψη ο Banksy είναι όντως ο άντρας που υπήρξε µέλος της underground σκηνής του Μπρίστολ και είχε σχέσεις µε τον 3D, συνιδρυτή του συγκροτήµατος Massive Attack. Απόφοιτος του αυστηρού, καθολικού εκπαιδευτικού ιδρύματος Bristol Cathedral School, ο Gunningham είχε μιλήσει μόλις μια φορά στο παρελθόν σε ειδησεογραφικό μέσο, στη Guardian το 2003.

Τότε, ο εικαστικός που από το 1997, όταν δημιούργησε στο Μπρίστολ την τοιχογραφία του Mild Mild West απεικονίζοντας ένα λούτρινο αρκουδάκι να πετάει βόµβα µολότοφ σε τρεις αστυνοµικούς, είναι το κόκκινο πανί από στένσιλ για τα όργανα της τάξης είχε εξομολογηθεί ότι η ενασχόληση του με τη στρατευμένη στις δικές του αρχές τέχνη του ξεκίνησε στα 14 του.

Ο Banksy, ευρηματικός και πανούργος, δεν επιβεβαιώνει τίποτα από τα παραπάνω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Banksy μας καλεί στη ζούγκλα του Καλαί

Νέο έργο του Banksy για τους μετανάστες

ΔΗΜΟΦΙΛΗ