ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η αθέατη, σκοτεινή πλευρά των Μπολσόι σε ένα ντοκιμαντέρ που ενόχλησε το Κρεμλίνο

Η αθέατη, σκοτεινή πλευρά των Μπολσόι σε ένα ντοκιμαντέρ που ενόχλησε το Κρεμλίνο
HBO

Σήμερα η Google τιμάει τη 240η επέτειος από την ίδρυση του Θεάτρου Μπολσόι με ένα Doodle στην ιστορική ακαδημία της Μόσχας που ορίζει την τέχνη του μπαλέτου. Τα Μπολσόι είναι το αθέατο, μυστικό όπλο του Κρεμλίνου, είναι ένα brand που έχει ταυτιστεί με τη Ρωσία όσο και τα Καλάσνικοφ, λέει η φωνή που ανοίγει το ντοκιμαντέρ του ΗΒΟ, Bolshoi Babylon.

Mέσα σε αυτή την εμπόλεμη ζώνη που μας την υπενθύμισε η επίθεση από μασκοφόρο δράστη με οξύ τη νύχτα της 17ης Ιανουαρίου 2013 όταν ο πρώην πλέον καλλιτεχνικός διευθυντής των μπαλέτων, Σεργκέι Φιλίν, έμεινε τυφλός από το ένα μάτι γιατί η αντιμαχία είναι σκληρή κυρίως στα παρασκήνια της ακαδημίας μπαλέτου.

Για τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ τα Μπολσόι είναι το "κρυφό όπλο" της χώρας, ένας τρόπος για να αποπλανήσουν με τις χορογραφίες και τη λυρικότητα τους τα ξένα έθνη, να κάνουν τους πολιτισμούς άλλων χωρών να υποκλιθούν στην υπεροχή της χώρας. Άλλωστε ο ίδιος ο Βλάντιμιρ Πούτιν επιλέγει τους ανθρώπους που ηγούνται του πολιτιστικού αυτού οπλοστασίου.

Στο ντοκιμαντέρ του HBO μαθαίνουμε ότι ο τρόμος της απόσυρσης είναι ίδιος με τη χαρά της επιλογής, οι βυζαντινισμοί και η ίντριγκα είναι η καθημερινότητα και μαθαίνουμε απο ανώνυμο ότι “εάν τα Μπολσόι είναι αρρωστημένα, είναι γιατί είναι άρρωστη η ίδια η Ρωσία". Αυτή είναι η ιστορία για το έγκλημα και την τιμωρία στα παρασκήνια των εμβληματικών μπαλέτων όπως τα έφερε στο φως της οθόνης το ντοκιμαντέρ του ΗΒΟ “Bolshoi Babylon”.

Το μπαλέτο με τα σκοτεινά πάθη

Στο επίκεντρο της ταινίας ο Ρώσος καλλιτεχνικός διευθυντής μπαλέτων, Σεργκέι Φιλίν, ο άντρας που τη νύχτα της 17ης Ιανουαρίου 2013 δέχθηκε επίθεση από μασκοφόρο δράστη με οξύ, ένα συμβάν που τον άφησε τυφλό από το ένα μάτι. Αυτουργός όπως αποκαλύφθηκε ο σολίστ των Μπολσόι Πάβελ Ντμιτριτσένκο που συνελήφθη και καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλάκισης. Είχε προσχεδιάσει την επίθεση με άλλο συνάδελφο του αν και το σχέδιο τους να καθαιρέσουν τον Φίλιν δεν πέτυχε. Το θύμα παρέμεινε καλλιτεχνικός διευθυντής μέχρι τον Ιούλιο του 2015, όταν και έληξε η σύμβασή του.

Η δυσάρεστη, άσχημη πλευρά του μπαλέτου έρχεται στο φως μέσα από ένα ντοκιμαντέρ που είναι ο Μαύρος Κύκνος μιας καθόλου fiction πραγματικότητας. Ο σωματικός πόνος, οι χαμηλοί μικροί, οι ημερομηνίες λήξεις, τα πάθη και τα μίση είναι η θεματική του "Bolshoi Babylon" που σύμφωνα με δημοσιεύματα της Αμερικής δεν αναδεικνύει τον Φιλίν ως μάρτυρα. Αντίθετα, φλερτάρει με την αντικειμενικότητα αφού σύμφωνα με πολλούς χορευτές που μιλάνε μπροστά και πίσω από την κάμερα του Μαρκ Φραντσέτι ο Φιλίν ήταν ένας άντρας σκληρός, ένας άντρας που βρισκόταν συνεχώς σε αντιμαχία με τον γενικό διευθυντή των Μπολσόι Βλαντιμίρ Ούριν. Μόνο ένας από τους δύο θα μπορούσε να κάνει κουμάντο σε αυτή τη λίμνη των κύκνων.

“Δεν κάναμε την ταινία για να δικαιώσουμε κάποιον” λέει ο δημιουργός που πάλευε για μήνες για να πείσει τον Φιλίν να θυμηθεί ξανά τη μέρα που σημάδεψε το πρόσωπο και τη φήμη του. “Ήταν όμως η πιο αποκαλυπτική και ανοιχτή συνέντευξη που είχε δώσει ποτέ” πρόσθεσε.

Για τον Φιλίν τα Μπολσόι ήταν ένα “ναρκοπέδιο”, ένας χώρος που δεν εκτίμησε εύκολα τη δουλειά του ως καλλιτεχνικό διευθυντή. Για τους δημιουργούς του ντοκιμαντέρ δεν είναι μια προσπάθεια σπίλωσης μιας αιθέριας τέχνης. Το “Bolshoi Babylon” θέλει να αναδείξει τη μοναδικότητα του ιστορικότερου θεάτρου της Μόσχας και των ζωών που ισορροπούν ή κατακρημνίζονται επάνω στη σκηνή του. Μετά το πέρας της προβολής ακόμη θα αναρωτιόμαστε εάν οι αστικοί μύθοι που μιλάνε για εκείνον που πέταξε μια ψόφια γάτα στη σκηνή την ώρα της παράστασης ή για το θρυμματισμένο γυαλί μέσα στις πουέντ είναι αλήθειες ή ψέμα.

Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες τη νέα χρονιά.

Διαβάστε και αυτά

Google Doodle: Το Θέατρο Μπολσόι γίνεται 240 χρονών

«Lifting» στα Μπολσόι μετά την επίθεση με οξύ

Φωτογραφίζοντας την ποίηση του χορού

ΔΗΜΟΦΙΛΗ