ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

352.000 ευρώ για την καρέκλα της Τζοάν Κ. Ρόουλινγκ όταν δημιούργησε τον Χάρι Πότερ

352.000 ευρώ για την καρέκλα της Τζοάν Κ. Ρόουλινγκ όταν δημιούργησε τον Χάρι Πότερ
REUTERS/Lucas Jackson

Πωλήθηκε η καρέκλα την συγγραφέας Τζοάν Κ. Ρόουλινγκ (JK Rowling), στην οποία καθόταν όταν έγραψε τα δύο πρώτα βιβλία του Χάρι Πότερ. Το προσωπικό αντικείμενο της συγγραφέας πλειοδοτήθηκε σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη, για το ποσό των 352.000 ευρώ (400.000 δολάρια).

Είναι ένα κομμάτι του 1930, και μια από τις τέσσερις καρέκλες που η βρετανή συγγραφέας πήρε δωρεάν από την Σκωτία, πριν γίνει γνωστή. Η Ρόουλινγκ αρχικά δώρισε το κομμάτι για φιλανθρωπικό σκοπό το 2002.

Η καρέκλα έχει πάνω της γραμμένη τη φράση «καθόμουν σε αυτή την καρέκλα όταν έγραφα τον Χάρι Πότερ. Μπορεί να μην την βρίσκεις όμορφη, αλλά μην κρίνεις μόνο από ότι βλέπεις».

«Μου είχαν δοθεί τέσσερις καρέκλες το 1995, για να συμπληρώσω την τραπεζαρία μου» γράφει η ίδια σε επιστολή για τη δημοπρασία. «Μια από αυτές, τελικά βρήκε τη θέση της μπροστά στη γραφομηχανή μου. Με στήριζε όταν έγραφα τη Φιλοσοφική Λίθο και την Κάμαρα με τα Μυστικά. Λυπάμαι που την αποχωρίζομαι, όμως η πλάτη μου δεν λυπάται καθόλου».

Ο πωλητής, Τζέραλντ Γκρέι (Gerald Gray) ανέφερε στο BBC, ότι η τιμή της ξεπέρασε τις προσδοκίες του. Ο ίδιος αναφέρει «Σκοπεύω να δωρίσω το 10% των εισόδων στη φιλανθρωπική οργάνωση της Τζόαν Ρόουλινγκ».

Ο ίδιος αγόρασε την καρέκλα το 2009, στο eBay, για την κόρη του που ήταν μεγάλη φαν των βιβλίων. Ωστόσο, δεν είναι γνωστό, ποιος είναι ο νέος ιδιοκτήτης καθώς ο ίδιος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

"Μην δίνετε σημασία στην απόρριψη"

Μια υπογραφή, ένα όνομα φαίνεται πως παίζει τεράστιο ρόλο. Μια παλιά καρέκλα, πωλήθηκε για ένα υπερβολικά μεγάλο ποσό, απλά επειδή άνηκε, σε κάποιον διάσημο. Αυτό θέλησε να σατιρίσει και η ίδια η Ρόουλινγκ που χρησιμοποιεί τα κοινωνικά δίκτυα για να εμπνεύσει.

Μόλις πριν λίγες εβδομάδες άλλωστε είχε δημοσιεύσει στον προσωπικό λογαριασμό της στο Twitter τις επιστολές που απέρριπταν τα έργα της, στα οποία σημειωτέον, υπέγραψε με ψευδώνυμο Ρ. Γκάλμπρεϊθ.

Το «Κάλεσμα του κούκου», εκδόθηκε αρχικά με το ψευδώνυμο Ρ.Γκάλμπρεϊθ και είχε σχετικά χαμηλή κινητικότητα στα βιβλιοπωλεία. Όταν όμως, ο εκδοτικός οίκος έβαλε αυτοκόλλητο στο εξώφυλλο που έλεγε ότι το βιβλίο γράφτηκε από την Τζ.Κ. Ρόουλινγκ, οι πωλήσεις πολλαπλασιάστηκαν 500 φορές μέσα σε 8 εβδομάδες!

Όπως έχει παραδεχτεί και η ίδια στο παρελθόν, δεν ήταν η πρώτη φορά που δεχόταν αρνητικές απαντήσεις από εκδοτικούς οίκους. Πολλοί είχαν πει όχι και στο πρώτο Χάρι Πότερ.

«Τις απορρίψεις του Πότερ τις έχω φυλαγμένες σε ένα κιβώτιο στη σοφίτα μου. Μπορώ όμως να σας δείξω του Ρ. Γκάλμπρεϊθ», είπε η συγγραφέας σε ακόλουθό της στο twitter που ζήτησε να δει τις επιστολές για να πειστεί ότι όντως και η Ρόουλινγκ έχει απορριφθεί, και μάλιστα πολλάκις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ