ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μαρίνα Αμπράμοβιτς: «Κάθε μέρα σκέφτομαι το πως θα πεθάνω»

Μαρίνα Αμπράμοβιτς: «Κάθε μέρα σκέφτομαι το πως θα πεθάνω»

"Όταν με πλησιάζουν νέοι σπουδαστές και μου λένε 'θέλω να γίνω διάσημος και πλούσιος' τους παροτρύνω να κάνουν κάτι άλλο, πέρα από την τέχνη. Τόσοι πολλοί καλλιτέχνες -τεράστιοι, σημαντικοί καλλιτέχνες- δεν έγιναν ποτέ γνωστοί όσο ζούσαν. Κοιτάξτε τον Έλ Γκρέκο. Πέρασαν 120 χρόνια από το θάνατο του για να αναγνωρίσουν οι πολλοί την αξία του" λέει η Μαρίνα Αμπράμοβιτς αποκλειστικά στο CNN. Αυτή είναι η σοφία της με δικά της λόγια.

"Η κατάκτηση της διασημότητας δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός. Για να σου συμβεί κάτι τέτοιο προϋποθέτει πολλά. Προϋποθέτει να διαθέτεις τεράστιο ταλέντο, να θυσιάσεις τη ζωή σου στο βωμό της τέχνης που έχεις αφοσιωθεί, να έχεις τύχη αλλά και να κατανοείς τα μηνύματα των καιρών και τις ανάγκες του κόσμου. Δεν μπορείς να κάνεις τέχνη για να γίνεις πλούσιος και διάσημος, κάνεις τέχνη σου για να περάσεις ένα μήνυμα και αυτό είναι που μετράει".

"Η αναγνωρισιμότητα βοηθάει. Μου πήρε 45 χρόνια για να κατακτήσω τη φήμη που με συνοδεύει. Μου πήρε πολύ χρόνο για να αποδείξω ότι το performance art είναι πραγματική τέχνη και όταν επιτέλους το κατάφερα, ο κόσμος και τα media μου χάρισαν τη θέση που απολαμβάνω σήμερα. Παράλληλα μου ανατέθηκε ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη αλλά και μια πλατφόρμα για να μιλήσω για την τέχνη που υπηρετώ, να βοηθήσω άλλους καλλιτέχνες που είναι στο ξεκίνημα τους και είναι πολύ σημαντικό που να χρησιμοποιήσω αυτές τις ευκαιρίες".

"Όταν υπηρετείς μια βιωματική προσέγγιση της τέχνης, οφείλεις να φροντίζεις το σώμα αλλά και το μυαλό του. Οι περισσότεροι καλλιτέχνες της performance art αδιαφορούν για τη φυσική τους κατάσταση, επενδύοντας περισσότερο στη δύναμη της θέλησης. Ισχύει ότι πρόκειται για μια πηγή να αντλείς δύναμη για μικρά χρονικά διστήματα αλλά όταν αφοσιώνεσαι σε μακροπρόθεσμα projects, τα δεδομένα αλλάζουν. Οφείλεις να έχεις σωματικές αντοχές. Για αυτό έχω αναπτύξει μια μέθοδο για τους νέους καλλιτέχνες όπου τους πηγαίνω σε μέρη με δύσκολες κλιματικές συνθήκες, τόπους όπου έχει πολύ κρύο ή πολύ ζέστη και περνάμε μαζί πέντε με δέκα ημέρες πίνοντας τσάι από βότανα και νερό, χωρίς να μιλάμε, επιδιδόμενοι σε εξαιρεικά δύσκολες σωματικές ασκήσεις".

"Φέτος θα γιορτάσω τα 70α γενέθλιά μου, ένα γεγονός σημαντικό γαι μένα. Η γιαγιά μου έζησε μέχρι τα 103 της και θυμάμαι τα λόγια της. 'Όταν φτάσεις τα 70 θα αρχίσεις πραγματικά να απολαμβάνεις τη ζωή σου'".

Ο θάνατος το επόμενο έργο της

"Με ενδιαφέρει πολύ ο θάνατος. Καθημερινά σκέφτομαι το πως θα πεθάνω, θεωρώ ότι ο θάνατος είναι κομμάτις της ζωής. Οι άνθρωποι πάντοτε έχουμε την εντύπωση ότι είμαστε αθάνατοι αλλά μπορεί αυτή τη στιγμή που μιλάμε ένας αστεροειδής να βάλει τέλος στο νήμα της ζωής μας. Τη στιγμή που αναγνωρίσεις ότι ο θάνατος είναι πάντα εδώ, συνειδητοποιείς ότι το μόνο που μετράει είναι το παρόν και το παρόν έχει πάντοτε να κάνει με τη βιωματική προσέφφιση της άυλης τέχνης"

"Το επόμενο έργο μου θα ονομάζεται Επτά Θάνατοι. Είναι ένα έργο που έχω στο μυαλό μου εδώ και 26 χρόνια και τώρα νοιώθω έτοιμη να το υλοποιήσω.Έχει να κάνει με το θάνατο από αγάπη. Μου έχει συμβεί, ερωτεύθηκα, κόντεψα να πεθάνω, δεν το έκανα. Έτσι, το όνειρό μου είναι να παίξω επτά θανάτους σε επτά όπερες όπου πάντα με δολοφονούν για τον έρωτα. Οι όπερες θα είναι video-installations σκηνοθετημένες από επτά διαφορετικούς δημιουργούς και ο Γουίλιαμ Νταφόε θα είναι ο θύτης. Επιπλέον ετοιμάζουμε ένα ντοκιμαντέρ που ονομάζεται Ζώντας Εφτά Θανάτους"

H Mέθοδος Αμπράμοβιτς στο Μουσείο Μπενάκη

160322150402 neon mai as one marina abramovic dimitris daskalopoulos super 169

O Δημήτρης Δασκαλόπουλος με τη Μαρίνα Αμπράμοβιτς

Συνεχίζεται μέχρι και τις 24 Απριλίου το As One, μια συνεργασία του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ με το Ινστιτούτο Αμπράμοβιτς (Marina Abramovic Institute - MAI).

Μέσω του προγράμματος As One οι δύο Οργανισμοί θέλουν να προάγουν την τέχνη της performance και να συμβάλλουν στην εξοικείωση και την εκπαίδευση όσο το δυνατόν ευρύτερου κοινού με αυτή τη μορφή σύγχρονης τέχνης. Παράλληλα, το πρόγραμμα αποσκοπεί στο να αναδείξει μια νέα γενιά καλλιτεχνών στην Ελλάδα με τη Μέθοδο Αμπράμοβιτς.

Η Μέθοδος Αμπράμοβιτς είναι μια σειρά ασκήσεων που έχει σχεδιάσει η Μαρίνα Αμπράμοβιτς και αποτελεί μια βιωματική εμπειρία για τον θεατή – συμμετέχοντα που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, ως εξέλιξη ανάλογων έργων που έχουν παρουσιαστεί από την εκκεντρική Σέρβα εικαστικό.

Με την καθοδήγηση των μεσολαβητών, οι οποίοι εκπαιδεύτηκαν από τη Lynsey Peisinger (συνεργάτη της Αμπράμοβιτς), οι επισκέπτες ακολουθούν μια σειρά ασκήσεων προθέρμανσης, προκειμένου να αφυπνίσουν τις αισθήσεις, να τεντωθεί το σώμα και να επικεντρωθεί το μυαλό σε αυτό που θα ακολουθήσει. Αυτή η προετοιμασία επιτρέπει στους συμμετέχοντες να επικεντρώσουν την προσοχή τους στο να είναι παρόντες σε αυτό που συμβαίνει, ακίνητοι και συνδεμένοι με έναν ανεμπόδιστο τρόπο.

Συνολικά 29 Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες συμμετέχουν στο «As One». Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Μουσείου.

Marina Abramović on education, fame and dying by Fiona Sinclair Scott

ΔΗΜΟΦΙΛΗ