ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Είναι ο Φράνκο Τζεφιρέλι απόγονος του Λεονάρντο Ντα Βίντσι;

Είναι ο Φράνκο Τζεφιρέλι απόγονος του Λεονάρντο Ντα Βίντσι;

Αυτό ισχυρίζονται οι Ιταλοί ιστορικοί Αλεσάντρο Βετσόζι και Ανιέζε Σάμπατο σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στη Φλωρεντία. Εκεί παρουσίασαν και τα αποτελέσματα μιας έρευνας που κρατάει δεκαετίες και πλέον αποκαλύπτεται στο κοινό προκαλώντας εύλογες εκπλήξεις.

Ο Βετσόζι, διευθυντής του μουσείου Λεονάρντο ντα Βίντσι και ο Σάμπατο, πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Ντα Βίντσι, ξεκίνησαν την έρευνα τους το 1973 με σκοπό να εντοπίσουν τους σύγχρονους συγγενείς του καλλιτέχνη, μηχανικού και μαθηματικού του 15ου αιώνα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian η έρευνά οδήγησε στον εντοπισμό περίπου 35 έμμεσων απογόνων του δημιουργού της αινιγματικής Μόνα Λίζα.

Η μελέτη εγγράφων στην Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία αποκάλυψε έναν κοινό σε όλους μας γνωστό. Τον σκηνοθέτη του Ρωμαίος και Ιουλιέττα και του Ιησού από τη Ναζαρέτ ανάμεσα σε άλλα, Φράνκο Τζεφιρέλι.

Αν και ο Ντα Βίντσι δεν είχε αφήσει απογόνους, τα αδέλφια του συνέχισαν τα οικογενειακά γονίδια μέσα στο πέρασμα των χρόνων ενώ οι δύο ερευνητές κατάφεραν να συνθέσουν το οικογενειακό δέντρο του Ντα Βίντσι μέσα από χαρτιά και ίχνη μέσα στους κύκλους της εκκλησίας και του κράτους. Λογικό. Δεν θα μπορούσαν να έχουν δείγμα DNA του εμβληματικού καλλιτέχνη καθώς το σώμα του αγνοείται από τον 16ο αιώνα όταν και πέθανε το 1519.

Zeffirelli

“Η μητέρα μου Ντίνα είχε δίκιο – μας είχε πει σχετικά με έγγραφα και επιστολές που μπορούσε κανείς να τα διαβάσει μόνο με τη βοήθεια ενός καθρέφτη” δήλωσε ένας από τους απογόνους στην εφημερίδα La Stampa, επιβεβαιώνοντας τη μέχρι τώρα φημολογία ότι ο Ντα Βίντσι ήταν ένα μυστήριο που συνήθιζε να γράφει ανάποδα.

“Πιστεύαμε ότι επρόκειτο απλά για ένα αστικό μύθο” συμπλήρωσε ο Τζοβάνι Καλόζι που συνεργάστηκε με τους δύο ιστορικούς για να φέρουν στο φως τους απόγονους του άντρα που ήταν και είναι ένα αίνιγμα με αξία.

LASTAMPA

ΔΗΜΟΦΙΛΗ