ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Google doodle: Ανακαλύπτοντας τον Σέξπηρ, ξανά από την αρχή

Google doodle: Ανακαλύπτοντας τον Σέξπηρ, ξανά από την αρχή
Folger Librabry

H Χέδερ Γούλφ δεν είναι ειδικός στη μελέτη των έργων του Σαίξπηρ, κατάφερε όμως κάτι που μέχρι σήμερα δεν μπόρεσε κανείς από τους μελετητές του: να διαβάσει τα χειρόγραφά του. Κανένα χειρόγραφο, ή προσχέδιο από τα έργα του Σαίξπηρ δεν έχει διασωθεί παρά μόνο δημοσιευόμενες εκδόσεις του.

Ωστόσο, υπάρχουν τρείς σελίδες, οι οποίες φέρονται να έχουν γραφτεί δια χειρός από τον ίδιο σύμφωνα με τους μελετητές του. Τρεις σελίδες που αποκαλύπτουν ένα έργο που ονομάζεται “Sir Thomas Μore” των Άντονι Μούντει και Χένρι Τσέτλ, που σήμερα πλέον αμφισβητείται η πατρότητα του.

Τον 16ο με 17ο αιώνα στην Αγγλία, τα περισσότερα έγγραφα είχαν καλλιγραφική γραφή, δύσκολη στην ανάγνωση της από ένα ανεκπαίδευτο μάτι. Το “h” μοιάζει με τα γράμματα “m” και “n”, ενώ τα “i” και “u” είναι δυσδιάκριτα. Ένα “s” θυμίζει το αριθμό 6- ή και όχι.

Αυτές οι τρεις σελίδες είναι γραμμένες με καλλιτεχνικό τρόπο.

Η καθηγήτρια Γούλφ, επιμελήτρια χειρόγραφων και φύλακάς τους στη βιβλιοθήκη του Σαίξπηρ Folger στην Ουάσιγκτον, ειδικεύεται στην ανάγνωση τέτοιων εγγράφων. Αυτόν τον καιρό η Γουλφ διευθύνει ένα ψηφιακό πρόγραμμα που αντιγράφει και δημοσιεύει στο διαδίκτυο κάθε γνωστή αναφορά για τον Σέξπιρ, την οικογένεια του και την ζωή του.

Αποκαλύπτει λεπτομέρειες που έχουν παραβλεφτεί με το πέρασμα των αιώνων, όπως μυστηριώδης σφραγίδες και ένα αδημοσίευτο έγγραφο κρυμμένο στα κρατικά αρχεία της Βενετίας, που περιγράφει την ιστορία Ιταλών και Γάλλων διπλωματών που παρακολουθούν την παράσταση του Γουίλιαμ Σαίξπηρ “Περικλή” στο Λονδίνο.

Τα έγγραφα που έχουν διασωθεί σε γραφή της εποχής του 17ου αιώνα, είναι δυσανάγνωστα σήμερα. Η Χέδερ Γούλφ, ειδική στην καλλιγραφική γραφή, ανακάλυψε ότι οι μελετητές εδώ και 80 χρόνια χρησιμοποιούσαν λάθος μετάφραση από κείμενα του 1611.

Το project της δρ. Γούλφ, ξεκίνησε όταν άρχισε να διεξάγεi έρευνα για μια έκθεση 50 εγγράφων του Σαίξπηρ στα πλαίσια της 400ης επέτειο θανάτου του θεατρικού συγγραφέα. Προετοιμάζοντας την έκθεση, η Γουλφ επισκέφτηκε όλα τα μουσεία και τις βιβλιοθήκες της Αγγλίας, εξετάζοντας τα έγγραφα, πριν αυτά καταλήξουν τελικά στη βιβλιοθήκη Folger, όπου εργάζεται η ίδια.

Στη βιβλιοθήκη Bodleian, της Οξφόρδης, κρατώντας σημειώσεις στον υπολογιστή της, αντέγραψε προσωπικές σημειώσεις ενός αστρολόγου, του Σιμόν Φορμάν, που κατέγραφε τις εντυπώσεις του από τις παραστάσεις του Σαίξπηρ. Στάθηκε σε μια φράση: "Beware of trusting feigned beggars or fawning felons.”

Για περισσότερα από 80 χρόνια, οι μελετητές διατύπωναν λανθασμένα τη φράση “fawning fellows”, δίνοντας τελείως διαφορετική σημασία.

“Επειδή δεν είμαι μελετητής του Σαίξπηρ, νοιώθω πολύ άγχος όταν πρέπει να μιλήσω για τον δραματουργό” είπε στην Wall Street Journal. “Ήταν μια υπέρβαση ενάντια σε εκατοντάδες χρόνια έρευνας. Θέλει τόλμη να εκθέτεις τον εαυτό σου εκεί έξω”, συμπλήρωσε.

σαιξπηρ

Πηγή: Folger Library

Η Γουλφ πίστευε ότι απλά θα διαβάζει τα έργα του Σαίξπηρ. Αντιθέτως, βυθίστηκε σε αυτά τα αρχεία, μελετώντας μια γραφή τεσσάρων αιώνων. Η Δρ. Γουλφ, πλέον εξετάζει εξονυχιστικά τα χειρόγραφα για να δει αν μπορούν να ανακαλυφθούν περαιτέρω στοιχεία. Άλλωστε υπάρχουν πολλά που οι μελετητές ακόμη δεν ξέρουμε για τον Σαίξπηρ.

Η μελετητής ανακάλυψε ότι ο Σέξπιρ δανείστηκε μια σφραγίδα από τον Χένρι Λόρενς, υπηρέτη του γραφέα του, για την υπογραφή μιας αγοράς, στις 10 Μαρτίου, 1613, με το ποσό των 140 λιρών. Πλήρωσε 80 λίρες, σε μετρητά.

Σε ένα έγγραφο με ημερομηνία την επόμενη μέρα, ο Σαίξπηρ πλήρωσε ακόμα 60 λίρες στο ίδιο ακίνητο από τον πωλητή, Χένρι Γουόκερ. Ο Σαίξπηρ χρησιμοποίησε την ίδια σφραγίδα. Υπάρχει μια πιθανότητα, όπως πιστεύει η Γούλφ, ότι και οι δύο πράξεις μπορεί να έχουν συμβεί την ίδια ημέρα, στην ίδια αίθουσα. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες γνώσεις σχετικά με τη φύση της ανταλλαγής.

“Μας δίνει κάποιες απαντήσεις, αλλά θέτει επίσης περισσότερες ερωτήσεις" δήλωσε ο διευθυντής της βιβλιοθήκης, Μίκαελ Γουίλτμορ για όσα φέρνει στο φως η γυναίκα που κατάφερε να διαβάσει τον Σαίξπηρ ξανά από την αρχή.

Διαβάστε ακόμη

Μυστήριο με το κρανίο του Ουίλιαμ Σέξπιρ - Λείπει από τον τάφο του
Όταν ο Σέξπιρ υπερασπίστηκε τους πρόσφυγες σε ανέκδοτο χειρόγραφο του

ΔΗΜΟΦΙΛΗ