ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μέσα στο σουρεαλιστικό μυαλό του Σαλβαντόρ Νταλί

Μέσα στο σουρεαλιστικό μυαλό του Σαλβαντόρ Νταλί
Wikipedia

Μέσα στο μυαλό του Σαλβαντόρ Νταλί πρέπει να υπήρχε ένας πολύ περίεργος κόσμος. Έχουμε γίνει μάρτυρες στη διαστρεβλωμενή απεικόνιση του κόσμου μέσα από τη ματιά του, καθώς ύφαινε την πραγματικότητα κατά το δοκούν. Σήμερα, στη δημοπρασία του οίκου Sotheby's στο Παρίσι ανοίγει όμως μια ανέκδοτη πύλη μέσα στο αλλοιωμένο σύμπαν του.

Στις 26 Απριλίου το ανέκδοτο ημερολόγιο του μαέστρου του Σουρεαλισμού αλλάζει χέρια, γεμάτο από αναρίθμητα πρωτότυπα σχέδια, σημειώσεις και σχόλια επάνω στην τέχνη.

Τα ορνιθοσκαλίσματα αυτού του υπεράνθρωπου υποσυνείδητου εντυπωσιάζουν. Χρησιμοποιώντας μαύρο, μπλε και κόκκινο μελάνι, οι μικροσκοπικά γραμμένες λεπτομερείς σκέψεις είναι υπερβολικές σαν τον ίδιο και αφορούν τα πάντα, από σκέψεις του επάνω στην εικαστική σκηνή της εποχής του μέχρι καταγραφή των καθημερινών του εξόδων.

Δυσανάγνωστες στην πλειονότητα τους, οι σημειώσεις του Νταλί τυλίγονται γύρω από γυμνές φιγούρες, άλογα και άλλα σκοτεινά σαν έρεβος σκίτσα του.

Το βιβλίο, που μέχρι σήμερα ανήκε στην Bibliothèque R. & B. L., χρονολογείται κάπου ανάμεσα στο 1930 με 1935 και ο οίκος εκτιμά ότι θα αγγίξει τα €50.000.
Είναι ένα ημερολόγιο από μια εξαιρετικά γόνιμη περίοδο του καλλιτέχνη, μια εποχή που τον είδε να δημιουργεί το εμβληματικό έργο του "Η εμμονή της μνήμης".

Η ελαιογραφία σε καμβά του 1931 του Νταλί απεικονίζει την πραγματική έρημο κοντά στην Καταλονία της Ισπανίας, όπου έμενε ο Νταλί.

The Persistence of Memory

Τα ρολόγια που λιώνουν αντιπροσωπεύουν το χάσιμο της σημασίας του χρόνου που θέλει να δείξει ο Νταλί. Τα μυρμήγκια που περπατούν πάνω στο ρολόι αντιπροσωπεύουν τη φθορά του χρόνου. Ο τίτλος του έργου αφορά την ικανότητα της μνήμης να συγκρατείται στον χρόνο καθώς αυτός φθείρεται γύρω της.

Χαρακτηριστικό της "παρανοϊκής-κριτικής μεθόδου του καλλιτέχνη που του επέτρεψε να ζωγραφίζει και να βλέπει δύο διαφορετικά πράγματα στην ίδια στιγμή η Εμμονή Της Μνήμης θεωρείται μία από τις πλέον διάσημες εικόνες που γέννησε το μυαλό του Νταλί και έγινε η αφορμή να κατακτήσει ο καλλιτέχνης την Αμερική μετά την απόκτηση του πίνακα από το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης.

Το ημερολόγιο είναι ένα από τα ιστορικά αντικείμενα που δημοπρατούνται από τον οίκο. Aνάμεσα τους σημειώσεις Ντανταϊστών, η πρώτη έκδοση του "L' Air de l' Eau" του Αλμπέρτο Τζιακομέτι αλλά και 12 αυθεντικά και εξαιρετικά σπάνια φωτογράμματα του Μαν Ρέι σε μία έκδοση συλλεκτική που κυκλοφόρησε μόλις σε 40 αντίτυπα.

Surrealist gems unearthed: Salvador Dali's unpublished diary up for auction today

ΔΗΜΟΦΙΛΗ