ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ντοκιμαντέρ για την προσφυγική κρίση από τον Αι Γουέι Γουέι

Ντοκιμαντέρ για την προσφυγική κρίση από τον Αι Γουέι Γουέι
Πόστερ της έκθεσης Chinese Whispers στο Zentrum Paul Klee, με έργα κινέζων καλλιτεχνών –ανάμεσά τους και έργα του Άι Γουέι Γουέι– από τη συλλογη του Ούλι Σιγκ (Uli Sigg), Ελβετού επιχειρηματία, διπλωμάτη (πρώην πρέσβης της Ελβετίας σε Κίνα, Β. Κορέα και Μογγολία), συλλέκτη και αντιπροέδρου του μεγαλύτερου ελβετικού δημοσιογραφικού ομίλου (Ringier)

Ντοκιμαντέρ για την προσφυγική κρίση θα κυκλοφορήσει το ερχόμενο έτος με την υπογραφή του Κινέζου καλλιτέχνη και διαφωνών Άι Γουέι Γουέι (Ai Weiwei).

Γνωστός για την κριτική που έχει ασκήσει όσον αφορά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, Ο Γουέι Γουέι επισκέφθηκε τους τελευταίους μήνες καταυλισμούς προσφύγων και μεταναστών, όπως αυτός στην Ειδομένη. Εκεί, όπως είπε, έγινε μάρτυρας μιας πολύ δύσκολης κατάστασης και θέλει να μοιραστεί την εμπειρία του.

«Είναι ένα ντοκιμαντέρ, γυρίζαμε για περισσότερες από 600 ώρες, έκανα εκατοντάδες συνεντεύξεις», δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Βέρνη.

«Η ταινία θα κυκλοφορήσει το ερχόμενο έτος. Τώρα εξακολουθούμε να κάνουμε τα τελευταία γυρίσματα, καθώς η κατάσταση με τους πρόσφυγες συνεχίζεται, δεν φαίνεται ότι θα σταματήσει», πρόσθεσε ο Γουέι Γουέι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Kέντρο Πάουλ Κλέε (Zentrum Paul Klee) σχετικά με την έκθεση Chinese Whispers με έργα σύγχρονων Κινέζων καλλιτεχνών.

Αστέρες του Χόλιγουντ, όπως η Αντζελίνα Τζολί και ο Ορλάντο Μπλουμ, βρίσκονται μεταξύ των διασημοτήτων που έχουν επισκεφθεί καταυλισμούς προσφύγων και μεταναστών. Στόχος των επισκέψεων η ευαισθητοποιήση της κοινής γνώμης για το δράμα των ανθρώπων αυτών που εγκαταλείπουν μαζικά τις χώρες τους για να γλιτώσουν από τις πολεμικές συγκρούσεις και τη φτώχεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ