ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο σταθμός Δεκελείας και ο σύλλογος «Οι Φίλοι του Μουσείου Γ. Δροσίνη»

Ο σταθμός Δεκελείας και ο σύλλογος «Οι Φίλοι του Μουσείου Γ. Δροσίνη»

Στα τέλη του περασμένου Μαΐου ο σύλλογος «Οι Φίλοι του Μουσείου Γ. Δροσίνη» βρέθηκε στον σταθμό Δεκελείας στα Βόρεια Προάστια των Αθηνών, τον οποίο ο ποιητής Γεώργιος Δροσίνης συνήθιζε να επισκέπτεται. Για την ακρίβεια, εκεί εμπνεύστηκε και δημιούργησε τις ποιητικές συλλογές «Ανθισμένες Μυγδαλιές», μέρος των οποίων έχει παρουσιαστεί ο συγγραφέας κ. Παναγιώτης Νικητέας στο βιβλίο του. Το συγκεκριμένο βιβλίο, μάλιστα, έχει εκδοθεί υπό την αιγίδα του Συλλόγου «Οι Φίλοι του Μουσείου Γ. Δροσίνη».

Να σημειώσουμε ότι ο Ευαγγελινός Δαυής Βαγγελάτος του Ανδρέα -εγγονός του οποίου είναι ο συγγραφέας Παναγιώτης Νικητέας- καταγόμενος από τη νήσο Κεφαλληνία, διέμενε με τη γυναίκα του Κατερίνα -το γένος Βινιεράτου- και την κόρη του Αδαμαντία, στον προσωρινά παραχωρημένο από τον ΣΕΚ (Σιδηρόδρομοι Ελληνικού Κράτους) επάνω όροφο του διώροφου σταθμού, ο οποίος είχε δημιουργηθεί για τον ανεφοδιασμό, τη διέλευση εμπορευμάτων και αγαθών, με μοναδική αφετηρία και κατεύθυνση τα ανάκτορα του Τατοΐου και τη μετακίνηση της Βασιλικής Οικογένειας και του προσωπικού της. Για αυτόν τον λόγο υπήρχε στο ισόγειο χώρος ειδικά διαμορφωμένος για την παραμονή τους μέχρι την επιβίβασή τους στην αμαξοστοιχία -από όπου πήρε και την ονομασία «Στάσις Δεκελείας».

Ο σύλλογος «Οι Φίλοι του Μουσείου Γ. Δροσίνη», λοιπόν, με τη διαθεσιμότητα της προέδρου του συλλόγου, κυρίας Ελένης Βαχάρη, καθώς και των συνεργατών της σε ένα εαρινό συμπόσιο γιόρτασαν το γεγονός της συντήρησης του σταθμού, αλλά και την τοποθέτηση της «Χρυσής Πινακίδας» που αναφέρεται στον ποιητή Γεώργιο Δροσίνη.

Επίσης, η σύμβουλος των πολιτιστικών υποθέσεων, κυρία Μαρίνα Ζακυνθινάκη, κατά τη διάρκεια της συνάντησης γνωστοποίησε ότι επισκέφτηκε το Καστελλόριζο, όπου πραγματοποίησε συνάντηση με τον αντιδήμαρχο του νησιού, κ. Αμύγδαλο Στράτο, προσφέροντάς του εκ μέρους του συλλόγου πέντε αντίτυπα των εκδόσεων για τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης της Σατραπείου Σχολής. Μάλιστα, η ίδια μετέφερε τον χαιρετισμό της προέδρου του συλλόγου, εκπροσωπώντας το σύνολο των μελών και τη συμπαράσταση στο έργο των εκπαιδευτικών του νησιού, καθώς και το χρηματικό ποσό για τη στήριξη περίπου 40 μαθητών, όλων των σχολικών βαθμίδων.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος του νησιού εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την ευγενική αυτή προσφορά, τονίζοντας ότι η αποστολή εκδόσεων για τη βιβλιοθήκη είναι πολύτιμη. Τέλος, αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι ο σύλλογος εκδίδει σήμερα το 63ο βιβλίο του, καθώς επίσης ότι όλες οι εκδόσεις του αποστέλλονται δωρεάν σε 127 βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα και σε τέσσερις επιπλέον βιβλιοθήκες του εξωτερικού.

Ευφροσύνη Λούζη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ