ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θα είναι ο Aστακός του Γιώργου Λάνθιμου υποψήφιος στα Oscars 2017;

Θα είναι ο Aστακός του Γιώργου Λάνθιμου υποψήφιος στα Oscars 2017;

Η εισπρακτική του πορεία στις αίθουσες των ΗΠΑ αλλά και οι εντυπώσεις που αφήνει το ψυχόδραμα του Έλληνα δημιουργού σε κοινό και κριτικούς, δημιουργεί μια φημολογία διθυραμβική.

Λίγο καιρό πριν, το μέλλον της διανομής του Αστακού του Γιώργου Λάνθιμου στις αμερικανικές αίθουσες φαινόταν αβέβαιο. Λόγος η οικονομική κατάρρευση της εταιρίας διανομής Alchemy που είχε αγοράσει την ταινία του στις περσινές Κάννες. Η A24 όμως φρόντισε για να επαναφέρει το έργο του Έλληνα δημιουργού στις αίθουσες των ΗΠΑ ανανεώνοντας το ενδιαφέρον αλλά και τις φήμες για ενδεχόμενη υποψηφιότητα στα επερχόμενα Oscars.

Η πορεία του Αστακού δημιουργεί ελπίδες.

Το άνοιγμα του ήταν εξαιρετικό, με sold out προβολές σε τέσσερις κινηματογράφους της Νέας Υόρκης και του Λος Άντζελες για το προηγούμενο Σαββατοκύριακο (έκανε το μεγαλύτερο άνοιγμα που έχει κάνει ταινία που κυκλοφόρησε σε limited release στις ΗΠΑ για το 2016 μέχρι σήμερα).

Tη δεύτερη εβδομάδα της προβολής του σημείωσε αύξηση στις εισπράξεις κατά 114,5% σε σχέση με την πρώτη εβδομάδα. Ο Αστακός έχει ήδη κάνει εισιτήρια αξίας 1.038.000 δολαρίων και συνεχίζει.

Η αμερικανική εταιρία διανομής A24 ανακοίνωσε ότι η ταινία θα ανοίξει σε ακόμη περισσότερες αίθουσες την επόμενη εβδομάδα.

Από τις Κάννες του 2015 στα Oscars του 2017;

13151752 1175381085839495 3235262119410882055 n

Πιστός στον κινηματογραφικό του βίο, ο Ελληνας auteur συνεχίζει να υπενθυμίζει το περίεργο βλέμμα του με το αγγλόφωνο έργο του που κέρδισε τις εντυπώσεις αλλά και την αναγνώριση στις Κάννες ένα χρόνο πριν.

Με όχημα του ένα σενάριο που έγραψε μαζί με τον Ευθύμη Φιλίππου και πρωταγωνιστές του τη Ρέιτσελ Βάις και τον Κόλιν Φάρελ ο Αστακός εξακολουθεί να εντυπωσιάζει και να δικαιώνει αυτό που έγραψε ένας κριτικός κινηματογράφου μετά την προβολή του στη Ριβιέρα:

"Πριν από την προβολή εκείνο που συζητιόταν ήταν αν ο Λάνθιμος θα “ξεπουληθεί” περιορίζοντας την απόλυτη παραδοξότητα του ύφους του ή θα έχανε μία ευκαιρία ακριβώς επειδή δεν έκανε το παραπάνω. Λοιπόν η προβολή της Παρασκευής μάς έδειξε ότι δεν ξεπουλήθηκε".

ALPS directorYorgosLanthimos

Στο video που ακολουθεί ο έλληνας σκηνοθέτης εξηγεί στους New York Times την "ανατομία" μιας χαρακτηριστικής σκηνής της ταινίας που ίσως κάνει την έκπληξη στα Oscars της επόμενης χρονιάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ