ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ολιβιέρο Τοσκάνι, μισός αιώνας πρόκλησης αλά Ιταλικά

Ολιβιέρο Τοσκάνι, μισός αιώνας πρόκλησης αλά Ιταλικά
Oliviero Toscani

Γεννήθηκε το 1942 στο Μιλάνο για να ζήσει τα swinging 60s στο Λονδίνο, όπου και σπούδασε την τέχνη της φωτογραφίας. Από τις εκδόσεις Vogue, Elle, Harper's Bazaar περνάει στο χώρο της διαφήμισης όσο προκλητικά μπορούσε.

Στην πρώτη καμπάνια της καριέρας του για τα τζιν Jesus ο Τοσκάνι φωτογραφίζει τη φιλενάδα του σε ένα φέρετρο ενδεδυμένο με ύφασμα από denim με σλόγκαν “Εκείνος που με αγαπάει θα με ακολουθήσει”. H διαφήμιση απαγορεύτηκε αλλά η συνεργασία του με τον Λουτσιάνο Μπένετον ξεκινάει το 1983 και θα καθιερώσει και τους δύο στην ποπ κουλτούρα από το 1983. “Μόνο ο Λουτσιάνο είχε το κουράγιο να με προσλάβει” είπε σε ανύποπτο χρόνο ο καλλιτέχνης που θέλει να προκαλεί την πολιτική ορθότητα, Τοσκάνι.

Με περισσότερο από μισό αιώνα βλεμμάτων στην καριέρα του, ο Τοσκάνι έχει αρκετό υλικό για την επερχόμενη έκδοση “Oliviero Toscani: More Than 50 years of Magnificent Failures”. Στις σελίδες του η σχέση αγάπης και μίσους που έχει με την τέχνη του είναι έκδηλη. Γιατί όμως “αποτυχίες”;

“Γιατί τα μεγαλύτερα θεάματα ήταν πάντα απίθανες αποτυχίες” είπε στο WWD και μετά αναφέρθηκε στον Τσε Γκαβάρα, τον κομμουνισμό, τις ουτοπίες μας. Μεγάλο μέρος του βιβλίου έχει αφιερωθεί στις καμπάνιες του για τη Benetton που από το 1982 έως το 2000 έφεραν πωλήσεις, μηνύσεις και μποϊκοτάζ. Ο Τοσκάνι μετρούσε αποζημιώσεις, αποτυχίες, επιτυχίες και αναρίθμητα editorial σε εκδόσεις λαμπερές. Τα σχόλια στην έκδοση τα έκαναν αγαπημένοι του φίλοι. Οι σχεδιαστές Kenzo Takada και Issey Miyake, ο Philippe Starck, ο Peter Gabriel, οι συνάδελφοι του Peter Lindbergh, David Bailey, Rankin, οι φυσιογνωμίες του στυλ, Inès de la Fressange και André Léon Talley.

Για επίλογο στην έκδοση επιλέχθηκε ο λόγος που έβγαλε όταν βρέθηκε στην κλειστή λέσχη των δημιουργών, Art Directors Club στη Νέα Υόρκη. “H δημιουργικότητα προϋποθέτει να βγεις εκτός ελέγχου, να έχεις κουράγιο χωρίς όρια για αυτό ο κομφορμισμός είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της δημιουργικότητας. Όποιος δεν έχει κουράγιο να πάρει ρίσκα, δεν μπορεί να είναι δημιουργικός” είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ