ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

O Φουσκωτός Πρόσφυγας συνεχίζει το ταξίδι του στην Ευρώπη απαιτώντας ανθρωπισμό

O Φουσκωτός Πρόσφυγας συνεχίζει το ταξίδι του στην Ευρώπη απαιτώντας ανθρωπισμό

Πρόκειται για τη χειρότερη προσφυγική κρίση μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο με τον ΟΗΕ να υπολογίζει τους καταγεγραμμένους πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τη Συρία μόνο, στα 4.000.000.

Καθώς μόνο την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου έως και 700 άνθρωποι πνίγηκαν στη Μεσόγειο προσπαθώντας να περάσουν στην Ευρώπη σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, μια κολεκτίβα Βέλγων καλλιτεχνών θέλει να υπενθυμίσει το ταξίδι και τον ανθρωπισμό που πνίγεται στις αίθουσες των πολιτικών αποφάσεων.

Ο Φουσκωτός Πρόσφυγας των Schellekens & Peleman, αυτή η φιγούρα ύψους 7 μέτρων, κατασκευασμένη από το ίδιο υλικό που είναι φτιαγμένα και τα σμπαραλιασμένα φουσκωτά με τα οποία καταφθάνουν -αν είναι τυχεροί - στις ευρωπαϊκές ακτές οι πρόσφυγες, συνεχίζει το ταξίδι της στην Ευρώπη.

Έχοντας ταξιδέψει ήδη στην Αμβέρσα, την Ουπσάλα και τη Βενετία, η γιγαντιαία αυτή φιγούρα, φορά ένα σωσίβιο, θυμίζοντας όλους όσοι κυνηγούν το εισιτήριο σε μια δεύτερη ζωή, σε μία δεύτερη πατρίδα.

Καθώς ο Φουσκωτός Πρόσφυγας έφτασε την Κοπεγχάγη για να αποπλεύσει αργότερα για το Ρότερνταμ και μετά να αναχωρήσει για τη μακρινή Μελβούρνη, η παρουσία του δημιουργεί σκέψεις. Ειδικά όταν κάποιος έχει όση μνήμη απαιτείται για να θυμηθεί πόσο αφιλόξενη υπήρξε η Δανία απέναντι στο κύμα προσφύγων.

Οι συγκινητικές ιστορίες των Schellekens

Letter of Hameed 1

Οι καλλιτέχνες γνωρίζουν τη δύναμη του γραπτού. Για αυτό, παράλληλα με την περιοδεία του Φουσκωτού Πρόσφυγα έχουν δημιουργήσει ένα συμπληρωματικό project για να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες της Ευρώπης.

Στην ιστοσελίδα «Moving Stories» (Συγκινητικές Ιστορίες) οι ακτιβιστές εργάτες του πολιτισμού συνεργάζονται με πρόσφυγες που ζουν στην πόλη όπου έχει καταπλεύσει ο Φουσκωτός Πρόσφυγας από τους οποίους και ζητούν να γράψουν ένα γράμμα, απευθυνόμενοι στους κατοίκους της νέας, προσωρινής, πατρίδας τους.

Τα γράμματα τυπώνονται σε τόσα αντίγραφα όσες και οι εθνότητες που είναι καταγεγραμμένες στην κάθε πόλη (στην Αμβέρσα τυπώθηκαν σε 166 αντίγραφα γιατί τόσες είναι ακριβώς οι εθνότητες που έχουν καταγραφεί στη βελγική πόλη) σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι Schellekens & Peleman ταχυδρομούν τα γράμματα σε τυχαίες διευθύνσεις, μαζί με μία κάρτα για να μπορεί ο παραλήπτης της επιστολής να απαντήσει στον αποστολέα, ερχόμενος μ' αυτόν τον τρόπο σε επαφή μαζί του.

Σκοπός τους; Να γνωρίσουν οι «οικοδεσπότες» τους «ξένους» που ήρθαν «ακάλεστοι» στον τόπο τους και να τους απαλύνουν λίγο τον πόνο του ξεριζωμού. Γιατί είμαστε όλοι πρόσφυγες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ