ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στέψη Καρόλου: Το χρονοδιάγραμμα, οι συμβολισμοί και όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την τελετή

Στέψη Καρόλου: Το χρονοδιάγραμμα, οι συμβολισμοί και όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την τελετή
Τα βασικά στοιχεία της λειτουργίας είναι η αναγνώριση, ο όρκος, το χρίσμα, η περιβολή, η στέψη και η τιμή. Victoria Jones/Pool Photo via AP

Με το θάνατο της μητέρας του, της βασίλισσας Ελισάβετ Β', στο αγροτικό της σπίτι στο Μπαλμόραλ τον Σεπτέμβριο, ο Κάρολος Γ' έγινε αμέσως βασιλιάς.

Τις ημέρες που ακολούθησαν, ανακηρύχθηκε επίσημα νέος μονάρχης της Βρετανίας και τώρα, μετά από μήνες επίπονης προετοιμασίας, η στέψη του πλησιάζει.

Διάδοχος του θρόνου για 70 χρόνια, ο Κάρολος θα στεφθεί επίσημα σε μια θαυμάσια και βαθιά θρησκευτική τελετή στις 6 Μαΐου.

Χιλιάδες θα συγκεντρωθούν στο Αββαείο του Γουέστμινστερ και στους γύρω δρόμους του κεντρικού Λονδίνου για να κάνουν μια ένδοξη επίδειξη της βρετανικής μεγαλοπρέπειας.

Υπάρχουν πολλές εικασίες που... κυκλοφορούν και ορισμένα στοιχεία εξακολουθούν να ρυθμίζονται αυτή τη στιγμή που μιλάμε.

Ακολουθεί ο βασικός οδηγός του CNNi για τους εορτασμούς - θα συνεχίσουμε να τον ενημερώνουμε για να διασφαλίσουμε ότι θα παραμείνετε ενήμεροι για όλα.

AP23122521757446.jpg
Η στέψη περιλαμβάνει πολλά στάδια και έχει να συμβεί τώρα και επτά δεκαετίες / Dan Kitwood/Pool Photo via AP

Τι είναι ακριβώς είναι η στέψη;

Η προσχώρηση του Καρόλου στο θρόνο έγινε όταν πέθανε η βασίλισσα.

Ήταν, όπως αναμενόταν, μια θλιβερή περίοδος, όταν το έθνος συσπειρώθηκε για να αποχαιρετήσει τη μακριοβιότερη μονάρχη του.

Οκτώ μήνες μετά, η στέψη θα είναι πολύ διαφορετική. Αυτή είναι μια στιγμή του δημόσιου εορτασμού του νέου Βασιλιά.

Θα είναι ένα φαντασμαγορικό υπερθέαμα που θα παρακολουθήσουν από κοντά αξιωματούχοι από όλο τον κόσμο και θα το δουν δισεκατομμύρια μάτια.

Η λέξη coronation -ελληνιστί στέψη- προέρχεται από τη λατινική λέξη «corona» που σημαίνει στέμμα.

Αλλά είναι πολύ περισσότερο από το να βάλεις κυριολεκτικά το στέμμα στο κεφάλι του βασιλιά ή της βασίλισσας.

Είναι μια συμβολική ένωση της μοναρχίας, της εκκλησίας και του κράτους για ένα θρησκευτικό τελετουργικό, κατά το οποίο ο μονάρχης δίνει όρκους τόσο στον Θεό όσο και στη χώρα.

Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ έχουν δηλώσει χαρακτηριστικά ότι η τελετή:

«Θα αντικατοπτρίζει τον ρόλο του μονάρχη σήμερα και θα κοιτάζει προς το μέλλον, ενώ θα έχει τις ρίζες του σε μακροχρόνιες παραδόσεις και επιδείξεις».

Πόσο θα διαρκέσει η τελετή;

Η στέψη του Καρόλου αναμένεται να είναι μικρότερη από εκείνη της μητέρας του πριν από επτά δεκαετίες.

Τότε, η τελετή - η οποία ήταν η πρώτη ζωντανή βασιλική εκδήλωση που μεταδόθηκε τηλεοπτικά - διήρκεσε για περισσότερες από τρεις ώρες.

Αυτή τη φορά, θα διαρκέσει περίπου δύο ώρες, από τις 11πμ εώς τις 13:00, τοπική ώρα.

Τα στέμματα παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό οι ίδιες για περισσότερα από 1.000 χρόνια και οι διοργανωτές στηρίζονται σε αυτή τη δομή, επομένως υπάρχουν πολλά σημεία που θα είναι τα ίδια με όλες τις στέψεις.

AP23112007786258.jpg
Τα στέμματα παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ίδια εδώ και 1.000 χρόνια. Πριν από την τελετή υπάρχει έθιμο στα χωριά της Αγγλίας οι γυναίκες να φτιάχνουν τα δικά τους αυτοσχέδια στέμματα στο σπίτι / AP Photo/David Cliff

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της στέψης;

Την τελετή θα διευθύνει ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρυ, Τζάστιν Γουέλμπι.

Τα βασικά στοιχεία της λειτουργίας είναι η αναγνώριση, ο όρκος, το χρίσμα, η περιβολή, η στέψη και η τιμή.

Η αναγνώριση είναι όταν ο μονάρχης στέκεται στο θέατρο του αββαείου και παρουσιάζεται στον κόσμο.

Αφού δώσει τον όρκο της στέψης - που είναι ένας όρκος να κυβερνά σύμφωνα με το νόμο, να ασκεί δικαιοσύνη με έλεος και να διατηρεί την Εκκλησία της Αγγλίας - ο μονάρχης χρίζεται με ιερό λάδι από τον αρχιεπίσκοπο.

Αυτή η στιγμή θεωρείται το πιο ιερό μέρος της λειτουργίας και δεν μεταδόθηκε τηλεοπτικά το 1953.

Ενόψει της μεγάλης ημέρας του Καρόλου, ο Αρχιεπίσκοπος Γουέλμπι εξήγησε πως σε αυτό το σημείο δεν θα δούμε τον Βασιλιά, γράφοντας στο επίσημο πρόγραμμα ότι η στιγμή είναι «ένα σύμβολο της ανάθεσης από τον λαό για ένα ειδικό έργο για το οποίο χρειάζεται η βοήθεια του Θεού».

Πρόσθεσε:

«Είναι μια στιγμή που ο Βασιλιάς διατίθεται για υπηρεσία: υπηρεσία του λαού αυτής της χώρας και υπηρεσία του Θεού».

Το επόμενο μέρος είναι η περιβολή, όταν ο ηγεμόνας ντύνεται με ιερά στολίδια στέψης και παρουσιάζεται με τα σύμβολα της μοναρχίας: τη σφαίρα, το δαχτυλίδι της στέψης, τα σκήπτρα και άλλα.

Προς το τέλος της τελετής, το στέμμα του Εδουάρδου τοποθετείται στην κορυφή του κεφαλιού του νέου βασιλιά πριν οι πρίγκιπες και οι συγγενείς πάρουν το δρόμο προς τον μονάρχη για να αποτίσουν τα σέβη τους σε αυτό που είναι γνωστό ως φόρος τιμής.

Αυτή τη φορά όμως, πιστεύεται ότι μόνο ο πρίγκιπας Γουίλιαμ θα γονατίσει μπροστά στον Βασιλιά.

Εν τω μεταξύ, οι συγγενείς έχουν αντικατασταθεί από το κοινό που έχει προσκληθεί να ορκιστεί πίστη στον Κάρολο εάν το επιθυμεί.

AP23122444737175.jpg
Αυτή τη φορά όμως, πιστεύεται ότι μόνο ο πρίγκιπας Γουίλιαμ θα γονατίσει μπροστά στον Βασιλιά, σε αντιθεση με την προηγούμενη Στέψη της Ελισάβετ στην οποία γονάτισαν όλα τα βασιλικά μέλη της οικογένειας. AP Photo

Ποιο στέμμα θα χρησιμοποιήσει ο βασιλιάς Κάρολος;

Η υπηρεσία περιλαμβάνει αρκετά κομμάτια ιερών αντικειμένων στέψης, αλλά ας μιλήσουμε για τα στέμματα.

Έχουμε ήδη αναφέρει το στέμμα του Εδουάρδου.

Θεωρείται το κεντρικό στοιχείο επειδή χρησιμοποιείται ακριβώς τη στιγμή της στέψης.

Κατασκευάστηκε για τον Κάρολο Β' το 1661 μετά την αποκατάσταση της μοναρχίας το προηγούμενο έτος. Ο μεσαιωνικός προκάτοχός του – ο οποίος καταστράφηκε το 1649 – πιστεύεται ότι χρονολογείται από τον Άγγλο βασιλιά του 11ου αιώνα, Εδουάρδο τον Ομολογητή.

Δεν είναι ακριβές αντίγραφο του προηγούμενου σχεδίου, αλλά ακολουθεί το πρωτότυπο με τέσσερις σταυρούς παττέ, τέσσερις φλογέρες και δύο καμάρες. Φτιαγμένο από μασίφ χρυσό, είναι διακοσμημένο με 444 πολύτιμους λίθους – συμπεριλαμβανομένων ρουμπινιών, αμέθυστων, ζαφειριών και άλλων πολύτιμων λίθων – και είναι εξοπλισμένο με μωβ βελούδινο καπάκι και ταινία ερμίνας. Ιστορικά, υποτίθεται ότι θα παρέμενε στο Αβαείο του Γουέστμινστερ, έτσι δημιουργήθηκε ένα δεύτερο στέμμα για να φορέσει ο Βασιλιάς στη Στέψη.

Τι θα φορέσει ο βασιλιάς Κάρολος για την τελετή;

Ο Βασιλιάς θα επαναχρησιμοποιήσει πολλά ιστορικά ενδύματα που φορούσαν προηγούμενοι μονάρχες σε προηγούμενες στέψεις κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του Σαββάτου για «τα συμφέροντα της βιωσιμότητας και της αποτελεσματικότητας», σύμφωνα με τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

Everything you need to know about King Charles III’s coronation, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ