ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Project Peramo: Στη Νέα Πέραμο είδαμε την πιο ενδιαφέρουσα street art έκθεση των τελευταίων χρόνων

Project Peramo: Στη Νέα Πέραμο είδαμε την πιο ενδιαφέρουσα street art έκθεση των τελευταίων χρόνων
Ένας πρώην βιομηχανικός χώρος στις παρυφές της μητρόπολης. Μια συνεχής συλλογική διαδικασία επανάχρησής του. Ένα κουφάρι που μετατρέπεται οργανικά σε εργασιακό πεδίο. photo: Λευτέρης Παρτσάλης

Η ομάδα Peramo βρήκε ένα εγκαταλειμμένο εργοστάσιο της Softex και το έκανε εκθεσιακό χώρο για τις ανάγκες της έκθεσης Project Peramo.

Η προσέλευση του κόσμου ήταν σημαντική και όλοι θαύμασαν τα τεράστια murals που παρουσιάστηκαν στον χώρο. Ένα μεγάλο και συμπαγές έργο από 70 murals που δουλευόταν σχεδόν δυο χρόνια χωρίς κανείς να το γνωρίζει.

Η έκθεση στη Νέα Πέραμο μαθεύτηκε από στόμα σε στόμα, κάπως έτσι έφτασε και στα δικά μας αυτιά και πήγαμε. Και φυσικά δεν το μετανιώσαμε στιγμή.

Στο χώρο βλέπουμε δεκάδες ανθρώπους, νεαρούς, παρέες αλλά και οικογένειες.

Ο χώρος είναι σχεδόν σουρεαλιστικός μιας και ερχόμαστε πρόσωπο με πρόσωπο με τεράστιες τοιχογραφίες μέσα σε ένα εργοστάσιο.

Αλήθεια, το πρότζεκτ αυτό όπως μάθαμε μετά, δουλευόταν για δύο χρόνια και τώρα επιτέλους άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό. Οι καλλιτέχνες για δύο χρόνια έμπαιναν σε αυτό τον τεράστιο, άδειο χώρο και ζωγράφιζαν το έργο τους, με υπομονή.

Τα αποτελέσματα είναι καταπληκτικά.

Καμία συνέντευξη δεν είχε δοθεί στον Τύπο, ούτε η τοποθεσία είχε ανακοινωθεί δημόσια. Κανείς δεν γνώριζε στην κυριολεξία τίποτα για το πρότζεκτ αυτό, όλα έγιναν από στόμα σε στόμα και η προσέλευση του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη. 20 καλλιτέχνες, 70 murals. Τα ερωτήματα που θέτει η έκθεση είναι επίσης πολυ σημαντικά: Τι είναι το στούντιο του καλλιτέχνη, τι είναι γκαλερί και τι μουσείο; Ένα μέρος κάτω απ’ τη σκόνη και το μπετόν.

Τα περισσότερα έργα προέρχονται από τα πέντε-έξι ονόματα, τα οποία ήταν στον πυρήνα του πρότζεκτ Peramo: είναι οι Barba Dee, Monos Cwtos, Silver Forms, Taxis, Nikos.Komis, Senor και ο Tefra90

Ένας πρώην βιομηχανικός χώρος στις παρυφές της μητρόπολης. Μια συνεχής συλλογική διαδικασία επανάχρησής του. Ένα κουφάρι που μετατρέπεται οργανικά σε εργασιακό πεδίο. Μια διαλεκτική πρακτική ιδεών και εργασίας. Ένας αμφίσημος τόπος μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου στην τομή του χρόνου. Η εφημερότητα στο μεγαλείο της.

Εμείς αφήνουμε τις εικόνες να μιλήσουν από μόνες τους

Peramo – An independent art project

Συμμετείχαν: aerosoulheart, anastasiamikrou, barba.dee, donforty, eirik.falckner, g_o_u, iyispace, kyklothymia, marrkosian.bill, monos.cwtos, nikos.kom, o_taxis, padrebio_, p1mp_kardashian, seikon87, simek_1, silver.formz, tefra90, vasilis_georgoulas, willis82

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΡΤΣΑΛΗΣ, CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ