ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ανακαλύπτοντας το Λος Άντζελες του Τσαρλς Μπουκόφσκι

Ανακαλύπτοντας το Λος Άντζελες του Τσαρλς Μπουκόφσκι
Το Λος Άντζελες είναι πολύ περισσότερα από το Χόλιγουντ, ωστόσο, και ο Μπουκόφσκι δεν περιοριζόταν απαραίτητα σε μία μόνο περιοχή της πόλης. To Pink Elephant, η κάβα που αγόραζε τα ποτά του ο συγγραφέας υπάρχει ακόμη και σήμερα. photo/Pink Elephant Liquor Store/Instagram by @fotoyfilm

Σε όλο το έργο του Τσαρλς Μπουκόφσκι, είτε αυτό είναι πεζογραφία είτε είναι ποίηση, μας έδειξε το ξεχωριστό όραμά του για το Λος Άντζελες. Μπορούμε μερικές φορές να σκεφτούμε τον εμβληματικό συγγραφέα ως έναν μοναχικό γέρο, που χτυπά τη γραφομηχανή του σε ένα μικρό διαμέρισμα, αλλά πραγματικά, ο καλλιτέχνης που μεγάλωσε στην Πασαντένα αφού μετακόμισε από το Άντερναχ, την πόλη γέννησής του στην Πρωσία, άφησε μια ανεξίτηλη σφραγίδα σε όλη την Πόλη των Αγγέλων.

Η πόλη του Λος Άντζελες παραμένει μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες μητροπόλεις στον κόσμο, εκτεινόμενη για μίλια και μίλια γεμάτη με ιδιόρρυθμες προσωπικότητες και ποικίλους πολιτισμούς και υπόβαθρα που αποτελούν τον πληθυσμό της.

Ο Μπουκόφσκι έζησε και έγραψε στο Λος Άντζελες καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής του, οπότε θα κάνουμε μια γρήγορη περιήγηση σε μερικά από τα αγαπημένα και τα πιο δημοφιλή μέρη του.

Την ευρύτερη περιοχή του Χόλιγουντ την συνδέουμε σε μεγάλο βαθμό με τον Μπουκόφσκι και το έργο του, ειδικά το μυθιστόρημά του από το 1989 που πήρε το όνομά του από τη διάσημη συνοικία.

Έζησε σε πολλά διαμερίσματα στο Χόλιγουντ τις δεκαετίες του 1960 και του 1970, στην περιοχή που σήμερα είναι γνωστή ως «Ταϊλανδική Πόλη».

Κάποτε είπε για αυτή την πολιτιστικά ζωντανή ζώνη, «Αυτό είναι το μέρος. Εδώ είναι ο κόσμος».

Φυσικά, το Χόλιγουντ πλέον έχει μετατραπεί σε μια πολιτιστικά ακατάστατη ερημιά γεμάτη τουρίστες τον 21ο αιώνα, αλλά κάποια στιγμή ήταν «το καλύτερο μέρος» για τον Μπουκόφσκι.

Έγραψε μια σειρά από τα πιο διάσημα έργα του ενώ ζούσε σε ένα διαμέρισμα στη λεωφόρο 5124 στην οδό De Longpre, όπως το Post Office, το Notes from a Dirty Old Man, το South of No North, το Mockingbird Wish Me Luck, το The Days Run Away like Horses και το Factotum και χρησιμεύει επίσης ως σκηνικό για το μυθιστόρημά του Γυναίκες.

GettyImages-138542062.jpg
ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 1987: Η ηθοποιός Φαίη Ντάναγουέη και ο Τσαρλς Μπουκόφσκι ποζάρουν για ένα πορτρέτο τον Νοέμβριο του 1987 στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια. (Φωτογραφία από τη συλλογή Donaldson/Getty Images)

Το Χόλιγουντ δεν θα ήταν τίποτα χωρίς τη Hollywood Boulevard και ο Μπουκόφσκι ήταν γνωστό ότι σύχναζε στο Frolic Room και στο Musso & Frank Grill για να απολαύσει ένα ποτό και λίγο φαγητό. Στο μυθιστόρημά του Χόλιγουντ, βρίσκουμε το συγκεκριμένο εστιατόριο, και ο Μπουκόφσκι ήταν γνωστό ότι πήγαινε εκεί για να συναντήσει ανθρώπους σαν τον Ντένις Χόπερ για να μιλήσουν για βιβλία και ταινίες.

Το Λος Άντζελες είναι πολύ περισσότερο από το Χόλιγουντ, ωστόσο, και ο Μπουκόφσκι δεν περιοριζόταν απαραίτητα σε μία μόνο περιοχή της πόλης. Στο Γυναίκες, περιγράφει λεπτομερώς το κατάστημα ποτών Pink Elephant στη North Western Avenue στο Los Feliz, ένα μέρος που θα επισκεπτόταν όταν προμηθεύονταν τις αναμφίβολα άφθονες ποσότητες ποτού με τις οποίες του άρεσε να τροφοδοτεί τις μέρες του.

GettyImages-98570118.jpg
ΠΑΡΙΣΙ - 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ: Ο Αμερικανός συγγραφέας και ποιητής Τσαρλς Μπουκόφσκι εμφανίζεται στο talk show "Apostrophes" στις 21 Σεπτεμβρίου 1978 στο Παρίσι, Γαλλία. (Φωτογραφία Ulf Andersen/Getty Images)

Ωστόσο, για αυτή την πραγματική «βρωμιά» που συνδέουμε τον Μπουκόφσκι, είναι δύσκολο να αγνοήσουμε το κέντρο του Λος Άντζελες, και ιδιαίτερα την Κεντρική Βιβλιοθήκη, όπου ένας νεαρός Μπουκόφσκι θα καταβρόχθιζε τα έργα του συναδέλφου του συγγραφέα Τζον Φάντε. Ένας γνωστός βιβλιόφιλος, ο Μπουκόφσκι ήταν πρώτα και κύρια αναγνώστης και μόνο έτσι θα μπορούσε να γίνει ο συγγραφέας που σήμερα γνωρίζουμε.

Όταν πρόκειται για το πιο γνωστό επάγγελμα του Μπουκόφσκι εκτός της συγγραφής, τον σκεφτόμαστε φυσικά να εργάζεται στο ταχυδρομείο του USPS Terminal Annex στην οδό North Alameda ως διαλογέα και μεταφορέα αλληλογραφίας για αρκετά χρόνια. Αφού τελικά υπέγραψε με την Black Sparrow Press το 1969, θα χρειαζόταν μόνο δύο ακόμη χρόνια για να φτάσει η εμπειρία του Μπουκόφσκι στο ταχυδρομείο στο μυθιστόρημα Post Office του 1971.

Το πρώην σπίτι του ποιητή του Λος Άντζελες Τσαρλς Μπουκόφσκι ανακηρύχθηκε ιστορικό πολιτιστικό μνημείο από το Δημοτικό Συμβούλιο του Λος Άντζελες. Αυτό θα έδινε στο μπανγκαλόου του Χόλιγουντ του 1922 την ίδια πολιτιστική θέση και προστασία με το σήμα του Χόλιγουντ. Ο Bukowski έγραψε το πρώτο του μυθιστόρημα "Ταχυδρομείο" στο συγκρότημα μπανγκαλόου και έζησε στο συγκρότημα από το 1962 έως το 1972. Ο Bukowski πέθανε το 1994 στο San Pedro της Καλιφόρνια. (Φωτογραφία από τον Ted Soqui/Corbis μέσω Getty Images)

Αν και αυτές είναι σίγουρα οι περιοχές του Λος Άντζελες που συνδέουμε πιο στενά με τον Μπουκόφσκι, υπάρχουν και άλλες. Είχε μια χαλαρή σχέση με το Venice Beach μέσω της λατρείας του Beat Generation κάτω στην παραλία, στον ιππόδρομο της Santa Anita, όπου απολάμβανε τις ιπποδρομικές κούρσες (ήταν γνωστός τζογαδόρος), στο San Pedro, όπου αγόρασε τελικά ένα δίκλινο σπίτι στα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Ο Άρικ Άλεν κάποτε γύρισε μια ταινία μικρού μήκους που περιγράφει λεπτομερώς τα λίγα μέρη που έχουν απομείνει σήμερα στο Λος Άντζελες του Μπουκόφσκι, από την παιδική του ηλικία στο 2122 στη Longwood Avenue μέχρι τα συχνά στέκια του, όπως η Central Library και η Grand Central Market μέσω του Musso και του Frank Grill στο Χόλιγουντ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ