ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

O Άρης Νικολόπουλος των My Wet Calvin, διοργανώνει το πιο εναλλακτικό φεστιβάλ της Αθήνας

O Άρης Νικολόπουλος των My Wet Calvin, διοργανώνει το πιο εναλλακτικό φεστιβάλ της Αθήνας
O Άρης Νικολόπουλος είναι μουσικός κι έχει χτίσει την πορεία του μαζί με την ιστορική indie μπάντα My Wet Calvin. Τώρα αποφάσισε να διοργανώσει ένα από τα πιο φιλόδοξα αλλά την ίδια στιγμή μοναδικά φεστιβάλ στην Αθήνα. photo: Νίκος Ραζής

O Άρης Νικολόπουλος είναι μουσικός κι έχει χτίσει την πορεία του μαζί με την ιστορική indie μπάντα My Wet Calvin. Τώρα αποφάσισε να διοργανώσει ένα από τα πιο φιλόδοξα αλλά την ίδια στιγμή μοναδικά φεστιβάλ στην Αθήνα. Το Αγοραφοβικό Φεστιβάλ προσφέρει στους φίλους της εναλλακτικής ελληνικής σκηνής ένα line up το οποίο θα μείνει στην ιστορία. Το CNN Greece βρέθηκε με τον Άρη στον χώρο ΠΛΥΦΑ, εκεί που θα γίνει το event, και μίλησε μαζί του για το φεστιβάλ και τη μουσική, την Αθήνα και το πόσο δύσκολο είναι να διοργανώσει κανείς ένα εναλλακτικό φεστιβάλ σήμερα.

Ποιοι είναι όμως οι My Wet Calvin; Πάμε να δούμε λίγο σύντομα την ιστορία τους:

Οι My Wet Calvin μοίρασαν για πρώτη φορά σε συναυλία τους δωρεάν χειροποίητα cd με τα τραγούδια τους το 2005. Έκτοτε, μεσολάβησαν 6 κυκλοφορίες αντίστοιχης λογικής, εμφανίσεις στο εξωτερικό (Λονδίνο & Εδιμβούργο 2007, Βιέννη 2010), μια περιοδεία με το Velvet Bus (2008), κάμποσα σπιτικά live-parties, ένα LP (All Great Events, 2010), 3 βίντεο κλιπ χαμηλού προϋπολογισμού, μια συμμετοχή στη Biennale της Αθήνας (2010), μια συναυλία σε στριπτιτζάδικο, συμμετοχές σε φεστιβάλ όπως το Synch και το Reworks κ.ά. Η δεύτερη επίσημη κυκλοφορία τους «Happened Before» κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2012 από την Inner Ear.

untitled-3.jpg
«Το Αγοραφοβικό φεστιβάλ είναι μια ιδέα που έχει ξεκινήσει εδώ και κανέναν χρόνο περίπου. Έχει στηριχθεί λίγο στη λογική των All Tomorrow’s Parties». φωτό/Νίκος Ραζής

Πίσω στο Αγοραφοβικό Φεστιβάλ, ο Άρης Νικολόπουλος μας μίλησε αποκλειστικά και μας εξήγησε τι είναι και τι πρεσβεύει.

Η νέα διήμερη διοργάνωση διερευνά την ηχητική και καλλιτεχνική ταυτότητα ενός μεγάλου μέρους του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος της εγχώριας σκηνής.

Τον Σεπτέμβρη του 2023 (22-23/9) οι γενιές του myspace, του Facebook, του instagram, του Tiktok και των λοιπών εραστών της «κοινωνικής απομόνωσης», συγκεντρώνονται στο ΠΛΥΦΑ, σε ένα φεστιβάλ δύο ημερών και δύο σκηνών, που διερευνά την ηχητική και καλλιτεχνική ταυτότητα ενός μεγάλου μέρους του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος της εγχώριας ροκ και ηλεκτρονικής σκηνής.

Στο line-up του φεστιβάλ συμμετέχουν οι Pan Pan, Σtella, the Boy, Τα Παιδιά της Παλαιότητας, Nalyssa Green, Melentini, Krista Papista, Veslemes, the Callas, Sillyboy’s Ghost Relatives, Sci-Fi River, Lunar, $oft $kull, the Model Spy, Degear0001, My Brother the Couch, Δημήτρης Γλυφός, My Wet Calvin.

Πάμε να δούμε τι μας είπε ο Άρης Νικολόπουλος:

Άρη, μίλησε μας λίγο για το Αγοραφοβικό Φεστιβάλ. Τι είναι αυτό το πράγμα και πάνω σε ποια ιδέα στηρίζεται;

Άρης Νικολόπουλος: Το Αγοραφοβικό φεστιβάλ είναι μια ιδέα που έχει ξεκινήσει εδώ και κανέναν χρόνο περίπου. Έχει στηριχθεί λίγο στη λογική των All Tomorrow’s Parties, όπου μία μπάντα ή ένας καλλιτέχνης προσκαλεί φίλους και επιρροές, δηλαδή άλλους καλλιτέχνες που του αρέσουν και στήνει ένα φεστιβάλ με αυτό το κριτήριο. Έτσι κάπως στήθηκε και το Αγοραφοβικό φεστιβάλ, γύρω από τους My Wet Calvin, με μπάντες που έχουν κάποια σχέση με εμάς, είτε ως συνεργάτες είτε ως φίλοι. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι απλά άνθρωποι που θαυμάζουμε ή φίλοι μας ή ακόμη και συμμαθητές μας από το σχολείο.

untitled-4.jpg
«Έμαθα όμως πολλά στην πορεία για πράγματα που δεν φανταζόμουν πως γίνονται πρακτικά. Δεν είναι εύκολο να διοργανώσεις ένα τέτοιο φεστιβάλ, αυτό είναι το μόνο σίγουρο». φωτό/Νίκος Ραζής

Πως σου ήρθε η ιδέα για το Αγοραφοβικό φεστιβάλ;

Άρης Νικολόπουλος: Η πρώτη έμπνευση για το φεστιβάλ είναι από τότε που ήμουν στο λύκειο και καθόμουν κι έφτιαχνα φανταστικά φεστιβάλ πάνω στο θρανίο. Το ιδανικό line up για μένα. Νομίζω λίγο πολύ όλοι μας το έχουμε περάσει αυτό στο σχολείο.

Θα δούμε κάτι άλλο πέρα από τις συναυλίες στο φεστιβάλ;

Άρης Νικολόπουλος: Υπάρχει ένα secret gig που θα γίνει. Στην πορεία θα δώσουμε κάποια στοιχεία γι’ αυτό, σταδιακά, όσο πλησιάζει η ημερομηνία. Αυτό είναι κάτι που νομίζουμε πως θα αρέσει πολύ στον κόσμο, κάτι σαν έκπληξη. Το secret gig θα γίνει στο τέλος της δεύτερης μέρας.

Γιατί διάλεξες τον χώρο του ΠΛΥΦΑ για το Αγοραφοβικό φεστιβάλ; Τι σε τράβηξε σε αυτό;

Άρης Νικολόπουλος: Είναι σχετικά καινούριος σαν χώρος και θα μου άρεσε το φεστιβάλ να συνεχιστεί και να συνδεθεί με ένα χώρο συγκεκριμένο αλλά και διαφορετικό από ό,τι έχουμε συνηθίσει. Μου αρέσει που έχει αυτή την πολυμορφικότητα, με δύο κλειστούς χώρους κι έναν μεγάλο ανοιχτό, αυτό σε βοηθάει να έχεις διαφορετικές σκηνές. Το φεστιβάλ θα γίνει και έξω αλλά και μέσα στο κτίριο. Θα έχει δύο σκηνές. Στο δρόμο θα υπάρχει το merch των συγκροτημάτων, θα υπάρχει φαγητό και άλλα πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς.

Έχεις ξανακάνει curating για φεστιβάλ;

Άρης Νικολόπουλος: Όχι, είναι η πρώτη φορά που κάνω κάτι ανάλογο. Δεν κάνω όμως μόνο το curating αλλά είμαι και ο διοργανωτής της συναυλίας. Έμαθα όμως πολλά στην πορεία για πράγματα που δεν φανταζόμουν πως γίνονται πρακτικά. Δεν είναι εύκολο να διοργανώσεις ένα τέτοιο φεστιβάλ, αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

untitled-11.jpg
«Οι My Wet Calvin έχουν περάσει διάφορες φάσεις. Ξεκινήσαμε το 2004 και μέχρι το 2012 ήταν η πρώτη φουλ ενεργή περίοδος μας. Βγάζαμε handmade EP’s, κάναμε συνέχεια live, βγάλαμε δύο άλμπουμ» φωτό/Νίκος Ραζής

Την Αθήνα πως την βλέπεις τα τελευταία χρόνια; Έχει γίνει πρόοδος στη μουσική; Στις τέχνες γενικότερα;

Άρης Νικολόπουλος: Με τρομάζει λίγο αυτό που συμβαίνει με το Airbnb, επίσης με τρομάζει που όλα γίνονται τα ίδια, έτσι ώστε ουσιαστικά να γίνει η πόλη μία wonderland για τους τουρίστες. Έχω αναρωτηθεί πολλές φορές αν απλά εγώ γερνάω αλλά νομίζω πως όλο αυτό που γίνεται με το gentrification δεν είναι σωστό. Υπάρχει πρόβλημα. Μουσικά αυτό που βλέπω τώρα σε σχέση με είκοσι χρόνια πριν είναι πως το επίπεδο είναι δέκα και είκοσι φορές πάνω. Οι άνθρωποι που παίζουν μουσική σήμερα, ξέρουν να το κάνουν καλά. Πριν από δέκα ή είκοσι χρόνια θέλαμε να παίζουμε καλή μουσική αλλά δεν τα καταφέρναμε ακριβώς.

Σε τι φάση βρίσκεστε με τη μπάντα σου τους My Wet Calvin;

Άρης Νικολόπουλος: Οι My Wet Calvin έχουν περάσει διάφορες φάσεις. Ξεκινήσαμε το 2004 και μέχρι το 2012 ήταν η πρώτη φουλ ενεργή περίοδος μας. Βγάζαμε handmade EP’s, κάναμε συνέχεια live, βγάλαμε δύο άλμπουμ. Από το 2012 και μετά άρχισε λίγο το πράγμα να χαλαρώνει. Κάναμε παιδιά, αλλάξανε λίγο οι προτεραιότητες, μπήκε στη μέση και το βιοποριστικό. Σταδιακά αρχίσαμε να βρισκόμαστε ξανά και να παίζουμε κάθε Κυριακή μουσική χωρίς κανένα στόχο. Σποραδικά αρχίσαμε τελικά να φτιάχνουμε και πάλι τραγούδια, βγάλαμε ένα μεγάλο το 2020, το Χαμομήλι, κάναμε ένα πρότζεκτ για την Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα το οποίο ήταν ένα live πάνω σε ένα λεωφορείο. Ξεκινούσαμε από την Ιερά Οδό και φτάναμε μέχρι την Ελευσίνα. Στο πήγαινε γινόντουσαν και κάποια άλλα δρώμενα που είχαν σχέση με το χαμομήλι. Εγώ είχα ντυθεί Παναγία και ο Λεωνίδας Αγία Αθανασία του Αιγάλεω, μία ιστορική μορφή που όσοι την γνωρίζουν ξέρουν περί τίνος πρόκειται. Όλα αυτά είχαν σχέση με το event. Τώρα ετοιμάζουμε άλλο ένα σιγνκλάκι που θα βγει το Σεπτέμβρη. Μετά από ένα session που κάναμε στο χωριό μου, έχουμε αρκετό υλικό αλλά ακόμη δεν είμαστε σίγουροι τι θα βγει από αυτό.

untitled-8.jpg
φωτό/Νίκος Ραζής

Οι My Wet Calvin πως δουλεύουν; Έχετε δικό σας στούντιο ή όχι;

Άρης Νικολόπουλος: Έχουμε στούντιο αλλά δουλεύουμε και αλλού. Δεν έχουμε πρόβλημα, μπορεί να ηχογραφήσουμε κάτι στο σπίτι με το κινητό και να μας αρέσει αλλά μπορεί να πάμε και σε ένα επαγγελματικό στούντιο και να το κάνουμε με περισσότερα μηχανήματα, αρκεί αυτό που θα βγει να μας αρέσει και να μας ικανοποιεί αισθητικά. Στο «Χαμομήλι», για παράδειγμα, τα τύμπανα είναι ηχογραφημένα με κινητό. Είναι ότι «δουλεύει» κάθε φορά.

22/9/23 | Αγοραφοβική Μέρα 1η
Σtella, The Boy, Τα Παιδιά της Παλαιότητας, Krista Papista, Veslemes, The Callas, Sillyboy's Ghost Relatives, Degear0001, Δημήτρης Γλυφός

23/9/23 | Αγοραφοβική Μέρα 2η
Pan Pan, Nalyssa Green, Melentini, Sci-Fi River, Lunar, $oft $kull, The Model Spy, My Brother the Couch, My Wet Calvin

Εδώ μπορείς να βρεις εισιτήρια και πληροφορίες για το Αγοραφοβικό φεστιβάλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ