ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Record Digging: O Bonnie «Prince» Billy επιστρέφει με τον πιο ώριμο δίσκο της καριέρας του

Record Digging: O Bonnie «Prince» Billy επιστρέφει με τον πιο ώριμο δίσκο της καριέρας του
Ο Will Oldham είναι Αμερικανός τραγουδιστής-τραγουδοποιός και ηθοποιός photo: DragCity

Ο Will Oldham, σήμερα πλέον 53 ετών, δεν ακούγεται νέος εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα. Ίσως το έκανε για τελευταία φορά στις νοσταλγικές μέρες των Palace Brothers, όταν τραγουδούσε ότι του ερχόταν στο κεφάλι ή ;όταν ανησυχούσε πως θα χάσει τη ζωή του κάτω από το αμυδρό φως ενός μπαρ. Έχουμε μάθει όμως πλέον να αγαπάμε την ελαφρώς ενοχλητική του φωνή, στο νέο δίσκο του δε μετά από 5 χρόνια απουσίας, «Keeping Secrets Will Destroy You» ίσως κάνει το πιο ώριμο βήμα της καριέρας του.

Τα τραγούδια του πάντα μιλούσαν για θάνατο και σεξ, μιζέρια και ατυχίες, την ίδια στιγμή όμως υμνούν την φυσική ομορφιά ενός αμερικάνικου τοπίου ή την ζεστή γούνα ενός ζώου.

Ως τραγουδιστής, ο Oldham φαινόταν πάντα ως ένας αναχρονιστής, ενάντια στην αιώνια πρόοδο μας. Ως αρχηγός των Palace Brothers, ωστόσο, ήταν από καιρό αμφίβολος για τις συμβάσεις που του καταλόγισαν οι πιο παλιοί, «λυγίζοντας» την φολκ αμερικάνικη μουσική, την κάντρι και τα μπλουζ σε μορφές που καταλάβαινε βαθιά αλλά και τελικά ριζοσπαστικά. Οι στίχοι του είναι σαν πινελιές ενός τρελού ζωγράφου, άλλοτε αστείοι και άλλοτε ρομαντικοί.

Bonny-Prince-billy-Featured-Image.webp
Έχουμε μάθει όμως πλέον να αγαπάμε την ελαφρώς ενοχλητική του φωνή, στο νέο δίσκο του μετά από 5 χρόνια απουσίας, «Keeping Secrets Will Destroy You» ίσως κάνει το πιο ώριμο βήμα της καριέρας του. Photo/DragCity

Όμως ο Oldham χρησιμοποιεί αυτά τα στοιχεία όχι ως θρήνους αλλά ως εργαλεία για μια καλύτερη ζωή. Σε γενικές γραμμές, αυτά τα τραγούδια είναι εμφατικά εγχειρίδια οδηγιών για μια πιο εύρωστη ύπαρξη, επειδή βρισκόμαστε πάντα στη σκιά όλων των ειδών της ζωής—διαζύγιο, θάνατος, αφανισμός ή τελικά το οτιδήποτε.

Εκεί που κάποτε έγραψε περίφημα για την ορμή του να ζήσει και να μην αφήσει τίποτα να του ξεφύγει, τώρα έχει κάνει τον ίδιο τον θάνατο εργαλείο για να γίνει ακόμη πιο δυνατός στις συνθέσεις του.

O Will Oldham ή Bonnie Prince Billy είναι ένας Αμερικανός μουσικός και ηθοποιός. Από πάντα εκκεντρικός, έχει κυκλοφορήσει πάνω από 30 άλμπουμ μουσικής κι έχει συμμετέχει σε ταινίες με μικρούς ρόλους. Θεμελιωτής του μουσικού ιδιώματος americana. Photo/DragCity.

Τα τραγούδια του Oldham είναι καθαρά και κάποιες φορές μελαγχολικά αλλά την ίδια στιγμή τα περιβάλει μία ομίχλη χιούμορ και σκανδαλιάς. Ναι, ο Oldham φτιάχνει μουσική σαν παιδί για τους μεγάλους, οι οποίοι υποφέρουν, βασανίζονται, γελάνε, κλαίνε και πεθαίνουν. Τραγούδια για την σοφία της ζωής που ζήσαμε αλλά και τραγούδια για το άγχος του μέλλοντος που είναι αβέβαιο. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο Oldham δεν κρατάει κανένα μυστικό για τον εαυτό του, μιας και θεωρεί πως είναι κακή τύχη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ