ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Χίου: Ταξίδι στην ιστορία, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό

Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Χίου: Ταξίδι στην ιστορία, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό
Studio Panoulis

Ένα υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικό φεστιβάλ που συνένωσε τον πολιτισμό με την ιστορία και τις παραδόσεις, διοργανώθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο νησί της Χίου.

Πρόκειται για το 2ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Χίου, μια διοργάνωση που έχει σκοπό να αναδείξει τις αξίες, τα έργα και την ιστορία του νησιού, μέσα από πολιτιστικά και αθλητικά δρώμενα με τη συμμετοχή διεθνών προσωπικοτήτων των γραμμάτων και των τεχνών.

Τα «Πολιτιστικά Δρώμενα Χίου – Μεσαιωνικό Φεστιβάλ», διοργανώθηκαν από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου υπό την αιγίδα του ΕΟΤ, της βρετανικής πρεσβείας και του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Τίτλος των εκδηλώσεων ήταν «Στον Πολιτισμό του αύριο με την αύρα του χθες».

Μέσα σε δέκα ημέρες η Χίος φιλοξένησε μουσικές παραστάσεις, διαλέξεις με εξέχουσες προσωπικότητες από τον ακαδημαϊκό χώρο, εκθέσεις ζωγραφικής ακόμα και γαστριμαργικές και αθλητικές διοργανώσεις σε όλο το μήκος και πλάτος του νησιού με οικοδεσπότη τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη.

Ξεχώρισαν οι εκδηλώσεις στο ιστορικό Castelli, όπου έλαβαν χώρα σημαντικές διαλέξεις και μουσικές βραδιές.

Μεταξύ των ομιλητών, ήταν ο Χιώτης ιστορικός και φιλόλογος Μιχάλης Μόσχος, ο Ρόντρικ Μπίτον, τέως κάτοχος της έδρας Κοραή, ο Γιώργος Μπαμπινιώτης, ο ιστορικός τέχνης Τάκης Μαυρωτάς και ο Γιάννης Μετζικώφ. Βρέθηκαν στο κοινό αλλά έδωσαν και χαιρετισμούς ο μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ. Μάρκος, ο Βρετανός πρέσβης Μάθιου Λοτζ, αλλά και ο λόρδος του Σεντ Αντριους και επικεφαλής του Πανεπιστημίου Μπόλτον, ο οποίος αναφέρθηκε στον πολιτιστικό και ιστορικό πλούτο του νησιού.

Στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης», στον Καστρομηνά οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παράσταση «Στα κάστρα απάνω» με την καλλιτεχνική επιμέλεια της Λίνας Νικολακοπούλου με τους Υρώ Μάνε και Θοδωρή Βουτσικάκη.

Στη Πλατεία του Κάστρου της πόλης της Χίου πραγματοποιήθηκε παράσταση με τίτλο «Η μουσική και οι μουσικοί του αύριο» με νέους καλλιτέχνες και οικοδέσποινα την Σταματίνα Τσιμτσιλή. Ο Good Job Nicky με το performer του έκλεψε τις εντυπώσεις.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Δημήτρης Φέσσας, παίζοντας ατμοσφαιρική μουσική με την παρουσίαση του έργου του «Δαίδαλος» πλαισιωμένος από τους Θεατροποιούς Χίου και την χορευτική ομάδα της Μαργαρίτας Καμαράτου. Ακολούθησε ο διεθνούς φήμης Ιταλός κιθαρίστας Davide Picci και οι μικροί Χιώτες Σοφία Μπράβου και Ισίδωρος Βούκουνας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ