ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Πομπηία «εξαπλώνεται» για να αποσυμφορηθεί από τους τουρίστες

Η Πομπηία «εξαπλώνεται» για να αποσυμφορηθεί από τους τουρίστες
Ο αριθμός των επισκεπτών στην Πομπηία αυξήθηκε από κάτω από 2,7 εκατομμύρια το 2014 σε πάνω από 3,9 εκατομμύρια μέχρι το 2019 AP Photo/Michelle Locke

Πώς μπορείς να μεγαλώσεις έναν από τους πιο διάσημους αρχαιολογικούς χώρους του κόσμου; Δεν μπορείς να χτίσεις, αυτό είναι σίγουρο. Μπορείς να κάνεις περισσότερες ανασκαφές, αλλά με τεράστιο κόστος.

Έτσι, με όλο και περισσότερους τουρίστες να συνωστίζονται στον χώρο, η ομάδα πίσω από το αρχαιολογικό πάρκο της Πομπηίας βρήκε ένα plan Β – θα διασκορπίσει τους επισκέπτες σε τοποθεσίες που βρίσκονται πιο μακριά, με λεωφορεία που θα τις συνδέουν μεταξύ τους και εισιτήρια «όλα σε ένα».

Το Grande Pompei θα είναι ένα διάσπαρτο αρχαιολογικό πάρκο, που θα περιλαμβάνει τους αρχαιολογικούς χώρους της ίδιας της Πομπηίας, καθώς και βίλες στο κοντινό Boscoreale, την Oplontis (στη σύγχρονη πόλη Torre Annunziata) και τη Stabiae, στο σύγχρονο Castellammare di Stabia.

Οι τοποθεσίες αποτελούν ήδη μέρος του αρχαιολογικού πάρκου της Πομπηίας, αλλά μέχρι τώρα είχαν ξεχωριστό εισιτήριο. Είναι επίσης σχετικά μακριά μεταξύ τους –εκτείνονται σε απόσταση περίπου 13 χιλιομέτρων – με ελάχιστες δημόσιες συγκοινωνίες για ορισμένες από αυτές. Μια υπηρεσία μεταφοράς με λεωφορείο γύρω από τις τοποθεσίες – το Pompeii Artebus – ξεκίνησε πιλοτικά το 2021.

AP071101010941.jpg
Ενώ η Πομπηία είναι ασφυκτικά γεμάτη από τουρίστες, συγκριτικά ελάχιστοι επισκέπτονται τη γειτονική αρχαία Oplontis που επίσης καταστράφηκε από τον ΒεζούβιοAP Photo/Jim Bourdier

Η μη προσβασιμότητά τους σημαίνει ότι ο αριθμός των επισκεπτών είναι χαμηλός. Ενώ σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφθηκαν την ίδια την Πομπηία το 2019, μόλις 55.000 κατάφεραν να δουν τη Villa A (που πιστεύεται ότι ανήκε στον αυτοκράτορα Νέρωνα και τη δεύτερη σύζυγό του, Ποππαία Σαβίνα, την οποία δολοφόνησε) στην Oplontis. Μόνο 52.000 έφτασαν μέχρι τις δύο βίλες στη Stabiae, τη Villa Arianna και τη Villa San Marco.

Ασφυκτικά γεμάτη η Πομπηία

Ωστόσο, η Πομπηία είναι ασφυκτικά γεμάτη. Ο αριθμός των επισκεπτών αυξήθηκε από κάτω από 2,7 εκατομμύρια το 2014 σε πάνω από 3,9 εκατομμύρια μέχρι το 2019. Τον Ιούλιο του 2023, σημειώθηκε ρεκόρ με 21.141 άτομα να επισκέπτονται το πάρκο σε μία μόνο ημέρα.

Τα εισιτήρια για το Grande Pompei θα ισχύουν για τρεις ημέρες, με δωρεάν λεωφορεία που θα συνδέουν όλους τους χώρους. Το σχέδιο, που περιλαμβάνει ανακαινίσεις κτηρίων, περισσότερες ανασκαφές και νέα μουσεία, θα προσελκύσει επενδύσεις άνω των 230 εκατομμυρίων ευρώ και θα ξεκινήσει στις 13 Οκτωβρίου.

Με πληροφορίες από: Ancient Roman site of Pompeii is about to ‘expand’ by Julia Buckley, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ